-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 08 05

Trio iš Belgijos „Luz de luna“ dalinsis romantišku mėnesienos skambesiu

Rugpjūčio 8 -osios vakarą sostinės Šv. Kotrynos bažnyčioje koncertuos svečiai iš Belgijos – trio „Luz de luna“. Kolektyvo pavadinimas, išvertus į lietuvių kalbą, reiškia mėnulio šviesa. Pasak muzikantų, pasirodymo erdvė nepaprastai tinka ir atliepia programos nuotaiką.
Trio „Luz de luna“
Trio „Luz de luna“ / Asmeninio archyvo nuotr.

„Luz de luna“ nariams repetuoti netrukdo net geografiniai nuotoliai: mat grupės įkūrėjas ir jos ašis – Chrisas Rubensas – gyvena Lietuvoje, tuo tarpu kiti du nariai – Peteris Verhelstas ir Yvesas Peetersas muzikuoja Belgijoje.

Pakalbinome Chrisą Rubensą apie romantiško grupės pavadinimo kilmę, apie tai, kaip jiems sekasi repetuoti, gyvenant skirtingose šalyse ir apie įvairių muzikinių stilių „Luz de Luna“ muzikoje dermę.

Jūs gyvenate Lietuvoje, o kiti grupės nariai – Belgijoje. Kaip pavyksta suderinti repeticijas ir pasiruošti koncertams?

Mes su Peteriu kartu grojame jau dvylika metų. Neilgai trukus prie mūsų prisijungė ir Yvesas. Po tokio ilgo laiko, praleisto muzikuojant kartu, gerai jaučiame vienas kitą, tad net pusės metų pertrauka mums nėra kliūtis. Nusprendę į programą įtraukti naują kūrinį, namuose įrašome savo partiją bei siunčiame ją paklausyti vienas kitam elektroniniu paštu. Tokiu būdu būsimoms grupės repeticijoms ruošiamės iš anksto. Žinoma, šis individualus darbas reikalauja ypatingos disciplinos, tačiau, net man persikėlus gyventi į Lietuvą, mūsų susigrojimo procesas vyksta sklandžiai.

Kada ir kodėl atvykote gyventi į Lietuvą?

Ši istorija prasidėjo, kai prieš keletą metų dalyvavau tarptautiniame gitarų festivalyje Vokietijoje, kur susipažinau su „Baltijos gitarų kvarteto“ nariais. Po trejų metų nuo mūsų pažinties, vienas iš kvarteto narių pradėjo studijuoti užsienyje. Man buvo pasiūlyta užimti jo vietą. Tai buvo išties netikėta idėja, tačiau, laikui bėgant, ji man vis labiau patiko. Taigi, susipakavau daiktus, pasiėmiau gitarą ir išvykau į Lietuvą. Manau, kad Vilnius yra puikus, gyvybingas miestas. Man patinka net lietuviška virtuvė, labiausiai mėgstu cepelinus. Stengiuosi vis daugiau suprasti lietuviškai. O mano šeimos nariai bei draugai įsitikino, kad atstumai tarp Lietuvos ir Belgijos nėra jau tokie dideli.

Kokia Jūsų grupės susibūrimo istorija?

Su Peteriu susipažinome dar besimokydami vidurinėje mokykloje. Vėliau abu pasirinkome studijuoti muziką: aš mokiausi groti klasikine, o Peteris – džiazo gitara. Pradėjome muzikuoti drauge tuomet, kai Peteris perėjo į tą pačią akademiją, kurioje jau mokiausi aš. Puiki proga bendradarbiauti pasitaikė tada, kai viena teatro studija Belgijoje užsakė parengti ispanišką muzikinę programą jų pasirodymui.
Deja, pasirodymai buvo atšaukti, tačiau mums taip patiko bendras darbas, kad įkūrėme „Luz de luna“. Netrukus po to, prie mūsų dueto prisijungė toje pačioje muzikos akademijoje besimokantis Yvesas.

Jūsų trio pavadinimas itin poetiškas. Kaip sugalvojote taip romantiškai „pasikrikštyti“?

Būtent todėl ir pasirinkome šį pavadinimą, kad jis skamba poetiškai. Be to, tai yra pirmojo, mūsų kartu sugroto, kūrinio pavadinimas. Šią kompoziciją išgirdome Pedro Almodovaro filme „Kika“ ir nusprendėme ją būtinai įtraukti į savo repertuarą.

Papasakokite, kokią programą ruošiatės atlikti koncertuodami „Kristupo vasaros festivalyje“?

Koncerto metu atliksime savo pačių kurtas kompozicijas iš 2010 metais išleisto „Luz de luna“ albumo „Moods“ („Nuotaikos“).
Jūsų atliekamoje muzikoje į vientisą skambesį susipina nemažai įvairių muzikinių stilių: džiazas, world, klasikinė muzika ir kt. Kaip sugėrėte į save tiek skirtingų muzikinių ištakų?

Kai mes su Peteriu pradėjome kartu muzikuoti, penktadienių rytais susitikdavome svečiuose pas kurį nors iš mudviejų. Gerdami kavą, pusryčiaudami klausydavomės įvairiausios muzikos – nuo arabiškos, džiazo, Lotynų Amerikos iki klasikinės muzikos šedevrų. Pradžioje išsirinkdavome porą temų, kurios įkvėpdavo mūsų improvizacijas, o ilgainiui pradėjome kurti savo muziką, kuri savaime buvo įkvėpta visos tos muzikos, kurią perklausėme mūsų ankstesnių susitikimų metu.

Visi šie išvardinti skirtingi stiliai susilieja, sudarydami puikią dirvą improvizacijoms. Prie mūsų prisijungęs Yvesas suteikė „Luz de luna“ skambesiui dar daugiau atspalvių. Jis mėgsta eksperimentuoti su įvairiais instrumentais, o kai kurie iš jų net atrodo lyg žaisliniai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius