Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dėl karantino organizuojamas tarptautinis poezijos Vilties festivalis – programoje ir lietuvių poetai

Dėl pasikeitusių sąlygų ir atšauktų kultūrinių renginių balandžio 24–30 d. rengiamas tarptautinis virtualus poezijos festivalis „Festival of Hope“ (liet. „Vilties festivalis“). Prie šio festivalio taip pat jungiasi ir trys Lietuvos organizacijos – Lietuvos rašytojų sąjunga (LRS), „Poetinis Druskininkų ruduo“ (PDR) ir „Vilnius Review“.
Poezija
Poezija / Trust Tru Katsande nuotr./ Unsplash nuotr.

Stebėti jį bus galima Europos poetus vienijančioje platformoje „Versopolis“, programa bus pildoma kasdien.

LRS renginį kuruoja poetė Aušra Kaziliūnaitė, eilėraščius skaitys Paulina Pukytė, Giedrė Kazlauskaitė ir Laima Kreivytė. PDR ir „Vilnius Review“ organizuoja bendrą 30 minučių trukmės filmuką.

Apie festivalio idėją bei poetus, su kurių kūryba galės susipažinti 15min skaitytojai, kalbamės su vienu iš organizatorių Aljažu Koprivnikaru.

Robert Carrithers nuotr./Aljaž Koprivnikar
Robert Carrithers nuotr./Aljaž Koprivnikar

– Papasakokite apie festivalio koncepciją.

– Šiais sudėtingais koronaviruso laikais, kai esame uždaryti karantine, pokalbius tenka pradėti žodžiais „viliuosi“ ir „tikiuosi“, todėl ir renginį pavadinome „Vilties festivaliu“.

Antra, „Versopolis“ yra Europos festivalių platforma, jungianti poetines iniciatyvas taip pat ir „Poetinį Druskininkų rudenį“. Dauguma šių organizacijų privalėjo sustabdyti arba nukelti renginius. Dėl šios priežasties kvietėme poetus iš viso pasaulio siųsti mums programų paraiškas. Jie galėjo dalyvauti su jau egzistuojančia kūryba arba sukurti kažką naujo. Pavyzdžiui, festivaliai iš Vokietijos ir Portugalijos pristatys premjeras, o vienas Italijos rašytojas nufilmavo tuščias Milano gatves.

Taigi, idėja yra surinkti kiek įmanoma daugiau menininkų ir per literatūrą ir meną reaguoti į karantiną.

– Ar tai yra pirmasis virtualus poetinis festivalis?

– Manau, kad kai kurie festivaliai jau daro tai. Tačiau esu įsitikinęs, jog tai pirmasis festivalis, jungiantis tiek daug organizacijų. Šiuo metu prie mūsų prisijungė daugiau nei 60 institucijų ir jų tik daugės.

Tačiau esu įsitikinęs, jog tai pirmasis festivalis, jungiantis tiek daug organizacijų.

Daugiau nei 90 procentų gautos medžiagos yra bendri poetų kūriniai – virtualūs skaitymai, interaktyvūs projektai, debatai. Retais atvejais gauname ir individualių darbų.

Nors festivalis tęsis iki balandžio 30 dienos, paraiškas priimsime iki birželio. Atrinktų menininkų kūrybą besidomintys poezija galės pamatyti mūsų platformoje.

– Ar bent nutuokiate, kiek poetų dalyvauja renginyje?

– Jeigu atvirai, net neįsivaizduoju (juokiasi). Mes esame nustebę, kiek daug paraiškų gavome. Dėl jų jau 5 parą nemiegame.

Dėl jų jau 5 parą nemiegame.

60 organizacijų, kurios žada čia dalyvauti, atsiuntė po kelias paraiškas. Pavyzdžiui, moterų poečių festivalis iš Vokietijos pateikė 5 skirtingus vaizdo įrašus. Manau, kad dėl šios priežasties „Festival of Hope“ dalyvauja šimtai poetų.

„Festival of Hope“ dalyvauja šimtai poetų.

– „Versopolis“ jungia tik Europos poetus. Tačiau renginyje dalyvaus ir nepriklausantys šiai platformai.

– Taip, kvietimas buvo skirtas visiems. Tarp norinčių dalyvauti yra ir Japonijos, Pietų Korėjos, Kinijos, Lotynų Amerikos, JAV, Izraelio menininkų ir, žinoma, dauguma Europos poetų.

– Galbūt galite kažką rekomenduoti?

– Įdomiausius renginius pateiksime kasdien, tačiau siūlyčiau susipažinti su „International Festival Rotterdam“ kūryba, būtinai pasižiūrėkite A.Kaziliūnaitės kuruojamą renginį, PDR ir „Vilnius Review“.

Pats mėgstu „Literarische Colloquium Berlin“ darbus, nes šioje platformoje skaitoma poezija, kurios pagalba reaguojama į nūdienos politines aktualijas. Nors dar pats nemačiau, bet mane intriguoja ir italų menininko Paolo Agrati atsakas į pandemiją. Mano žiniomis, jis užfiksavo Milano gatves.

View this post on Instagram

Prove per l'apocalisse zombie.

A post shared by Paolo Agrati (@paoloagrati) on

– O galbūt galėtumėte išskirti ir populiariausius poetus?

– Stengiamės būti kiek įmanoma demokratiškesni, tad išskirti kažką yra ypač sudėtinga. Vis dėlto, VIP sąrašą vis dar sudarinėjame, mat paraiškų skaičius – tikrai didelis.

„Festival of Hope“ sutiko dalyvauti šie garsūs poetai: Yang Lian (Kinija), Carolyn Forché (JAV), Sharmistha Mohanty (Indija), Aleš Šteger (Slovėnija) ir kiti.

VIDEO: Festival of Hope Opening Event - I Hope, We Hope

– Kokių reakcijų ir rezultatų tikitės iš festivalio?

– Kaip menininkas nuolatos tikiuosi, kad literatūra ir apskritai kultūra atneš vilties. Tikiuosi, kad globali auditorija ras įkvėpimo skaitydama ir žiūrėdama poetų atsiųstą kūrybą.

– Ar tokio festivalio organizavimas yra brangus?

– Tiesą sakant, jį rengiame visiškai neatlygintinai, nes tai mūsų atsakas į pandemiją. Tiesiog norėjome padėti kultūrinėms bendruomenėms, kurių renginiai buvo atšaukti ar nukelti. Organizuojant „Festival of Hope“, turime labai mažą biudžetą ir šie pinigai yra skiriami vertimams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius