Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Aušros Vartų Marijai – karūna iš žmonių suaukoto aukso

Sekmadienį, pagrindinę Aušros Vartų Gailestingumo Motinos atlaidų dieną, garsusis Gailestingumo Motinos paveikslas bus vainikuotas karūna, kurią lankydamasis Lietuvoje palaimino popiežius Pranciškus.
Aušros vartai
Aušros vartai / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.
Temos: 1 Aušros Vartai

Karūna yra pagaminta iš Aušros Vartų Mergelei Marijai žmonių suaukotų auksinių votų – padėkos, prašymo ar pamaldumo ženklų.

Per iškilmingas šv. Mišias paveikslo vainikavimo apeigas atliks Vilniaus arkivyskupas metropolitas Gintaras Grušas, pranešė vyskupija.

„Karūna pagaminta iš tikinčiųjų suaukotų auksinių votų: vestuvinių žiedų, auskarų, grandinėlių, medalionų ir kitų aukso dirbinių, kurie buvo aukojami kaip padėka už gautas malones ir išklausytas maldas. Šie votai rinkti daugiau nei dvidešimt metų. Simboliška, kad karūnai panaudoti net 184 vestuviniai žiedai, liudijantys apie ypatingą Gailestingumo Motinos pagalbą šeimoms“, – pasakojo Aušros Vartų koplyčios rektorius mons. Kęstutis Latoža.

„Go Vilnius“ nuotr./Aušros Vartai
„Go Vilnius“ nuotr./Aušros Vartai

Karūna nėra lieta, tai rankų darbo kaldintas kūrinys – ją iškalė auksakalys Eimantas Ludavičius.

Praėjusiais metais buvo minimas Aušros Vartų Gailestingumo Motinos vainikavimo devyniasdešimtmetis.

1927-aisiais, patvirtinant pamaldumo Aušros Vartų Marijai kulto reikšmingumą, stebuklingasis paveikslas buvo vainikuotas popiežiaus Pijaus XI palaimintomis auksinėmis karūnomis, kurioms gaminti auksą
aukojo tikintieji.

Sovietinės okupacijos pradžioje auksinės karūnos dingo ir jų likimas nėra žinomas.

„Matyt, pavojingu laikotarpiu karūnos buvo paslėptos, o vėliau nebežinota, kur ieškoti“, – rašoma žiniasklaidai išplatintame pranešime.

Šiuo metu garsųjį paveikslą puošia dvi karūnos: didesnioji sidabrinė karūna (datuojama apie 1750 m.) ir mažesnioji, pagaminta iš vario lydinio ir paauksuota (datuojama apie 1700 m.).

Vietoj šios mažesniosios paauksuoto vario karūnos bus iškilmingai uždėta tokia pati, tik auksinė, karūna, palaiminta popiežiaus Pranciškaus. Nuimtoji karūna bus saugoma Aušros Vartų lobyne, kuris po Aušros Vartų atnaujinimo bus atvertas žmonėms.

Atlaidus sekmadienį užbaigs Lietuvos vyskupai iškilmingomis šv. Mišiomis, kurias 11 val. aukos prie atviro Aušros Vartų koplyčios lango.

Pagrindines šv. Mišias lenkų kalba vyskupai aukos 13 val. Taip pat šią dieną bus meldžiama Gailestingumo Motinos užtarimo viso pasaulio vargstantiesiems, atsiliepiant į popiežiaus Pranciškaus kvietimą minėti Pasaulinę vargstančiųjų dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius