-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Ant unikalių Roberto Kalinkino rankinių – Lietuvos menininkų ir senjorių darbų duetas

Tris mėnesius kelios dešimtys senjorių iš visos Lietuvos ant drobės siuvinėjo žinomų Lietuvos dailininkų darbus. Spalio 21 d. jie pristatyti neeilinėje parodoje „Šiandien yra vakar“. Taip siekiama dar kartą priminti apie senolių atskirtį ir juos įtraukti į socialinę veiklą.
Paroda „Šiandien yra vakar“
Paroda „Šiandien yra vakar“ / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Atsigręžimas į senolius

„Tai – jungties simbolis, per kurį pačia gražiausia forma atsiskleidžia skirtingų kartų gyvenimai. Močiutės patirtį ir išmintį įprasmina savomis rankomis – pro adatos skylutę įvertas siūlas, dygsnis po dygsnio tampa išsiuvinėtais meno kūriniais“, – apie projektą kalbėjo jo autorė Ermita Kirdeikytė.

Moteriai idėja kilo dar pavasarį, kai šalyje buvo paskelbtas karantinas. Jos teigimu, Lietuvoje kas trečias vyresnis nei 65 metų žmogus gyvena vienas, o kai kurie seneliai neišeina iš namų ištisus metus. Situaciją pasunkino ir koronaviruso pandemija.

Projektas „Šiandien yra vakar“ įkvėptas ir asmeniniais potyriais. „Prieš pusę metų negalvojau, jog stovėsiu čia, apsupta daugybės žmonių, ir, kad mano kukli idėja, gimusi iš asmeninio santykio su močiute, taip stipriai ir aukštai išskleis savo sparnus. Šiandien noriu dar kartą visus pakviesti atigręžti į tuos, kuriuos dažnai bėgdami į niekur, paliekame savo užnugaryje“, – priminė E.Kirdeikytė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Paroda „Šiandien yra vakar“
Luko Balandžio / 15min nuotr./Paroda „Šiandien yra vakar“

Nuo žvėrelių iki menininkų paveikslų siuvinėjimo

Būtent dėl šių priežasčių bendrai kūrybinei veiklai buvo sujungti skirtingų kartų žmonės – 11 menininkų, tarp kurių Algis Kriščiūnas, Eglė Ulčinckaitė, Kęstutis Grigaliūnas, Laisvydė Šalčiūtė, Antanas Dubra, Viktoras Paukštelis ir menininkų nupieštus darbus ant drobės perkėlusios 25 senjorės.

Viena jų – net 3 darbus išsiuvinėjusi 72 metų Danguolė Būgienė. Moteris apie projektą sužinojo socialiniame tinkle „Facebook“.

„Siuvinėjimo grupėje ieškojo močiučių, kurios tuo užsiima. Sužinojusi, kad dirbsime su jaunų meninikų paveikslais, man pasidarė labai įdomu, iš karto pamaniau, jog sužinosiu ką nors naujo“, – pasakoja D.Būgienė.

Moteriai idėja pasirodė įdomi, nes dažniausiai tenka siuvinėti gėles ar žvėrelius, o šį kartą savo jėgas pavyko išbandyti su jaunų menininkų fantazijos kupinais paveikslais.

„Dėl šlubuojančios sveikatos dažniausiai būnu namuose ir juokauju, jog dirbu poliklinikoje, nes beveik kiekvieną dieną tenka lankytis pas gydytojus. Man nemiga, tad didžioji dalis mano darbų yra daryti naktimis“, – pripažįsta senjorė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Paroda „Šiandien yra vakar“
Luko Balandžio / 15min nuotr./Paroda „Šiandien yra vakar“

Senjorės – aktyvios užsiėmimų dalyvės

80 metų Elena Pupininkienė ir 76 metų Albina Jarmalienė kvietimą dalyvauti šioje iniciatyvoje gavo iš Trečiojo amžiaus universiteto. Abi senjorės išsiuvinėjo po vieną darbą.

Mes labai aktyviai visur dalyvaujame, juk mes jaunos studentės. Kur tik kviečia, ten ir važiuojame ir einame.

„Paveikslą man atvežė labai vėlai, tai per kelias dienas viską išsiuvinėjau“, – sako E.Pupininkienė.

A.Jarmalienė pasakoja, kad kitaip nei draugė, siuvinėjo labai ilgai. „Nelabai turėjau laiko, žinote, kaime visokio darbo pilna, aš dar dainuoju, visokiuose rankų darbo būreliuose esu“, – pasakoja ji.

„Mes labai aktyviai visur dalyvaujame, juk mes jaunos studentės. Kur tik kviečia, ten ir važiuojame ir einame“, – juokauja moterys.

Iniciatyvos pratęsimo noras

Vienas iš menininkų, kurio paveikslas buvo panaudotas šioje parodoje – Pijus Čeikauskas. Paklaustas, koks jausmas matyti taip įprasmintą savo piešinį, atsakė, jog įspūdis labai geras.

„Nuostabu tokia forma pamatyti savo kūrinį. Įspūdinga matyti ir kolegų darbus, kuriuos daugiausia mačiau internete, kompiuterizuotus, o šiandien išvydau gyvus, gražius ir akiai malonius kūrinius. Linkiu, kad ši iniciatyva nesibaigtų ir senjorai lauktų daugiau mūsų darbų“, – sakė menininkas P.Čeikauskas.

Dauguma senjorių teigė, kad siuvinėjo žiūrėdamos televizorių, o projektą įvardijo kaip „vaistą nuo išprotėjimo“, tad jaunų menininkų darbus siuvinėti moterys sutiktų ir toliau.

Už kūrinius surinkti pinigai – senjorų emocinei pagalbai

Iš senjorių išsiuvinėtų drobių mados dizaineris Robertas Kalinkinas sukūrė unikalias rankines. Netrukus bus skelbiamas viešas labdaros aukcionas, kurio metu bus siūloma įsigyti šiuos vienetinius darbus. Visos surinktos lėšos bus skirtos organizacijai „Sidabrinė linija“, kuri senjorams suteikia nemokamą emocinę pagalbą telefonu.

Psichologai pastebi, kad vienišumą išgyvenantys žmonės daug dažniau suserga depresija, jaučiasi neįdomūs ir užmiršti.

„Pašnekovų tarpe turime kadaise itin žinomų asmenybių iš akademinio sluoksnio, parašiusių ne vieną dešimtį knygų ir gyvenusių milžiniško visuomenės dėmesio ir pagarbos apsuptyje. Tačiau išėjus į pensiją ir pasitraukus iš aktyvaus visuomeninio gyvenimo, viso to staiga nebeliko. Ne visi geba susidoroti su dėmesio stoka, dažną apninka nereikalingumo, beviltiškumo jausmai“, – teigė „Sidabrinės linijos“ įkūrėjas Marius Čiuželis.

„Tegul šis projektas būna kasdienis priminimas, simbolis, kad šiandien yra dovana, kuri bet kada gali virsti į vakar“, – primena projekto sumanytoja E.Kirdeikytė.

Pagrindinis projekto „Šiandien yra vakar“ rėmėjas – „Senukai“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius