Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 11 21

Vokietijoje tęsiasi jau dešimtmetį vykstantis ilgiausias pasaulyje koncertas

Lėčiausiam ir ilgiausiam pasaulyje koncertui, kuris turi trukti iš viso 639 metus, sukako pirmasis dešimtmetis, o per šį laiką tepasikeitė 11 akordų.
Vargonai
Vargonai / Eriko Ovčarenko/dienraščio „15 minučių“ nuotr.
Temos: 2 Vargonai Vokietija

Koncertas, pavadinimu „Organ2/ASLSP“ (arba „As SLow aS Possible“ („Kiek įmanoma lėčiau“), prasidėjo Vokietijos mieste Halberštate 2001 metų rugsėjo 5-ąją ir turi tęstis iki 2639 metų.

Pirmuosius pusantrų metų tvyrojo visiška tyla, o pirmasis akordas – sol-diez, si ir sol-diez – nuskambėjo tik 2003 metų vasario 2-ąją.

Šiam projektui ant vargonų klavišų buvo įtaisyti specialūs svarmenys, kurie klavišus laiko nuspaustus.

Klausytojams, kurie tikisi išgirsti kitą vargonų akordo pasikeitimą buvusioje Šv.Burchardo bažnyčioje, turės laukti iki ateinančių metų liepos.

Koncerto trukmė skirta istoriniams Halberštato miesto istoriniams Blokverko vargonams atminti: jie buvo pagaminti 1361-aisiais – prieš 639 metus nuo koncerto pradžios.

Halberštate įsikūrusio Johno Cage'o vargonų muzikos fondo valdybos pirmininkas Raineris Neugebaueris sakė, kad šis koncertas stebina žmones, įpratusios prie mūsų laikų karštligiško gyvenimo tempo.

Pasak jo, „čia galima pajusti tai, ko mums itin reikia šiandien – ramybę“.

R.Neugebaueris pridūrė: „Visai nereikia, kad viskas vyktų taip greitai. Jeigu kažkam prireikia daugiau laiko, tai gali mums suteikti vidinę ramybę, kuri retai pasitaiko įprastame gyvenime.“

1985 metais sukurtas J.Cage`o „ASLSP“ iš pradžių buvo skirtas pianinui ir tetruko 20 minučių. Tačiau 1987 metais kompozitorius jį perrašė vargonams.

Johno Cage`o vargonų projekto organizatoriai kūrinio pavadinimą suprato tiesiogine prasme, ir kompozitoriaus vargoninę transkripciją nusprendė atlikti per 639 metus.

Koncerto trukmė skirta istoriniams Halberštato miesto istoriniams Blokverko vargonams atminti: jie buvo pagaminti 1361-aisiais – prieš 639 metus nuo koncerto pradžios.

Originalūs vargonai, kuriuos Halberštato katedrai pagamino Nikolausas Faberas, buvo pirmieji, kada nors panaudoti liturginiams tikslams, ir pradėjo naują bažnytinės muzikos erą.

Halberštato Johno Cage’o vargonų projektui buvo specialiai pagaminti nauji vargonai. Kai turi pasigirsti naujos natos, prie šių vargonų pridedami nauji vamzdžiai, o garsai išlaikomi svarelių pagalba.

J.Cage'as buvo vieno įtakingiausių XX amžiaus kompozitorių Arnoldo Schoenbergo (1874-1951) mokinys.

Tarp avangardinio J.Cage'o palikimo yra tokie kūriniai, kaip garsusis „4'33“, kurį sudaro keturios minutės ir 33 sekundės tylos, skrupulingai užrašytos begarsėmis natomis.

VIDEO: 5 Min 48 sek von 639 Jahren: JOHN CAGE ORGAN 2 / ASLSP IN HALBERSTADT

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius