Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Ilgametė Valdo Adamkaus fotografė Džoja Gunda Barysaitė: „Jis į Almą vis dar žiūri įsimylėjusiomis akimis“

Kaune atidaryta ilgametės Lietuvos Respublikos prezidentūros fotografės Džojos Gundos Barysaitės fotografijų paroda „Adamkai“, skirta Valdo ir Almos Adamkų 65-erių bendro gyvenimo metų jubiliejui. Nors fotografės archyvuose – nesuskaičiuojamas kiekis nuotraukų, tačiau parodai atrinktas simbolinis jų skaičius – 65.
Džojos Gundos Barysaitės paroda „Adamkai“
Džojos Gundos Barysaitės paroda „Adamkai“ / Aliaus Koroliovo / 15min nuotr.

„Du mieli, jautrūs ir elegantiški žmonės ranka rankon jau 65-erius metus eina per gyvenimą. Tai sušildo ir įkvepia. Alma ir Valdas Adamkai. Daugiau nei dešimtmetį turėjau garbės ir laimės būti šalia bei fotografuoti. Ir dirbant, ir keliaujant, ir poilsio akimirką. Tai nepakartojama patirtis“, – sako parodos autorė.

Paroda keliauja po skirtingus šalies miestus. Kaune ji pristatyta galerijoje „Ars et mundus“.

Kadenciją baigęs Prezidentas V.Adamkus ir jo žmona Alma nuotraukose užfiksuoti tiek kartu leidžiantys laisvalaikį, tiek kelionėse. Fotografė lydėjo Prezidentą visose jo kelionėse, dirbti teko ir poilsio metu, o būdama kartu su viena garsiausių porų moteris sako kartais jausdavosi kaip jų šeimos narė.

Aliaus Koroliovo / 15min nuotr./Džojos Gundos Barysaitės paroda „Adamkai“
Aliaus Koroliovo / 15min nuotr./Džojos Gundos Barysaitės paroda „Adamkai“

„Man metai, praleisti su jais, buvo įdomūs. Kiek šalių kartu esu aplankiusi? Turbūt būtų paprasčiau pasakyti, kiek jų nesu aplankiusi“, – sakė D.G.Barysaitė.

Tiesa, kai kuriose, tarkime, Naujojoje Zelandijoje, fotografė buvo vos pusantros dienos, tad tai yra šalis, kurią ji dar norėtų aplankyti.

Į parodos atidarymą susirinkusiems svečiams fotografė mielai pasakojo įvairius nutikimus, nutikusius per darbo su V.Adamkumi metus.

Pasiūlymo dirbti prezidentūroje ji sulaukė po to, kai surengė nedidelę V.Adamkaus parodą jam tapus prezidentu.

Tada viename šalies dienraščių dirbusiai D.G.Barysaitei teko redakcijos užduotis fotografuoti tuometinį kandidatą į prezidentus V.Adamkų.

Sulaukus pasiūlymo dirbti prezidentūroje fotografei teko daug ko išmokti. Visų pirma – protokolo.

„Tie metai buvo įdomūs, tačiau pats darbas – sunkus. Kai atvažiuoja Prezidento kortežas, tekdavo skubiai šokti iš automobilio ir spėti užsiimti vietą, iš kur galėčiau fotografuoti. Reikėjo išsikovoti vietą po saule“, – sakė D.G.Barysaitė, mat aukščiausio lygio susitikimuose dalyvaudavo ir daug kitų fotografų.

Aliaus Koroliovo / 15min nuotr./Džojos Gundos Barysaitės paroda „Adamkai“
Aliaus Koroliovo / 15min nuotr./Džojos Gundos Barysaitės paroda „Adamkai“

Fotografė prisiminė ir 2001 metų rugsėjo 11-osios įvykius Jungtinėse Valstijose, o po teroro aktų pirmasis JAV pakilęs lėktuvas iš šalies išskraidino tuo metu JAV buvusią V.Adamkaus delegaciją. Iki Islandijos sostinės lietuvius nuskraidino JAV karinių oro pajėgų laineris.

Kalbėdama apie Valdą ir Almą Adamkus fotografė sakė, kad net po tiek kartu praleistų metų Prezidentas V.Adamkus į žmoną vis dar žiūri įsimylėjusiomis akimis: „Tai yra meilė.“

D.G.Barysaitė Lietuvos Respublikos prezidentūroje dirbo 16 metų. Jai teko fotografuoti trijų prezidentų kadencijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius