Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gražiškių vaikai savo rankomis išgražino miestelį

Daugiafunkcinis poilsio statinys, kuriame telpa čiuožykla, pavėsinė ir supynės. Greta – aukuras, nauji suoleliai, šiukšliadėžė, hamakas ir vaivorykštinis takas link tvenkinio. Tiek vos per penkias dienas suprojektavo ir miestelio beržynėlyje pastatė Gražiškių (Vilkaviškio raj.) vaikai ir jaunimas kartu su projekto „Keliaujančios architektūros dirbtuvės“ savanoriais.
„Keliaujančios architektūros dirbtuvės“ Gražiškiuose
„Keliaujančios architektūros dirbtuvės“ Gražiškiuose / TechPersonalo nuotr.

Kaip ir kiekvienų šio projekto dirbtuvių metu, pagrindiniai idėjos autoriai yra vietos vaikai. Pasiskirstę komandomis, jie sukuria savo norimų objektų maketus, ir demokratišku būdu nusprendžia, kuriuos iš jų statys per ateinančias dienas. Prieš tai, žinoma, reikia išsirinkti miestelyje esančią viešąją erdvę, kurioje ir vyks statybos. Todėl liepos 16 d. miestelyje prasidėjusių dirbtuvių pirmoji užduotis buvo vaikų vedama ekskursija po Gražiškius – ne tik apžiūrint įžymesnes vietas ar pastatus, bet ir dairantis įdomių, paslėptų ar pilnai neišnaudojamų erdvių.

Vaikai ir jaunimas būna laimingi būdami išgirsti, pastebėti ir galėdami patys kurti savo gyvenamąją aplinką.

„Ekskursijos pabaigoje ėjome pro šalia vaikų darželio esačią pievą ir beržynėlį joje. Vieta kerinti, tačiau joje nieko nėra, net menkiausio suoliuko atsisėsti. Bet ji kaip magnetas traukia tiek jaunesnius, tiek vyresnius bendruomenės žmones. Čia švenčiamos Joninės ir tvyro gera aura. Gal todėl vaikai ir išsirinko šią vietą kaip mūsų būsimo projekto namus“, - įspūdžiais po ekskursijos aplink miestelį dalinosi projekto savanoriai.

TechPersonalo nuotr./„Keliaujančios architektūros dirbtuvės“ Gražiškiuose
TechPersonalo nuotr./„Keliaujančios architektūros dirbtuvės“ Gražiškiuose

Ir nors pirmosios dirbtuvių dienos buvo šaltos ir lietingos, savo idėjų įgyvendinimu užsidegusiems vaikams galiausiai pasisekė pastatyti viską, ką jie buvo suplanavę. Į statybas, žinoma, įsitraukė ir vyresni miestelio gyventojai bei seniūnija – kas padėjo sukalti kopėčias, kas traktoriumi suarė žemę takeliui iki tvenkinio nutiesti, o kas padovanojo visą projektui reikalingą medieną.

VIDEO: Gražiškių vaikai savo rankomis išgražino miestelį

Galiausiai beržynėlis prie tvenkinio tapo visiems miestelio gyventojams tinkama poilsio erdve. Per paskutinę dirbtuvių dieną vykusį projekto pristatymą „vaikai, tėveliai ir seneliai - visi apžiūrinėjo objektą ir džiaugėsi. Pro ausis praplaukė komentarai iš kelių močiučių, įsitaisiusių ant vieno iš naujųjų suoliukų: „Ale tai kai gerai, kad yr kur patogiai atsisėst ir dar atsilošt. Ir dar prie pat namų! Ateisim čia vakare“, - rezultatu džiaugėsi Gražiškių savanorių komandos kuratorė Gintarė Ivanovaitė.

„Keliaujančių architektūros dirbtuvių“ projekto apsilankymas miestelyje kas kartą tampa įdomia patirtimi tiek vietos vaikams, tiek vyresniems vietos gyventojams. Pastarieji dažnai būna nustebinti, rodos, taip gerai pažįstamų vaikų darbštumu, užsidegimu ir noru kažką pastatyti savo rankomis. O vaikai ir jaunimas būna laimingi būdami išgirsti, pastebėti ir galėdami patys kurti savo gyvenamąją aplinką. „Galimybė vaikams patiems įgyvendinti savo idėjas moko juos atsakingumo, kruopštumo ir lavina fantaziją“, - neabejoja G.Ivanovaitė.

Be to, per šeštus metus vykstantį projektą dešimtis Lietuvos miestelių jau aplankę savanoriai pastebi, kad kuo kaimelis ar miestelis mažesnis, labiau nutolęs nuo savivaldybės centro, o vaikų rankose rečiau matyti išmanieji telefonai – tuo vaikų idėjos kūrybiškesnės ir įdomesnės. Būtent todėl kiekviename „Keliaujančių architektūros dirbtuvių“ aplankytame miestelyje ar kaimelyje gimsta vis kitokie, originalūs, projektai.

Gražiškiai - trečiasis „Keliaujančių architektūros dirbtuvių“ sustojimas šios vasaros kelionėje. Kita stotelė – Utenos rajone įsikūrusios Vyžuonos. O po dirbtuvių jose, keliaujantys architektai šiemet dar susitiks su Pabiržės (Biržų r.), Endriejavo (Klaipėdos r.) bei Rudilių (Kupiškio r.) jaunaisiais gyventojais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius