Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

15min studijoje – pokalbis apie tai, kaip kitąmet bus kovojama su piratavimu internete

Ketvirtadienį 15min studijoje startavo 10 dalių diskusijų ciklas apie autorių teises. Pirmajame pokalbyje aptarti Autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymo pakeitimai, kurie įsigalios nuo sausio 1 dienos.
15min studijoje
15min studijoje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Transliacijos metu daugiausia dėmesio skirta įstatymų pakeitimams, kuriais stengiamasi pažaboti piratavimą. 15min studijoje lankėsi advokatas Andrius Iškauskas, asociacijos LATGA direktoriaus pavaduotoja Laura Baškevičienė bei Lietuvos radijo ir televizijos komisijos Teisės ir reguliavimo skyriaus vadovė Gintarė Ivanauskaitė.

VIDEO: Pokalbis apie tai, kaip kitąmet bus kovojama su piratavimu internete

Pokalbis aktualus ne tik patiems autoriams, bet ir jų kūrinių naudotojams – visiems, kas klausosi muzikos, žiūri filmus ar skaito knygas.

Lapkričio pradžioje Seimas priėmė Kultūros ministerijos parengtas Autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymo pataisas, numatančias naujas teisių gynimo priemones, kurios užkirstų kelią neteisėtam turinio atgaminimui ir paskelbimui internetinėje erdvėje.

Naujos teisinio reguliavimo nuostatos sudarys sąlygas sustiprinti ir paspartinti intelektinės nuosavybės apginamumą. Kūrėjai, jų įgalioti asmenys ar kolektyvinio administravimo organizacijos, gindamos savo pažeistas teises, neteismine tvarka galės kreiptis į Lietuvos radijo ir televizijos komisiją (LRTK), prašydami taikyti privalomus nurodymus tarpininkams.

Pavyzdžiui, prašyti, kad interneto prieigos paslaugų tiekėjai blokuotų kūrinių prieigą internete, jeigu būtų nustatyta, kad autorių teise saugomas turinys neteisėtai viešai skelbiamas ar prieinamas.

Patobulintas įstatymas taip pat numatys kompensacinį atlyginimą už kūrinių atgaminimą asmeniniais tikslais visų sričių autoriams – iki šiol jį dėl elementarios vertimo klaidos gaudavo tik muzikos ir audiovizualinių kūrinių autoriai.

Kokie Autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymo pakeitimai įsigalios nuo naujųjų metų ir kaip tai palies mus visus – paprastai ir aiškiai 15min studijoje.

Projektą „Vaizdo konferencijos-diskusijos apie autorių teises“ inicijavo ir vykdo LATGA. Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba pagal Autorių teisių ir gretutinių teisių apsaugos programą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius