-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 12 17

Vytauto Kernagio bičiuliai Vilniuje muzikaliai pristatė pirmąją maestro natų knygą

Šeštadienį Vilniuje Vytauto Kernagio fondo iniciatyva maestro sūnus Vytautas Kernagis jaunesnysis, bičiuliai Saulius Pilinkus, Andrius Kulikauskas, Gediminas Storpirštis muzikaliai pristatė naująją Vytauto Kernagio dainų natų rinktinę „Vytautas Kernagis. Natos“.
Gediminas Storpirštis
Gediminas Storpirštis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Sostinės prekybos centre „Akropolis“ esančiame „Pegaso“ knygyne visi norintys galėjo pavartyti pirmąją iš trijų būsimų natų knygų. Iš viso Vytautas Kernagis sukūrė muziką apie 120 dainų, pirmojoje knygoje „Vytautas Kernagis. Natos“ sugulė 37 dainos su natomis.

„Kiekvienas, nors kartą gyvenime laikęs rankose gitarą, bandė groti Kernagį. Akordus atsirinkinėjo savaip, dažnai netiksliai, iš klausos. Šis leidinys yra pirmoji pagalba tiek pradedančiam dainuoti, groti ir kurti, tiek mažo miestelio muzikos mokytojui, tiek scenos grandui, tiek kiekvienam, kurio galvoje vis dar aidi Maestro dainos. Šioje knygoje – visi žodžiai, visos natos, visi akordai tiek gitarai, tiek fortepionui. Net neabejoju, kad ši knyga gali tapti geidžiamiausia Kalėdų dovana“, – sakė Vytautas Kernagis jaunesnysis, V.Kernagio fondo vadovas.

Šį pirmąjį Lietuvoje leidybinį projektą, atspindintį visą V.Kernagio epochą ir to laikmečio dainas, išleido V.Kernagio fondas, o sudarė ir parengė maestro bendražygis Andrius Kulikauskas.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Andrius Kulikauskas
Andrius Kulikauskas

„Turiu prisipažinti, jog gavau lengvą šoką, kai sūnus V.Kernagis jaunesnysis surinko ir man atgabeno visą natų juodraščių, buitinių įrašų archyvą. Nustebau, kad tiek visko daug sukurta ir, svarbiausia, išsaugota. Didžiausias iššūkis buvo pritaikyti gitarai parašytas dainas groti fortepijonu, išlaikyti dainos autentiškumą ir atrinkti akordus, o nebūnant profesionaliu gitaristu, atrinkti tuos akordus pasirodė gana keblu“, – apie natų knygos gimimo užkulisius pasakojo A.Kulikauskas.

„Tai vienintelė knyga, kur vienas lietuvių autorius sudėtas į vieną rinkinį. Turbūt tik Čiurlionis jau nusipelnė tokios garbės“, – sakė A.Kulikauskas.

Renginio metu, buvo galima išgirsti naujai suskambėjusias V.Kernagio dainas – Artūro Noviko džiazo mokyklos auklėtiniai kitaip atliko maestro dainas „Išeinu“ ir „Baltas paukštis“. Pastaroji yra daina, parašyta atlikti fortepijonu, tačiau jaunieji džiazo atlikėjai pademonstravo gitara atliktą versiją, o „Išeinu“ gitaros akordai suskambėjo fortepijono garsais.

Pasak natų rinktinę „Vytautas Kernagis. Natos“ sudariusio ir renginio metu pasirodžiusio A.Kulikausko, renkant natas, net jam buvo atradimų ir negirdėtų dainų. „Savo „apkasų draugui“ išpildžiau moralinį įsipareigojimą. Išleisime natas trijuose tomuose pagal užsienio pavyzdį – kad stora knyga nekristų nuo pianino. Tai vienintelė knyga, kur vienas lietuvių autorius sudėtas į vieną rinkinį. Turbūt tik Čiurlionis jau nusipelnė tokios garbės, o visos Lietuvos estrada ir net klasikai išbarstyti po skirtingas knygas“, – kalbėjo A.Kulikauskas.

Jis teigė, kad V.Kernagio natų rinkinys taps puikia alternatyva ir mokyklose, kur lietuvišką muziką baigia išstumti populiarieji užsienio atlikėjai, tokie kaip Britney Spears.

„Vytautas buvo mano mokytojas, jo dainų kibirkštis paskatino mane imtis instrumento“, – kalbėjo G.Storpirštis.

„Šiandien didžiulė šventė, gal kas nors atsivertęs knygą prisimins save jaunystėje, kai natos buvo tarsi šventraštis. Vytautas buvo mano mokytojas, jo dainų kibirkštis paskatino mane imtis instrumento. Tais laikais nebuvo galimybės kepti diskus, mokydavomės muzikos iš klausos. Mus su V.Kernagiu skyrė dešimt metų, tad dainos mane pasiekdavo pasikeitusios. Žinau, kad mokat skaityti iš natų, man ta kalba nesuprantama, galbūt išėjęs į pensiją šią kalbą, tas nateles išmoksiu“, – kalbėjo per kamščius į renginį atkeliavęs aktorius ir bardas Gediminas Storpirštis, taip pat padovanojęs keletą dainų.

Kiti du maestro kūrybos „Vytautas Kernagis. Natos“ tomai turėtų pasirodyti 2012-aisiais.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Vytautas Kernagis jaunesnysis
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Vytautas Kernagis jaunesnysis

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius