Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Auksinių scenos kryžių“ prodiuseris: užjaučiu kolegas, organizavusius M.A.M.A. – mes taip pat susiduriame su sunkumais

Šeštadienį „Auksinių scenos kryžių“ metu buvo apdovanoti 2020-ųjų teatro pasaulio žmonės. Beveik tuo pat metu vyko ir muzikos apdovanojimai M.A.M.A., susilaukę daug diskusijų viešojoje erdvėje. 15min pasiteiravus, kaip tai paveiks kultūrinių renginių veiklą, „Auksinių scenos kryžių“ organizatoriai išreiškė solidarumą, tačiau Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro (LNOBT) vadovas Jonas Sakalauskas pažymėjo – skambūs renginiai, kuriuose pastebimi neatitikimai, greičiau atsidaryti nepadės.
Scena
Scena / Martyno Aleksos nuotr.

LNOBT direktorius Jonas Sakalauskas 15min sakė, kad visas jėgas sudėjo į „Auksinių scenos kryžių“ organizavimą, tad nelabai galėjo atidžiai analizuoti, kas vyksta pramogų pasaulyje:

„Vienintelis dalykas, ką noriu pasakyti, yra tai, jog mes tikrai sieksime atidarymo. O LNOBT, kaip ir daugelis kitų kultūros įstaigų, tikrai žino, kaip tai daryti saugiai.“

Jo požiūriu, „vienas kitas žmogus, kuris nusiima kaukes ir nesilaiko paribojimų, yra labiau išimtis, o ne taisyklė“.

„Labai norėčiau visiems palinkėti dirbti saugiai. Kuo kūrybinis sektorius tai geriau įgyvendins, tuo greičiau grįšime į normalų režimą. Skambūs renginiai, kuriuose pastebimi kokie nors neatitikimai, tikrai to padaryti nepadės“, – mąstė J.Sakalauskas.

Martyno Aleksos nuotr./Jonas Sakalauskas
Martyno Aleksos nuotr./Jonas Sakalauskas

Mes visi esame situacijos įkaitai

„Auksinių scenos kryžių“ prodiuseris 15min teigė, kad labai užjaučia kolegas, organizavusius M.A.M.A. apdovanojimus. „Mes taip pat išgyvename šį dalyką. Kai darai šventę, tu neišvengiamai nori padaryti ją kuo geriau tiems, kuriems ji ir yra skirta. Bet šiandien gyvename tokiu laikotarpiu, kada, deja, bet negalime pilnavertiškai džiaugtis šiais dalykais.“

A.Alenskas teigė matęs M.A.M.A. apdovanojimų nuotraukas prie sienelės:

„Tikrai nenoriu prieštarauti NVSC nurodymams ir rekomendacijoms, – teigė jis. – Tačiau jeigu tai ir yra klausimas (trumpas kaukių nusiėmimas prie sienelės nuotraukai – 15min), nesiimčiau taip stipriai visų teisti.“

Jis pateikė pavyzdį, kaip buvo elgtasi jų organizuotame renginyje.

„Buvo nominuotas aktorių ansamblis, o ant diplomo užrašyta devyni ar vienuolika vardų. Ir mes jiems negalėjome pakviesti visų, tad kvietmėme vos 2 atstovus... Tai buvo nejaukus dalykas, kurį teko išspręst“, – sakė jis.

„Mes visi esame situacijos įkaitai, – pasakojo A.Alenskas. – Mes ėmėmės ultra reiklumo. Ko gero, teatro bendruomenei tai galėjo sukelti nepasitenkinimą. Buvo absoliučiai ribojamas dalyvių skaičius, pavyzdžiui, vienam apdovanojimui buvo nominuota aktorių grupė. Visų įleisti negalėjome, tad atvyko tik du asmenys. Beje, pagal visus reikalavimus jie buvo atlikę testus.“

Pasak jo, pačioje salėje bei užkulisiuose erdvės buvo „absoliučiai atskirtos“, o prieš tai organizuojamas instruktažas, kaip elgtis, kur eiti.

„Rūpinomės, kad toje pačioje salės vietoje sėdėtų tik to paties teatro atstovai“, – tikino A.Alenskas.

Tarp „Auksinių scenos kryžių“ filmavimų buvo daromos pertraukos, kad kolegos menininkai nesusitiktų: „Nesvarbu, ar tai Jankavičius, Starinskaitė ar Adomaitis. Jie ne tik buvo atskirti, bet turėjo ir atskirą grimerę, dirbančią kitame kabinete.“

„Aš mačiau, kaip žmonės vieni į kitus žvelgia. Jiems panorus nueiti pasisveikinti, mes jiems sakėme, kad atsiprašome, bet negalima palikti zonos“, – 15min pasakojo pašnekovas.

Kontakto su renginio režisieriumi taip pat nebuvo.

Muzikiniai pasirodymai buvo filmuojami dvi dienas ir rodomi tiesioginės transliacijos metu. „Tad renginio metu vyko tik įteikimas, – sakė. – Esame žiūrovams priversti atskleisti, kaip daromos televizinės transliacijos. Įteikimo metu skaičiavome kiekvieną sekundę, pasisakymams laikas buvo ribojamas iki 30 sekundžių. Dėl to ir vedantysis jautėsi nejaukiai, nes turėjo nutraukti žmogų.“

Kiekvienam laureatui buvo teikiamas vis kitas mikrofonas su nauja kempinėle, pasakojo prodiuseris.

Kaip teigė A.Alenskas, siekiant išlaikyti atstumus renginio vedantysis stovėjo vienoje scenos pusėje, o apdovanojimus teikęs J.Sakalauskas kitoje. „Galbūt televizijos žiūrovai to nepastebėjo, tačiau šios priemonės ėmėmės siekiant maksimaliai sumažinti kontaktą“, – teigė pašnekovas.

„Kurdami meninę programą mes prisitaikėme prie visų sąlygų, tačiau teko gana stipriai apriboti savo kūrybines idėjas. Bet ir čia režisierius Gediminas Šeduikis surado sprendimus. Muzikinę renginio koncepciją kūręs dirigentas Ričardas Šumila rinko kūrinius, kuriuos atliktų tik vienas solistas ar duetas. Choreografas Martynas Rimeikis savo choreografinę kompoziciją taip pat kūrė tik vienam atlikėjui. Žinoma, ir orkestrui padarėme specialias instrumentuotes. Orkestras buvo sumažintas iki kamerinės sudėties“, – teigė.

Ceremonijos transliacijoje nedalyvavo ministerijos atstovai. Ministras teatralus sveikino virtualiai, pasakojo A.Alenskas.

TV3 išreiškė apgailestavimą

Pirmadienio popietę TV3 televizija išplatino viešą pranešimą, kuriame atsiprašo dėl šeštadienio vakarą vykusių M.A.M.A. apdovanojimų ir teigia, kad organizatoriai nesuvaldė visos situacijos.

„Per šiuos pandemijos metus aktyviai skatinome žmonių atsakingą elgesį. Kartu stengėmės, kad šiais sunkiais laikais žiūrovai gautų bent mažą galimybę praskaidrinti niūrią kasdienybę ir galėtų džiaugtis gyvenimu.

Patys ar su prodiuseriais organizavome tokius projektus kaip „Velykos iš namų“, „Išsipildymo akcija“, „Aš tikrai myliu Lietuvą“, „Lietuvos garbė“ ir kitus. Juose visada buvo ne tik laikomasi karantino reikalavimų, bet ir TV žiūrovai motyvuojami taip elgtis.

M.A.M.A organizatoriai jau 10 metų organizuoja apdovanojimus, svečius, filmavimą ir galutinį transliacijų signalą, kurį gauna televizija. Deja, šį šeštadienį M.A.M.A organizatoriai nesuvaldė įvykusių momentų ir nuvylė tiek mus, tiek dalį visuomenės. Apgailestaujame dėl šio įvykio ir tikimės, jog rasime jėgų atleisti vieni kitų klaidas ir kartu įveikti pandemijos vargus“, – skelbiama žiniasklaidai atsiųstame pranešime.

Situaciją komentavo ir kultūros ministras

Kultūros ministras Simonas Kairys neslepia apmaudo, kad šeštadienį praūžę M.A.M.A apdovanojimai pakenkė renginių įvaizdžiui šiuo sudėtingu pandeminiu metu, kai ieškoma būdų vėl leisti funkcionuoti kultūros ir pramogų sektoriams.

„Deja, M.A.M.A apdovanojimai didesnio tarpusavio pasitikėjimo nesukūrė“, – apgailestauja jis.

Ministras nemažai kritikos pažėrė ne tik organizatoriams, bet ir renginio svečiams.

Apie M.A.M.A kultūros ministras pasisakė sekmadienį feisbuke. Jis pabrėžė, kad tai buvo blogas pavyzdys, kuris „neturi tapti priežastimi ir kliūtimi atverti daugiau kultūros“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Simonas Kairys
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Simonas Kairys

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius