Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Sostinės dienos“: kainuos daugiau nei 200 tūkst. eurų, bet stebins kokybe ir turiniu

Ketvirtadienio rytą sostinės Lukiškių aikštėje su žurnalistais susitikęs Vilniaus miesto savivaldybės meras Remigijus Šimašius teigė, kad šiųmetė „Sostinės dienų“ šventė, kainuosianti daugiau kaip 200 tūkst. eurų, žada nepamirštamus įspūdžius.
Lukiškių aikštėje pristatytos Sostinės dienos
Lukiškių aikštėje pristatytos Sostinės dienos / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Mero teigimu, tokią sumą skyrė ne vien savivaldybė – ji dengė tik ketvirtadalį sumos, o likusi dalis surinkta iš rėmėjų, partnerių ir prekybininkų narystės mokesčių.

„Šventė bus neišmatuojama pinigais, – spaudos konferencijos metu sakė R.Šimašius.

– Šiemet sostinės dienos yra ypač turtingos kaip ir Vilniaus augimas. Man asmeniškai kyla problema, kaip visur sudalyvauti, nes nėra programoje vietos, kurią galėčiau pavadinti vidutiniška.“

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Lukiškių aikštėje pristatytos Sostinės dienos
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Lukiškių aikštėje pristatytos Sostinės dienos

„Vilniaus festivalių“ vadovo Remigijaus Merkelio teigimu, organizatoriai didesnį dėmesį šventės metu skirs Lietuvos atlikėjams. „Sostinės dienos bus labiau skirtos mums. Parodyti tą, ką turime čia geriausio ir palaikyti savo atlikėjus, nes mes nesistengiame būti panašūs į kitus ir skiriame dėmesį savo atlikėjams“, – komentavo R.Merkelys.

3 renginiai Lietuvos 100-ečiui

R.Merkelio teigimu, šiais metais „Sostinės dienos“ susitelks į Lietuvos nepriklausomybės 100-ečio minėjimą. „Sostinės renginių programoje yra net 3 dideli renginiai susiję su valstybės 100-ečiu, kurie žada nepamirštamų įspūdžių.

Pats svarbiausias, truksiantis dvi šventės dienas, – šachmatų turnyras Lukiškių aikštėje, kuris leis šventės dalyviams kitaip pažvelgti į šį žaidimą“, – teigė R.Merkelys.

„Paprastai manoma, kad šachmatai yra kamerinis sportas, reikalaujantis tylos, o čia mes darome kažką netikėto, iškeliame šachmatus į miesto erdvę, norime parodyti, kad tai yra smagus žaidimas tiek suaugusiems, tiek vaikams“, – spaudos konferencijos metu pasakojo šachmatų meistrė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė – Nielsen,
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė – Nielsen,

Nepriklausomybės šimtmečio proga „Sostinės dienas“ vainikuos Baltijos šalių orkestrų baigiamasis koncertas Katedros aikštėje. Koncertuos Talino ir Rygos kameriniai orkestrai, Vilnių reprezentuos Švento Kristoforo kamerinis orkestras. R.Merkelio teigimu, organizatoriams pavyko pakviesti tokius garsius Lietuvos atlikėjus kaip Veroniką Povilionienę, saksofonininką Petrą Vyšniauską.

Dar vienas su šimtmečiu susijęs projektas bus pristatytas Valdovų rūmuose. Tai bus specialiai Lietuvos istorijai sukurta 3D vaizdo projekcija. Jis bus rodoma rugsėjo 1 dieną nuo 23 valandos.

Neries krantinė – maistui ir pasaulio kultūroms

R.Merkelio teigimu, pernai startavęs Neries krantinės projektas pranoko visus lūkesčius, todėl organizatoriai nusprendė šią zoną išplėsti: „Šiais metais ten bus dar daugiau maisto vagonėlių su dvigubu kiekiu dalyvių."

Neries kranto koncepcija patiks tiek netradicinės, tiek ir labai tradicinės muzikos mėgėjams.

„Neries krantinės scenoje skleisis garsai, susiję su įvairių pasaulio šalių, tokių kaip Lotynų Amerikos, regio muzika, Balkanų šalių, žinoma, ir lietuvių liaudies muzika. Etniniai motyvai bus susiejami su eksperimentine elektro, roko, džiazo muzika. Tai bus labai įdomi ir nauja scena Neries krantinėje“, – pasakojo R.Merkelys.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./R.Merkelys
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./R.Merkelys

Dar vienas unikalus projektas – 3D videoprojekcija „Šokantys Neryje“

Projekcijos rengėjai kviečia šventės svečius grožėtis įspūdingu reginiu. „Šis renginys įdomus savo turiniu, nes mes vis bandome meniškai padaryti šou. Šou visada gerai žiūrisi, o Vilniui reikia meno, todėl bandome suderinti šiuos du aspektus“, – pasakojo L.Urniežius.

„Video architects“ vadovo Linarto Urniežiaus teigimu, šis reginys turėtų prikaustyti visų dėmesį, tiesa, kol kas, organizacinė komanda susiduria su nesklandumais.

Šiemet galvosūkiai nesibaigia, nes vandens Neries upėje visai nėra.

„Šiemet galvosūkiai nesibaigia, nes vandens Neries upėje visai nėra. Visgi tikimės, kad vanduo upėje pakils ir ekranas bus iškeltas. Bet ruošiamės ir nenumatytiems scenarijams“, – teigė L.Urniežis.

„Sostinės dienose“ – popiežiaus aidai

Popiežiaus vizito proga Kunigas Ričardas Doveika kviečia į koncertą „Popiežiaus Pranciškaus belaukiant“.

„Pakviestas prisijungti prie renginio organizavimo ir susieti jį su Popiežiaus vizitu pamąsčiau, kad tai nėra vien tik valstybinis ar religinis vizitas – tai susitikimo ir bendrystės vizitas.

Koncertas bus vilties tema, kurios mums visiems labai reikia, ir vilties mūsų kraštui, kuris toliau eina savo nepriklausomybės keliu“, – pasakojo R.Doveika ir pridūrė, kad koncerte dalyvaus Jazzu, Merūnas, Saulius Urbonavičius-Samas, Donatas Montvydas, dovanosiantys savo kūrybą.

Koncertą ves pats R.Doveika.

Visos šventės metu įvairiose miesto erdvėse vyks mugės, įvairūs koncertai, žymių atlikėjų pasirodymai. Daugiau informacijos apie renginį ir programą galite rasti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius