Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 10 23 /15:48

Dėl konfidencialios informacijos apie LNOBT konkursą rinkimo R.Karbauskis V.Juozapaitį skundžia etikos sargams

Dėl Seimo konservatoriaus Vytauto Juozapaičio teiginių apie turimą konfidencialią informaciją Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis tikina nusprendęs kreiptis į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją. V.Juozapaitis tvirtina jokios konfidencialios informacijos sužinoti negalėjęs.
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Seimo Kultūros komiteto posėdyje Seimo narys Vytautas Juozapaitis pareiškė turįs viešai neprieinamos konfidencialios informacijos apie Kultūros ministerijos vykdomą konkursą Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro (LNOBT) generalinio direktoriaus pareigoms užimti, taip pat – ir informacijos apie pretendentus. Vėliau, 2017 m. spalio 20 d., duodamas interviu naujienų agentūrai BNS, V.Juozapaitis išviešino LNOBT vadovo atrankos komisijos pirmininkės Gintautės Žemaitytės pavardę, kartu pripažindamas, kad Kultūros ministerijos tarnautojų buvo įspėtas, jog tai – konfidenciali informacija“, – rašoma pranešime žiniasklaidai.

Anot Kultūros komiteto pirmininko LVŽS lyderio R.Karbauskio, V.Juozapaitis bando kištis į konkurso organizavimą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytautas Juozapaitis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytautas Juozapaitis

„Nors konkurso organizavimas yra išimtinai vykdomosios valdžios prerogatyva, ir paties konkurso tvarko aprašas nenumato konkurso stebėjimo galimybės, spalio 10 d. V.Juozapaitis Kultūros ministerijos reikalavo, kad jis galėtų konkurse dalyvauti stebėtojo teisėmis. Negana to, viešuose šaltiniuose yra duomenų, jog V.Juozapaičio dukra galimai dirba (koncertuoja) LNOBT“, – rašoma pranešime.

R.Karbauskis teigia dėl V.Juozapaičio elgesio kreipęsis į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją.

„Konfidencialios informacijos apie konkursą rinkimas, noras būti stebėtoju konkurso metu bei tai, kad yra žinomų faktų, jog šeimos nariai koncertuoja LNOBT, kelia klausimą, ar V.Juozapaitis nepiktnaudžiauja savo, kaip Seimo nario, padėtimi. Toks elgesys sunkiai suderinamas su Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymu bei Valstybės politikų elgesio kodeksu, jame įtvirtintais skaidrumo, viešumo, sąžiningumo principais“, – cituojamas R.Karbauskis.

Etikos ir procedūrų komisijai įteiktame prašyme taip pat klausiama, ar Seimo narys V.Juozapaitis neturėjo nusišalinti nuo klausimų, susijusių su LNOBT, sprendimo dėl galimo privačių interesų konflikto, kuris kyla V.Juozapaičiui rūpinantis įstaiga, kurioje turimais duomenimis galimai dirba (koncertuoja) jo paties dukra.

Projekto partnerio nuotr./Sigitas Žutautas
Projekto partnerio nuotr./Sigitas Žutautas

V.Juozapaitis, reaguodamas į R.Karbauskio skundą, pirmadienį išplatino pranešimą žiniaskliadai, kuriame teigia nemanantis pažeidęs „kokią nors Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo ar Valstybės politikų elgesio kodekso nuostatą“.

„Taip pat nemanau, jog vykdant parlamentinės priežiūros funkcijas, man kyla situacija ar situacijos, kurios susijusios su mano, ar mano dukros Ievos Juozapaitytės privačiais interesais“, – pranešime cituojamas parlamentaras.

[V.Juozapaitis] jokios konfidencialios informacijos sužinoti negalėjo, o jos neturėdamas, negalėjo ir jos paviešinti.

„Seimo narys V.Juozapaitis, spalio 20 d. kultūros viceministrės buvo pakviestas stebėti konkurso LNOBT vadovo pareigoms užimti, tačiau atvykęs į ministeriją sužinojo, kad konkursas atšauktas, taigi jokiame konkurso posėdyje net nespėjo sudalyvauti, todėl jokios konfidencialios informacijos sužinoti negalėjo, o jos neturėdamas, negalėjo ir jos paviešinti. Faktą, kad viceministrė Gintautė Žemaitytė yra konkurso komisijos pirmininkė, Kultūros ministerijos koridoriuose girdint tiek V.Juozapaičiui, tiek kitiems šios ministerijos darbuotojams, garsiai pasakė kultūros ministrės patarėjas Viktoras Bachmetjevas. Šį faktą tame pačiame ministerijos koridoriuje taip pat patvirtino ir pati viceministrė, kuri pakvietusi Seimo narį dalyvauti konkurso posėdyje, nepateikė paaiškinimo, kodėl tas posėdis atšauktas“, – dėstoma pranešime žiniasklaidai.

Anksčiau V.Juozapaitis BNS sakė ir toliau besidomėsiąs LNOBT vadovo skyrimo aplinkybėmis, nes ministrė neatsakė į Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos keliamus klausimus dėl laikinai į generalinio direktoriaus pareigas paskirto Sigito Žutauto, paties konkurso organizavimo.

„Yra daug aplinkybių, rodančių, kad ir šis žmogus, kuris atsirado nežinia iš kur ir priimtas galbūt ne pagal įstatymą, o tai reiškia, kad galbūt proteguojant kažkokių verslo atstovų norus, kad kelia abejonių ir pačios ministrės veikimas“, – dėstė V.Juozapaitis.

Kultūros ministerija konkursą į LNOBT vadovo postą paskelbė liepą. Teatrui šiuo metu laikinai vadovauja finansų vadybininkas Sigitas Žutautas. Jis postą perėmė iš Gintauto Kėvišo, šį po 15 metų vadovavimo teatrui kultūros ministrė atleido iš pareigų už nustatytus viešųjų ir privačių interesų pažeidimus.

Naujajam teatro vadovui keliamas reikalavimas turėti universitetinį arba jam prilygintą meno, humanitarinių arba socialinių mokslų magistro laipsnio išsilavinimą

LNOBT direktorius taip pat privalės turėti mažiausiai penkerius metus vadovaujamo darbo patirties, mokėti anglų, prancūzų arba vokiečių kalbą. Konkurso dalyviai turės pristatyti penkerių metų teatro programą, joje turės būti įvertinta teatro veikla ir pateikta ateities vizija.

Su konkursą laimėjusiu kandidatu bus sudaryta penkerių metų darbo sutartis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius