-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Darbą pradės naujas kultūros naujienų portalas „Slinktys.lt“: apie ką žada rašyti?

Kultūros projektus inicijuojanti ir vykdanti, menininkų, jų kūrybos sklaida ir leidyba užsiimanti asociacija „Slinktys“ penktojo gimtadienio proga įkūrė ką tik startavusį, dar visiškai šviežią kultūros naujienų portalą „Slinktys.lt“, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Rašymas
Rašymas / Darius Bashar nuotr./ Unsplash nuotr.

Naujoji svetainė siekia burti menininkus, turtinti Lietuvos kultūrą ir, pasitelkus patrauklius formatus, skelbti žinią apie įdomius kūrėjus, jų darbus, kasdienybę bei kūrybos atgarsius.

Asociaciją „Slinktys“ išgarsino jaunuosius literatus, jau keleri metai – ir dailininkus – vienijantis, kasmet didžiuosiuose šalies miestuose ir regionuose vykstantis festivalis „Literatūrinės slinktys“. Jo talismanu kiekvienais metais tampa konkurso komisijos atrinktų penkių jaunųjų rašytojų kūrybos rinkinys, kuris pastaraisiais metais talpina ir jaunųjų dailininkų darbus. Penkerių metų sukaktį mininti asociacija naują savo gyvavimo etapą pradeda žengdama į naują dirvą ir imasi kultūros naujienų portalo bei nedrąsiai žvalgosi į kultūros produktų elektroninę prekybą.

„Nenorime užsidaryti vieno žanro palėpėje“

„Perkopus penkerių metų gyvavimo slenkstį, lyg ir natūralu, kai organizacija nugyvena vieną savo egzistavimo, šiuo atveju – ir brendimo laikotarpį ir ieško naujų kelių kultūros sklaidai. Išties lūkesčiai šiam portalui yra dideli. Nenorime užsidaryti vieno kurio nors žanro palėpėje, siekiame pagal galimybes – augančias galimybes – sujungti ir daugiau meno, kultūros sričių. Tačiau, kad ir kaip suktumėmės, vis tiek figūruoja ir figūruos literatūra su visomis jos išraiškos priemonėmis“, – sako asociacijos „Slinktys“ vadovas Juozas Žitkauskas.

Jis tikina, jog kartu su kolegomis, bendraminčiais bus siekiama, kad ši svetainė būtų gyva ir savalaikė, operatyviai reaguotų į kultūros, meno procesus, juos reflektuotų ir pateiktų skaitytojui.

„Tuo pačiu sieksime fiksuoti ne tik dabartį, bet spėti užfiksuoti ir ankstesnį laiką, kuris dėl vienokių ar kitokių priežasčių buvo praleistas kolegų. Ir tai darysime įvairiais būdais: tekstais, garso, vaizdo įrašais“, – apie naująjį kultūros naujienų portalą pasakojo šios idėjos sumanytojas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Juozas Žitkauskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Juozas Žitkauskas

„Echogramos“: šiuolaikinės lietuvių poezijos audioplatforma

Prie kultūros naujienų svetainės įkūrimo prisidėjo ir senieji, iš penkių knygučių sudarytame rinkinyje savo kūrybą jau publikavę „slinktininkai“ – poetai Greta Ambrazaitė ir Aistis Žekevičius, prozininkė Monika Baltrušaitytė.

G.Ambrazaitės ir garso režisieriaus, muzikanto Dominyko Niauros kuruojama skiltis „Echogramos“ – šiuolaikinės lietuvių poezijos audioplatforma, talpinanti autorių įskaitytus eilėraščius. „Echogramų“ archyvas svetainėje žada būti nuosekliai pildomas. Šitaip klausytojai galės susipažinti su plačia ir turtinga mūsų poezijos panorama, išgirsti autentiškus balsus tiek gerai žinomų, tiek dar tik pradedančiųjų poetų.

G.Ambrazaitė pastebi, kad nors bene žymiausias asociacijos „Slinktys“ projektas yra jaunųjų rašytojų festivalis „Literatūrinės slinktys“, o asociacija neretai siejama su kultūra jaunimui, „Echogramos“ klausytojus kvies atrasti skirtingų kartų poetus. Jau dabar portale „Slinktys.lt“ galima išgirsti savo tekstus skaitančius rašytojus Alvydą Valentą, Aivarą Veiknį, Giedrę Kazlauskaitę, Godą Gurinskaitę, Laimą Kreivytę, Laurą Kromalcaitę, Nojų Saulytį, Mantą Balakauską, Ramunę Brundzaitę, Ramūną Liutkevičių, Tadą Zaronskį, Tomą Petrulį.

„Nors lietuvių poezijos galima išgirsti ir kitose mediatekose, vis dėlto nuosekliai pildomos ir būtent poezijai skirtos platformos dar nebuvo sukurta. O klausytis paties autoriaus skaitomų savo eilėraščių visada įdomu ir smalsu“, – sako ji.

Boriso Ponomarevo nuotr./Greta Ambrazaitė
Boriso Ponomarevo nuotr./Greta Ambrazaitė

„Literatūros kasdienybė“: apie literatūrą ir viską, kas ją supa

A.Žekevičius ėmėsi skilties „Literatūros kasdienybė“, kurioje bus publikuojamos šiuolaikines lietuvių poezijos ir prozos tendencijas aptariančios recenzijos, naujausių literatūros kūrinių apžvalgos, pokalbiai su autoriais apie kūrybą ir jų kasdienybę, aktualūs literatūros reiškinių komentarai. Tai – tęstinis projektas, skirtas literatūros ir visko, kas ją supa, refleksijai. „Literatūros kasdienybės“ autorius A.Žekevičius sako, kad „mintis imtis kuruoti šią skiltį, galima sakyti, kilo iš gryniausio egoizmo, kadangi pats esu reiklus skaitytojas ir šiaip jau gana turtingoje kultūrinėje spaudoje kartais vis dėlto pasigendu ne tiek dėmesio, kiek atidumo kai kuriems autoriams ar platesniems jų kūrybos kontekstams.

Tiesą sakant, tai paskatino ir save išmėginti klausiančiojo amplua kalbinant Tomą Petrulį – šis tekstas bus vienas pirmųjų, kurį skaitytojai galės perskaityti „Literatūros kasdienybės“ skiltyje. Tikiuosi, kad portalas sulauks skaitytojų dėmesio ir įneš šiek tiek smagaus chaoso į šalies kultūrinį gyvenimą bei taps dar viena patikima kokybiškų tekstų ir paratekstų apie literatūrą vieta virtualiame žemėlapyje.“

Asmeninio albumo nuotr./Aistis Žekevičius
Asmeninio albumo nuotr./Aistis Žekevičius

„Nuotrūkiai“: pasikalbėjimų ciklas apie menininkų laisvalaikį

M.Baltrušaitytė žada pristatyti portalui skiltį „Nuotrūkiai“. Tai – pasikalbėjimų ciklas, pasakojantis apie jaunųjų menininkų, gyvenančių skirtinguose šalies kampeliuose, laisvalaikį. Šiame pokalbių cikle žurnalistika susilieja su literatūra, o kūrėjo asmenybė atsiskleidžia per jo mėgstamą veiklą, kad ir kokia ji bebūtų – žvejyba, vaikščiojimas po dėvėtų drabužių parduotuves, bėgiojimas, grybavimas, apleistų kapinių, gamyklų tyrinėjimas ar mezgimas. Projekto autorė pusdienį praleis su menininkais kartu veikdama tai, kas jiems labiausiai patinka, o įspūdžius pavers fotografės Deimantės Rudžinskaitės nuotraukomis papuoštais tekstais.

Pateikiant kitokį nei įprasta regėti kultūrinėje spaudoje menininko portretą, atskleidžiant jo asmenybę per laisvalaikį, mėgstamą veiklą, kuria užsiimama tuo metu, kai nekuriama ir nedirbama, šiuo interviu ciklu siekiama, kad apie jaunuosius kūrėjus sužinotų ne tik nišinė auditorija – literatai, kritikai, kultūros lauko žmonės – bet kuo platesnis ir įvairesnis kultūrai neabejingų Lietuvos žmonių ratas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Monika Baltrušaitytė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Monika Baltrušaitytė

Portalas apglėbs ir kitas „Slinkčių“ veiklas

Portale bus galima atsigręžti ir į kitas asociacijos „Slinktys“ veiklas, susipažinti su buvusiais projektais, sekti naujienas apie organizaciją. Taip neišvengiamai pagaliau vienoje vietoje bus galima prisiminti jaunųjų rašytojų festivalį „Literatūrinės slinktys“, kuris kitais metais bus rengiamas dešimtąjį kartą, iš naujo atrasti jo autorius.

Čia savo vietą ras „Slinkčių“ vykdyti ir vykdomi projektai: „Vilniaus sekretai“, „Integruotos literatūros pamokos“, tarptautinis virtualus poezijos festivalis „Poezijos tiltai“, „Pož(i)eminiai skaitymai“ ir kt.

J.Žitkauskas sako, kad „portale pristatysime ir savo edukacinę veiklą, skirtą kone visoms mokyklinio amžiaus grupėms. Be jau minėtų integruotų literatūros pamokų, čia bus galima ne tik paskaityti, bet ir peržiūrėti mūsų kuruojamų literatūrinių-muzikinių program įrašus, literatūros edukaciją, kurių metu apie literatūros klasiką kalba jaunieji rašytojai. Šie metai yra pirmi, kai dalyvaujame „Kultūros paso“ programoje, tad viliamės, kad pandemijai pasibaigus ir moksleiviams vėl grįžus į klases, kartu su jais į ugdymo įstaigas grįšime ir mes. Šiose programose dalyvauja profesionalūs aktoriai, skaitovai, dainininkai: Paulius Šironas, Vaiva Mainelytė, Kristupas Černiauskas, Vytautas Labutis, Dalia Jankauskaitė, Giedrius Arbačiauskas ir kt.“

Bus galima įsigyti knygų ir kompaktinių plokštelių

Šiame portale veiks ir elektroninė parduotuvė. J.Žitkauskas prasitarė besidžiaugiantis, kad asociacijos leidybinė veikla per pastaruosius metu itin išaugo, o ypač derlingi buvo šie metai – išleista kone dešimtys leidinių, iš jų – viena kompaktinė plokštelė.

Portalo elektroninėje parduotuvėje ilgainiui bus galima įsigyti ne tik „Slinkčių“, bet ir kitų leidyklų išleistų knygų, muzikos albumų. „Pirmumą teiksime geroms, turinčioms išliekamąją vertę knygoms, albumams, kuriuos išleidžia mažosios leidyklos ir kurių leidiniai neturi tolygios galimybės paplisti tarp juos įsigyti norinčių vartotojų. Mes žinome, ką reiškia būnant mažuoju leidėju pakliūti į didžiuosius knygynų tinklus – niekas su mumis atskirai nenori kalbėti. Tad kodėl nesudarius dar vienos progos į mus panašioms leidykloms platinti savo leidinius?“, – svarstė J.Žitkauskas.

Anot J.Žitkausko, pagrindinis naujojo portalo skirtumas nuo jau egzistuojančių kultūros svetainių yra tas, kad čia derės praktiškumas ir patyrimas, noras sužinoti ir galimybė turėti. „Nesakome, kad būsime originaliausi ir geriausi, bet palaipsniui to sieksime, nes mūsų bičiulių būryje labai daug kūrybingo ir originalaus jaunimo“, – teigia jis. Šis portalas yra projekto „Virtualios erdvės literatūros sklaidai sukūrimas ir puoselėjimas“, kurį finansavo Lietuvos kultūros taryba, dalis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius