Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Briuselyje – lietuvių išeivijos menininkų paroda

Pirmadienį, švenčiant Pasaulio lietuvių metus, Lietuvos nuolatinėje atstovybėje Europos Sąjungoje atidaroma paroda „Nuo realizmo iki objekto“ iš Lietuvos išeivijos dailės fondo ir „Lewben Art Foundation“ kolekcijų. Apie tai skelbiama pranešime žiniasklaidai.
Pranas Gailus. „Adret (Saulėkaitoje)“, 1998-1999 m., drobė, aliejus, 98x102 cm.
Pranas Gailus. „Adret (Saulėkaitoje)“, 1998-1999 m., drobė, aliejus, 98x102 cm. / Lietuvos išeivijos dailės fondo ir „Lewben Art Foundation“ kolekcija

„Ši paroda jau apkeliavo Lietuvą, tad dabar labai džiaugiamės galėdami ją išvežti į Briuselį ir taip pažymėti Pasaulio lietuvių metus“, – teigia Lietuvos išeivijos dailės fondo direktorė Ugnė Bužinskaitė. Parodoje bus pristatyti net 19 Lietuvos išeivijos menininkų darbai nuo XX a. pradžios iki šių dienų, tai – Ray Bartkaus, Stasio Eidrigevičiaus, Prano Gailiaus, Česlovo Janušo, Rūtos Jusionytės, Vytauto Kasiulio, Algimanto Kezio, Prano Lapės, Jono Mackevičiaus, Jurgio Mačiūno, Ievos Martinaitytės-Mediodios, Viktoro Petravičiaus, Jono Rimšos, Antano Rūkštelės, Elenos Urbaitytės-Urbaitis, Adolfo Valeškos, Viktoro Vizgirdos, Kęstučio Zapkaus ir Vladislovo Žiliaus kūriniai.

Parodoje pristatomas platus lietuvių menininkų kūrybos spektras nuo realizmo iki abstrakcijos ir šiuolaikinės dailės objektų. Pasak parodos kuratorės dr. Rasos Žukienės, ši paroda – tai plati ir kontrastinga XX–XXI a. lietuvių meno panorama, atspindinti menininkų pasiekimus. „Iš gausių ir turtingų Lietuvos išeivijos dailės fondo ir „Lewben Art Foundation“ kolekcijų atrinkti kūriniai yra aukšto meninio lygio artefaktai, eksponuoti įvairiose pasaulio galerijose ir muziejuose. Šioje parodoje jie bus pristatyti ne vien kaip meninės vertybės, bet ir kaip savojo laiko, tapatumo paieškų, sudėtingų tautos gyvenimo momentų liudytojai“, – apie parodą pasakoja kuratorė R.Žukienė.

Atsižvelgdamas į tai, kad 2019 m. sukanka 70 metų, kai buvo paskelbta Lietuvių Charta, kuria įsteigta Pasaulio lietuvių bendruomenė, 2019 metus LR Seimas paskelbė Pasaulio lietuvių metais. Išeivijoje kūrusių lietuvių menininkų kūriniai eksponuojami pasaulio muziejuose ir galerijose, jų esama svarbiausių muziejų kolekcijose. Tačiau neretai nutinka ir taip, kad kūriniai tampa beglobiai, todėl Lietuvos išeivijos dailės fondas ir „Lewben Art Foundation“ nuosekliai telkia svetur sukurtus lietuvių menininkų darbus, o dalis fondų kolekcijos pristatoma šioje parodoje.

Parodos organizatoriai: Lietuvos išeivijos dailės fondas, „Lewben Art Foundation“, Lietuvos nuolatinė atstovybė ES.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius