-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 05 25 /18:00

Beveik 700 kūrėjų pradedamos mokėti vienkartinės kompensacinės išmokos

Lietuvos kultūros taryba pirmadienį pranešė pradedanti mokėti vienkartines kompensacines išmokas savarankiškai dirbantiems kūrėjams, dėl karantino praradusiems pajamų.
Pinigai
Pinigai / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Pranešama, kad iš viso dėl kompensacijų kreipėsi 863 žmonės, išmokos pasieks 698 kūrėjus, kurie atitiko kompensavimo programos sąlygas.

Iš viso paskirstyta 656 tūkst. eurų Kultūros tarybos administruojamų lėšų dalies, gautų iš tuščios laikmenos atlygio.

Po 600 eurų gaus 420 kūrėjų, po 1,2 tūkst. eurų – 161, po 1,8 tūkst eurų – 117 kūrėjų.

Likusios šios programos lėšos – kiek daugiau nei 94 tūkst. eurų – bus paskirstytos skelbiant naują konkursą gegužės 28 dieną Lietuvos kultūros tarybos interneto svetainėje.

Lietuvos kultūros tarybos (LKT) administracijos direktorius Mindaugas Bundza 15min sakė, jog vienkartines išmokas savarankiškai dirbantiems kūrėjams LKT skyrė atsižvelgiant į pareiškėjų pateiktus duomenis dėl per karantiną prarastų pajamų: „Išmokos buvo paskirstytos pagal iš anksto paskelbtas proporcijas – pagal jas paskirstėme prašymus, kurie praėjo administracinę patikrą.“

Anot M.Bundzos, prašymo formoje buvo informuojama, jog kūrėjai turi nurodyti tik tas išlaidas, kurias galėtų pagrįsti: „Mes pasiliekame teisę iškilus bet kokiems įtarimams tą informaciją patikrinti.“

Viešojoje erdvėje kilo nemažai diskusijų dėl sprendimo išmokas skirti pirmumo tvarka tol, kol bus paskirtos visos šiai programai įgyvendinti numatytos lėšos – konkursą teko sustabdyti praėjus parai po jo paskelbimo, sulaukus 880 paraiškų. Kaip šį sprendimą LKT vertina šiandien?

„Kadangi sprendimai buvo priimami vertinant tas aplinkybes, kurios buvo tuo metu, manau, kad sprendimas, kurį priėmėme su Autorių teisių gynimo asociacija, buvo visoms pusėms labiausiai tinkamas. Jis gal nebuvo idealus, galima vardyti daug dalykų, dėl ko jis nebuvo idealus, bet tam laikui man atrodo, kad tas sprendimas buvo neblogas“, – sakė M.Bundza.

Anot jo, šis laikas LKT padėjo išmokti ir gerąsias, ir blogąsias pamokas: „Man atrodo, gerosios pamokos yra tos, kad yra skirtingi lėšų šaltiniai ir galime rasti būdus, techninius sprendimus turėti greitą, vartotojui prieinamą, lengvą procesą. O sunkiosios pamokos, kurias išmokom, žinoma, yra komunikacijos dalykai, aiškumo trūkumas – to reikia mokytis. Situacija yra tokia, kad mokomės eidami, griūdami.

Kiek girdime iš sektoriaus, situacija yra nusistovėjusi, skirtumas tarp išmokų ir stipendijų yra aiškiau suprantamas, gal dėl to negatyvo šiek tiek mažiau.“

Šiuo metu iš iš viso paskirstyta 656 tūkst. eurų LKT administruojamų lėšų dalies, gautos iš tuščios laikmenos atlygio. Likusios šios programos lėšos – kiek daugiau nei 94 tūkst. eurų – bus paskirstytos skelbiant naują konkursą gegužės 28 dieną LKT interneto svetainėje.

Planuojama, kad vienkartines išmokas bus galima papildomai paskirstyti dar maždaug 100 kūrėjų, atsižvelgiant į jų pajamų praradimų dydį.

Anot pranešimo, toks sprendimas priimtas kultūros ministro vadovaujamos darbo grupės siūlymu po konsultacijų su autorių teisių gynimo asociacijų atstovais.

Kultūros taryba taip pat primena, kad kultūros ir meno kūrėjai, negalėję pasinaudoti vienkartinių išmokų savarankiškai dirbantiems programa, kviečiami teikti paraiškas trečiajam šių metų individualių stipendijų konkursui, kuris prasidės gegužės 29 dieną.

Birželio pradžioje žadama skelbti antrojo šių metų individualių stipendijų konkurso rezultatus, tuomet bus paskirstyta 1,6 mln. eurų.

Per trečiąjį šių metų individualių stipendijų konkursą maždaug 600 kultūros ir meno kūrėjų ruošiamasi paskirstyti 1,1 mln. eurų.

Iš viso šiais metais stipendijoms ir tiesioginėms išmokoms kūrėjams Lietuvos kultūros taryba paskirstys 4,7 mln. eurų – tai yra tris kartus daugiau nei praėjusiais metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius