-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

COVID-19 pakoregavus programą, „Sostinės dienos“ pristato, kokių saugumo priemonių imsis

Rugsėjo 4–6 dienomis Vilniuje vyks didžiausia miesto šventė „Sostinės dienos“. Ketvirtadienį vykusios spaudos konferencijos metu organizatoriai teigė, kad dėl karantino programa buvo truputį pakoreguota. 15min domisi, kokie programos pokyčiai laukia renginio svečių bei kokių papildomų saugumo priemonių imsis „Sostinės dienos“, jog šis renginys netaptų dar vienu COVID-19 židiniu.
Festivalio SOSTINĖS DIENOS 2020 spaudos konferencija
Festivalio SOSTINĖS DIENOS 2020 spaudos konferencija / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

Tikisi lankytojų sąmoningumo

Vilniaus miesto vicemerė Edita Tamošiūnaitė sakė: „Suprantame, kad šiandien organizuoti „Sostines dienas“ – prisiimti didelę atsakomybę už mūsų visų saugumą. Kartu ir apeliuojame į dalyvius – turime saugotis patys ir saugoti aplinkinius. Kiek jau parodė mūsų praktika, žmonės po karantino yra labai sąmoningi.<…>“

„Sostinės dienų“ ir „Vilniaus festivalių“ vadovas Remigijus Merkelys iš lankytojų taip pat tikisi sąmoningumo ir supratimo. Jis kviečia nestovėti vietoje, vaikščioti net ir koncertuose. Anot jo, tokia ir pagrindinė šių metų „Sostinės dienų“ žinutė – „nestovėk vietoje“.

Spaudos konferencijos metu vadovas taip pat pažymėjo, kad svarstė, ar apskritai reikėtų šį festivalį rengti: „Visgi pagalvojome, kad nereikėtų atsisakyti tradicijos ir šventę rengti kiek kitaip – atrasti didesnių lokacijų su didesniais atstumais. Todėl programą sudėliojome kitokią ir dėmesį skyrėme žmonių judėjimui“, – sakė R.Merkelys.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Edita Tamošiūnaitė
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Edita Tamošiūnaitė

Kaip festivalis užtikrins saugumą?

15min klausė, ar nebuvo svarstoma išskaidyti renginius į daugiau scenų, nes lyginant su 2019 metų programa, šiais metais jų kiekis nepakito. Vienintelis skirtumas – didesni atstumai tarp lokacijų.

R.Merkelys sakė, kad tikslo įrengti daugiau scenų nebuvo, nes gali nutikti ir taip, jog jose nebus publikos. Tiesa, festivalyje bus ir kamerinių renginių.

„Sostinės dienos“ taip pat vykdo ir dalyvių registraciją. Tačiau spaudos konferencijos metu išryškėjo, kad dalyviai registruosis tik į pagrindinės scenos koncertus Katedros aikštėje, bet ne „Dūzgiančiame prospekte“ ar likusiose scenose. R.Merkelys sako, kad organizatoriai laikysis Vyriausybės nurodymų.

Konferencijoje buvo pažymima, kad „Dūzgiančiame prospekte“ srautas bus valdomas objektus išdėliojant tik vienoje gatvės pusėje bei palaikant atstumą. O likusiose, mažosiose scenose, žmonių srautas nebus toks didelis.

„Muzikinių pasirodymų ir koncertų kiekis išliko panašus kaip ir praėjusiais metais. Bet, kaip ir paminėjote, tarp scenų bus didesni atstumai ir suteiktos didesnės pasivaikščiojimo galimybės. Kalbant apie registraciją Katedros aikštės koncertuose, tai reikėtų pasidžiaugti, kad ji vyksta aktyviai ir sėkmingai – po kelis šimtus per dieną. Mes tikimės, kad įregistruoti bus keli tūkstančiai žmonių, o Katedros aikštė talpina apie 10 tūkst. lankytojų <...>“, – sakė R.Merkelys.

O kaip koncertų metų bus užtikrinamas dalyvių saugumas?

R.Merkelys 15min patvirtino, kad ruošiamos ir nemažos savanorių pajėgos, „Sostinės dienos“ samdys ir apsaugos bendrovę. „Vedėjai nuo scenos nuolatos pabrėš, kad reikia laikytis atstumo. Ta tema visada bus dienotvarkėje. Turbūt šis momentas Katedros aikštėje ir yra sunkiausias <...>.“

Ką festivalis darys, jeigu ištiks blogiausias scenarijus – atsiras židinys? R.Merkelys sako, kad viena iš plano detalių – žmonių registracija, nes atsiradus atvejui, atsekamumas būtų lengvesnis. „Šiuos duomenis iš karto esame pasiruošę perduoti Visuomenės sveikatos centrui“, – pabrėžė jis.

Registruotis galima čia.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Remigijus Merkelys
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Remigijus Merkelys

Lokacijų pokyčiai ir programos netikėtumai

R.Merkelys sako, kad šiais metais didės atstumai tarp scenų ir renginio svečiai turės būti pasirengę pasivaikščioti. Didieji koncertai išliks Katedros aikštėje, kiti renginiai tęsis Gedimino prospekte, V.Kudirkos bei Lukiškių aikštėse, parke prie Lietuvos nacionalinio muziejaus, Neries krantinėje ties Baltuoju tiltu.

Didysis renginys „Skambanti katedra“ vyks penktadienį. Jame koncertuos „The Roop“ bei „G&G Sindikatas“. Anot E.Tamošiūnaitės, šis koncertas bus tiesiogiai transliuojamas į Gdanską.

Grupės „The Roop“ lyderis Vaidotas Valiukevičius sakė, kad po karantino sulaukė daug pasiūlymų, todėl ši vasara grupės nariams buvo intensyvi. Pagrindinė „The Roop“ dalyvavimo „Sostinės dienose“ intencija – pasakyti ačiū palaikiusiems per visą šį laikotarpį.

„Šis laikotarpis buvo ypatingas ypač mūsų grupėje – tai visiška amerikietiškų kalnelių kelionė nuo didelio noro garsinti Lietuvą iki sėdėjimo savo kubelyje, bet išgyvenome ir judame toliau. Mūsų situacija skiriasi, nes dėmesio gavome daug ir liko didelis susidomėjimas, kuris liko per šį laikotarpį nepatenkintas.“

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Vaidotas Valiukevičius
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Vaidotas Valiukevičius

Viena didesnių naujovių – Katedros aikštėje įsikūrusi „Knygų aikštė“, kurioje dalyvaus ne tik didžiosios, bet ir nišinės leidyklos. „Jos pripildys erdvę kitokiu turiniu“, – sakė R.Merkelys.

„Knygų aikštės“ vadovė, Lietuvos leidėjų asociacijos vykdomoji direktorė Rūta Elijošaitytė-Kaikarė sako: „Karantinas parodė, kad autoriai pasiilgo skaitytojų, o rašytojai – skaitytojų. Nedrąsiai prasidėję renginiai buvo anšlaginiai, kas paskatino susiburti į didesnę organizaciją. Paskatinti ne tik knygų pardavimus, bet ir renginius <...>.“

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Rūta Elijošaitytė-Kaikarė
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Rūta Elijošaitytė-Kaikarė

Muzikinių projektų „KAnDIs“ ir „Afrodelic“ kūrėjas Viktoras Diawara džiaugiasi, kad vilniečiai turės progą pasidžiaugti kultūra. Jis papasakojo apie antrus metus besitęsiantį projektą „Afrodelic“. „Manau, kad tai bus pirmasis koncertas, kuriame pristatysime visą albumą“, – sakė jis.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Viktoras Diawara
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Viktoras Diawara

Saltoniškių gatvėje lankytojų lauks originali Jurgio Pauliuko instaliacija „Miesto paukščiai“, kurioje svečiai galės įsiamžinti 1200 paukščių apsuptyje. Prie Baltojo tilto kvies susitikti 3D projekcijos.

Daugiau informacijos apie programą galite rasti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius