Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

A.Gelūnas apie pinigų dalybas Kultūros ministerijoje: Lietuvoje rasti visiškai neutralius ekspertus – neįmanoma

Praėjusią savaitę Kultūros ministerija atsidūrė dėmesio centre, sulaukus kultūros bendruomenės kaltinimų dėl skaidrumo neužtikrinančios ekspertavimo tvarkos, skirstant Kūrybinės veiklos programos lėšas.
Arūnas Gelūnas
Arūnas Gelūnas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Penktadienį pasirodžiusiame Valstybės teatrų asociacijos kreipimesi reikalaujama panaikinti finansavimo skyrimo įsakymus, tačiau Kultūros ministerija teigia neturinti įrodymų, jog buvo nusižengta teisės aktų reikalavimams, vienareikšmiško atsakymo kol kas neturi ir Seimo Kultūros komitetas.

Kaip rašė 15min, leidybinės ir atlikėjų prodiusavimo kompanijos UAB „Promostar“ vadovas, teisininkas Vytautas Lebednykas yra Kultūros ministerijos Kūrybinės veiklos programų ekspertas, kurio vadovaujama įstaiga VšĮ „Teatro dienos“ ir tuo pačiu adresu registruota VšĮ „Muzikos dienos“ šiemet gavo dalinį finansavimą iš tos pačios Kūrybinės veiklos programos lėšų.

Kūrybinės veiklos programos projektams finansuoti šiemet skirta 380 tūkst. eurų, beveik ketvirtadalis jų atiteko su V.Lebednyku susijusioms įstaigoms.

Abi įstaigos gavo solidžią paramą: VšĮ „Teatro dienoms“ skirta daugiau nei 34 000 eurų, VšĮ „Muzikos dienoms“ atiteko daugiau nei 50 000 eurų. Minėtąsias bei dar vieną viešąją įstaigą „KampaRas“ (gavusią daugiau nei 10 000 eurų finansinę paramą) vienija tai, kad jos renginius ir projektus prodiusuoja, reklamuoja, bilietų platinimą organizuoja vienintelė įmonė – UAB „Promostar“.

Kūrybinės veiklos programos projektams finansuoti šiemet skirta 380 tūkst. eurų, beveik ketvirtadalis jų atiteko su V.Lebednyku susijusioms įstaigoms.

Pagal dabartinius nuostatus ekspertai turi pasirašyti nešališkumo deklaracijas bei nusišalinti nuo projektų, su kuriais yra susiję, vertinimo, tačiau kultūros bendruomenė nuogąstauja, jog tai ekspertavimo skaidrumo neužtikrina.

Penktadienį Valstybės teatrų asociacijos išplatintame laiške, skirtame Kultūros ministerijai, Seimo Kultūros komitetui bei Prezidentūrai, reikalaujama panaikinti Kūrybinės veiklos ir Autorių teisių programų finansavimo skyrimo įsakymus bei sustabdyti jų pagrindu vykdomą sutarčių su pareiškėjais pasirašymą.

Paklausus, ar finansavimo skyrimo įsakymų atšaukimas yra svarstytina galimybė, kultūros ministrės patarėjas Viktoras Bachmetjevas sakė, kad Kultūros ministerijos pozicija kol kas nesikeičia: „Viskas privalo vykti pagal teisės aktų reikalavimus. Kol kas jokių duomenų, kad vyko kitaip, nėra.“

Arūnas Gelūnas: vienareikšmiško atsakymo nėra

Seimo Kultūros komiteto pirmininko pavaduotojas Arūnas Gelūnas, vertindamas valstybės teatrų išreikštas abejones ekspertavimo skaidrumu, sakė: „Dar nesame šios situacijos Kultūros komitete svarstę, bet iš tiesų jeigu ekspertas, dalyvaujantis pinigų skirstyme, pats yra suinteresuotas, kad finansavimą gautų jo valdomos ar su juo tiesiogiai susijusios institucijos, aš manau, tai meta geroką dėmę viso ekspertavimo mechanizmo reputacijai.“

Viena vertus, negerai, kad ekspertas yra aktyviai angažuotas kūrybiniame lauke, bet, kita vertus, beveik neįmanoma, kad jis [toks] nebūtų, – sakė A.Gelūnas.

Pasak jo, su panašiomis problemomis susiduriama ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje: „Neretai ekspertai, kurie yra kviečiami būti arbitrais dėl skirstomų pinigų, yra patyrę žmonės, priklausantys organizacijoms ar vadovaujantys joms. Ir jie patenka į tokią dviprasmę situaciją: tuo metu, kai jie dirba ekspertais, jie tarsi suspenduoja savo interesus konkrečioj įstaigoj – ar kūrybinėj organizacijoj, ar aukštojoj mokykloj, ar nevyriausybinėj organizacijoj. Tokioj mažoj valstybėj kaip Lietuva rasti visiškai neutralius ekspertus, kurie nepriklausytų absoliučiai niekur ir neturėtų visiškai jokių interesų, manau, yra neįmanoma“, – sakė A.Gelūnas.

Jo teigimu, vienareikšmiško atsakymo šiuo atveju nėra: „Viena vertus, negerai, kad ekspertas yra aktyviai angažuotas kūrybiniame lauke, bet, kita vertus, beveik neįmanoma, kad jis [toks] nebūtų, ir tas nusišalinimas yra juridinė bei etinė procedūra, kuri turėtų užtikrinti pakankamą garantiją, kad jis nepasisakė, nebalsavo už tuos projektus, kuriais buvo asmeniškai suinteresuotas.“

Kūrybinės veiklos programai šiemet buvo pateikta 250 paraiškų. Ekspertų komisija, įvertinusi pateiktus projektus, rekomendavo finansavimą skirti 40-čiai projektų.

Komisiją sudarė Lietuvos spaudos fotografų klubo prezidentas Jonas Staselis, vertėja, Lietuvos literatūros vertėjų sąjungos narė Daiva Daugirdienė, leidybinės ir atlikėjų prodiusavimo kompanijos UAB „Promostar“ atstovas, teisininkas Vytautas Lebednykas, kino režisierius, Lietuvos kinematografininkų sąjungos pirmininkas Gytis Lukšas, humanitarinių mokslų daktaras, Lietuvos tautodailės kūrėjų asociacijos narys Vytautas Tumėnas, Kultūros ministerijos Meno ir kūrybinių industrijų politikos departamento Istorinės-kultūrinės atminties skyriaus vyriausioji specialistė Birutė Kazlauskienė, Kultūros ministerijos viešųjų ryšių skyriaus vyriausiasis specialistas Arūnas Malinovskis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius