Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į kultūros viceministres svarstoma siūlyti nacionalinės premijos laureatę Z.Bružaitę

Jei Vyriausybė pritars ketvirtąjam kultūros viceministro postui, į jį bus siūloma Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatė kompozitorė Zita Bružaitė, BNS patvirtino pati kandidatė bei kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas.
Zita Bružaitė
Zita Bružaitė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Esu kalbėjęs apie šį darbą su nacionalinės premijos laureate. Tai yra labai plataus profilio kultūros žmogus, dirbantis ir anksčiau dirbęs įvairiose ekspertų grupėse, dalyvavusi kultūros politikos sprendimuose. Bendrą lauką ji tikrai mato plačiai, ypač jai tikrai rūpi regionų politika, regionų kultūrinė veikla. Ji yra apsisprendusi tam skirti didelį dėmesį – būtent šioje srityje man reikia viceministro“, – BNS sakė M.Kvietkauskas.

Jis tvirtino, kad viceministrės kandidatūrą pasirinko ir vykdant „politinį derinimą svarstant įvairias kandidatūras“ su valdančiosios koalicijos partneriais. Anksčiau Z.Bružaitės kandidatūrą siūlė „tvarkiečiai“, bet jų frakcijai iširus, dalis politikų perėjo pas valdančiuosius socialdarbiečius.

„Zitos Bružaitės kandidatūrai aš kokių nors prieštaravimų nesulaukiau, tarp įvairiausių svarstymų ji sulaukė politinio palaikymo“, – sakė M.Kvietkauskas.

Vyriausybė trečiadienį atidėjo sprendimą įsteigti naujas kultūros ir susisiekimo viceministrų pareigybes kilus diskusijoms, ar tai daryti prasminga tik dviejose ministerijose ir likus vos kiek daugiau nei pusmečiui iki naujų Seimo rinkimų.

Pati Z.Bružaitė sakė, kad ji yra sutikusi užimti viceministrės pareigas, jei tokia galimybė atsirastų. Vis dėlto kompozitorė atsargiai vertina galimybes užsibrėžti didelių ambicijų likus kiek daugiau nei pusmečiui iki naujų rinkimų.

„Ministras yra apsižiūrėjęs, pasirinkimas yra jo teisė, mano buvo duotas pritarimas. Bet žiūrėsime, kaip viskas bus“, – BNS sakė kandidatė.

Ji sutinka su Vyriausybėje pasigirdusia kritika, jog naujiems viceministrams laiko nuodugniai įsigilinti į priskiriamas sudėtingas sritis trūks.

„Į bet kurią veiklą įsitraukus, tas greitis būtų labai didelis ir nepriklausomai, kokios mano kompetencijų stiprybės, šiuo atveju, laikas nėra sąjungininkas. Aišku, kad šiuo atveju tektų labai greitai, dinamiškai įsigilinti ir spręsti pačius opiausius ir reikalingiausius klausimus. Bet tik įėjus turbūt būtų galima pamatyti, ką įmanoma padaryti per šį laiką“, – kalbėjo Z.Bružaitė.

Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje išsilavinimą įgijusi Z.Bružaitė pastaruoju metu dirba dėstytoja VDU Muzikos akademijoje (buvusiame LMTA Kauno fakultete), 2009-2017 metais ji vadovavo Lietuvos kompozitorių sąjungai.

Jos mažiau apibrėžtų žanrų kūriniai („Toeliali“, „Rebus musicis et musicantibus“, „Versmė“, „Mozaika“ ir kiti) skamba šiuolaikinės muzikos festivaliuose, ji yra sukūrusi ir tradicinių koncertinių kompozicijų įvairioms atlikėjų sudėtims („Burlegija“ ir „Noveletė“ klarnetui ir fortepijonui, „Divertismentas“ dviem fortepijonams ir kt.), muzikos vaikams.

Z.Bružaitei vasario 16-ąją įteikta Nacionalinė kultūros ir meno premija įteikta už muzikos universalumą ir emocinį atvirumą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius