-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 08 12

Vinilai – trumpalaikė mada ar kokybiškos muzikos poreikis?

Rugpjūčio 12 dieną pasaulis mini Tarptautinę vinilo dieną. LRT.lt kalbinti pašnekovai sako, kad vinilinė plokštelė savo populiarumo neprarado niekada, o dabartinis jos renesansas, patraukiantis ir jaunus žmones, tęsiasi jau ne pirmus metus ir tai reiškia, kad grįžtama prie kokybiškos muzikos.
Vinilinės plokštelės
Vinilinės plokštelės / 123rf.com nuotr.

D.Užkuraitis: vinilinė plokštelė – muzikinis šamanizmas

LRT OPUS direktorius Darius Užkuraitis įsitikinęs, kad XIX a. atsiradęs vinilas niekada nebuvo dingęs: jo gyvybę palaikė didžėjai, kurie plokštelėmis grodavo klubuose, tačiau vinilų mada, pasak muzikologo, jaučiama jau 5–6 metus.

„Daugumai jaunimo vinilai nerūpi, jie klauso muzikos telefone ir panašiai, nes galbūt net ir aparatūros neturi. Tačiau, jeigu turi gerą aparatūrą, nori padoresnio garso, tada žiūri, kas labiau patinka. Dabar tai – jau tikrai mitas, kad plokštelė skamba geriau nei kompaktinis diskas, manau, kad jie skamba vienodai“, – kalba D.Užkuraitis.

Vis dėlto, muzikologas sako, kad vinilinės plokštelės klausymas turi savito žavesio. „Plokštelė tam tikra prasme – muzikinis šamanizmas: ateini prie patefono, rankomis uždedi plokštelę, tada uždedi ragelį, paklausai 20 minučių, baigiasi, turi ateiti, apsukti. Muzikos klausymas tampa apeigomis, o kompakto klausymas yra tiesiog patogus: gali su pulteliu valdyti, perjungti kitą dainą“, – mano jis.

Nepaisant pasirinktos muzikos formos, LRT OPUS direktorius įsitikinęs – svarbiausia įrašo kokybė. „Labai teigiamai žiūriu į visus, kurie klauso ir plokštelių, ir gerų, nepiratinių diskų. Labai šnairai žiūriu į tuos, kurie klauso MP3, „Youtube“, nes tai gali būti tik informacija. Jei nori patirti muzikos klausymo malonumą, originalusis šaltinis – plokštelė, kompaktas – yra labai svarbu“, – tvirtina D. Užkuraitis.

Tačiau, norint, kad namuose skambėtų vinilinės plokštelės muzika, reikia ne tik daugiau laiko, bet ir lėšų. Šiuo metu plokštelės spaudžiamos ant kokybiško vinilo, todėl kainuoja daugiau nei kompaktinis diskas, o, norint gauti seną kokybišką ar net pirmo leidimo savo mėgstamos grupės įrašą, gali tekti mokėti ir kelis šimtus eurų.

Vis dėlto, problemų gauti norimą įrašą veikiausiai nebus. Lietuvoje esama net kelių vinilo parduotuvių, o, jose nerandant norimos plokštelės, šios mielai tarpininkauja su užsienio parduotuvėmis. „Turime ir plokštelių turgus, į kuriuos kartas nuo karto nuvažiuoju, tačiau daugiau pasibendrauti, pašnekėti su žmonėmis, kurie, gerąja prasme, yra pamišę dėl muzikos, nes plokštelių asortimentas ten jau daugybę metų tas pats“, – pasakoja D.Užkuraitis. Jis priduria, kad tokiame turguje vinilą galite įsigyti ir už kelis eurus.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Darius Užkuraitis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Darius Užkuraitis

Kokybė – akivaizdžiai skiriasi

Jau trečius metus vykstančio renginio „Vinilo diena“ organizatorius Saulius Masonas nesutinka, kad kompaktinio disko ir vinilinės plokštelės muzikos kokybė – vienoda. Ilgaamžiškesnio vinilo, jo įsitikinimu, ir ieško tie, kurie vertina kokybišką muziką. „O kol žmonės vertins kokybišką garsą, tol vinilinės plokštelės gyvuos. Kaip kokybiškas garso įrašas, iš lentynų vinilas tikrai nedings“, – tvirtina S.Masonas.

LRT OPUS direktorius Darius Užkuraitis įsitikinęs, kad XIX a. atsiradęs vinilas niekada nebuvo dingęs.

Jau ne pirmus metus pastebintis vinilinių plokštelių atgimimą, pašnekovas pritaria, kad vinilo plokštelė visuomet turėjo savo gerbėjų ir šie įrašai, priešingai nei skaitmeniniai, turi išliekamąją vertę.

„Dabar tai – mados dalykas, tačiau žmonės vėl grįžta prie kokybiškos muzikos, nes MP3, skaitmeniniai įrašai nėra tiek kokybiški, kiek vinilinis įrašas. Buvome vartotojiška kultūra, ėmėme viską, ką galime ir kuo pigiau. Dabar žmonės pradeda atsirinkti ir tą muziką, kurią mėgsta, nori klausytis kokybiškai, turbūt tai – pagrindinė atgimimo priežastis“, – svarsto S.Masonas.

Dabartinę vinilinių plokštelių klausytojų auditoriją jis įvardija nuo 25 iki neriboto amžiaus. Vinilinės plokštelės paieškos – vienas iš tokio muzikos laikmenos klausymo malonumų. „Be to malonaus ir šilto proceso, kuomet žmonės eina į turgų, knisasi per dėžes, ieško tos plokštelės, vinilo klausymas yra neįsivaizduojamas“, – mano S.Masonas.

Paskatino sentimentai

LRT TELEVIZIJOS žurnalisto Arno Mazėčio namuose taip pat girdėti vinilinės plokštelės traškesiai. Jų klausyti vyrą paskatino sentimentai. „Vinilas man – prisiminimas iš vaikystės, iš tėvų namų, kur yra patefonas, kur dedi adatą ir net pasakas išgirsti iš vinilinių plokštelių“, – dalinasi A.Mazėtis. Be to, jo įsitikinimu, muzika iš vinilinės plokštelės skamba kitaip.

Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Arnas Mazėtis
Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Arnas Mazėtis

Gimtadienio proga gavęs dovanų patefoną, žurnalistas plokštelių ieško įvairiose vietose: parsiveža iš kelionių, prašo parvežti draugų, sekmadieniais apsilanko plokštelių turguje Antakalnyje. Jų A.Mazėčio kolekcijoje yra įvairių: nuo britų dainininkės Adelės iki prancūzų legendos Joe Dassino.

„Tai – mados reikalas. Kažkada ir diskų grotuvai buvo labai populiarūs. Manau, kad ši mada užsilaikys“, – svarsto A.Mazėtis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius