-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaune vyks galerijų savaitgalis: menininkai ant bėgimo takelių, naujos erdvės ir paroda sinagogoje  

Ketvirtadienį Kaune prasidės Kauno galerijų savaitgalis „Gallery Weekend Kaunas 2019“ (GWK), kuris kauniečius ir miesto svečius kvies į meno dar neatrastas erdves. Per keturias dienas mieste numatyta per 30 renginių.
Galerijų savaitgalis Kaune
Galerijų savaitgalis Kaune / G.Miežinytės, G.Žaltauskaitės nuotr.

Pirminė renginio idėja – renginių maratonas rudenį, taip pažymint naują galerijų sezono pradžią, tačiau kai kurie Europos miestai jį organizuoja pavasarį, užbaigdami sezoną. Vienas iš tokių – ir Kaunas, kuriame galerijų savaitgalis vyksta maždaug tuo pat metu, kaip Berlyne ar Paryžiuje.

Pradžia – sporto manieže

Vaida Stepanovaitė, GWK koordinatorė, kalbėdama apie šių metų programą sako, jog renginiai vyks ne tik įprastose, tačiau ir netradicinėse erdvėse.

G.Miežinytės, G.Žaltauskaitės nuotr. /Galerijų savaitgalis Kaune 2018
G.Miežinytės, G.Žaltauskaitės nuotr. /Galerijų savaitgalis Kaune 2018

„Galerijų savaitgalį pradėsime Lietuvos sveikatos universiteto lengvosios atletikos manieže. Čia vyks performansas, kurį su grupe performanso atlikėjų įgyvendins Saulė Noreikaitė.

Menininkai ant bėgimo takelių įgyvendins programą, į kurią galės įsitraukti ir lankytojai, taip pat dalyvaus Vytauto Didžiojo universiteto mišrus akademinis choras. Tai – netikėtas ir netradicinis mūsų kultūrinės programos žingsnis: per sportą, judėjimą, fizinį aktyvumą“, – kalbėjo V.Stepanovaitė.

Kviečia į susitikimą prie Neries

Pašnekovė išskyrė ir Česlovo Lukensko performansą Rotušės aikštėje. Keturiasdešimties minučių renginys vyks vienoje labiausiai lankomų vietų, pačioje miesto širdyje.

Kauno menininkų namai pakvies į jau tradicinį zinų – savileidybos leidinių – pikniką, kuris kasmet sudomina jaunesnio amžiaus publiką. Kūrėjų pristatymai Kauno menininkų namų sodelyje vyks visą šeštadienį.

Šiuo metu menininkai – grafikai, skulptoriai, keramikai – reziduoja kitoje Neries pusėje esančiose buvusiose keramikos dirbtuvėse.

G.Miežinytės, G.Žaltauskaitės nuotr. /Galerijų savaitgalis Kaune 2018
G.Miežinytės, G.Žaltauskaitės nuotr. /Galerijų savaitgalis Kaune 2018

„Tai nauja iniciatyva, kuri taip ir vadinasi: „Kita Neries pusė“. Buvusios keramikos dirbtuvės yra vienos pirmųjų profesionalių keramikos dirbtuvių Lietuvoje. Šiuo metu ten įsikūrę menininkai, o galerijų savaitgalio metu vyks pristatymai, lankymasis jų studijose, kūrybinės dirbtuvės. Menininkai pakvies į netikėtą vietą – už tilto prie Kauno pilies – susitikti Neries krantinėje.

Vienas iš mūsų tikslų yra ne tik pristatyti esamas ir gerai žinomas vietas, bet ir parodyti, kaip menas gali skleistis ir kad prie jo prieiti galima įvairiais būdais“, – sakė V.Stepanovaitė.

Viso GWK numatyta trys dešimtys renginių, iš kurių tik du – mokami. Prie Kauno galerijų savaitgalio prijungė bemaž visos miesto galerijos – „Meno parkas“, POST, Kauno paveikslų, M.Žilinsko, M.K.Čiurlionio, Kauno fotografijos galerijos, taip pat Kauno menininkų namai, laikinosios galerijos, Vilniaus dailės akademijos Kauno fakulteto, Vytauto Didžiojo universiteto galerijos.

Renginių savaitgalio programa sudėliota tarsi žemėlapis: kad lankytojas rastų ką veikti visą dieną.

Dėmesys – turintiems judėjimo negalią

Šiais metais Kauno galerijų savaitgalis ūgtelėjo – bus pristatyta bene dvigubai daugiau renginių nei pernai. Organizatoriai taip pat atkreipia galerijų dėmesį į turinčius judėjimo negalią žmones.

„Kultūros prieinamumą skatiname įvairiai – ne tik nemokamais renginiais. Yra žmonių, turinčių judėjimo negalią, kurie taip pat nori dalyvauti renginiuose. Todėl kvietėme galerijų savaitgalio dalyvius pateikti informaciją, kokios yra galimybės į renginius patekti turintiems judėjimo negalią“, – kalbėjo V.Stepanovaitė.

G.Miežinytės, G.Žaltauskaitės nuotr. /Galerijų savaitgalis Kaune 2018
G.Miežinytės, G.Žaltauskaitės nuotr. /Galerijų savaitgalis Kaune 2018

Dar viena iniciatyva – draugiškumas augintiniams. Jei žmogus su savo keturkoju nori dieną praleisti GWK renginiuose, organizatoriai kviečiami parūpinti vandens dubenėlius šunims.

Sinagoga taps parodų erdve

Kalbėdama apie tai, kas būdinga Kaunui ir kaip miestas atrodo kitų miestų galerijų savaitgalių kontekste, V.Stepanovaitė akcentavo ne tik pačių galerijų įsitraukimą, bet ir ekspozicines erdves.

„Kauno galerijų savaitgaliui nėra per mažų dalyvių – gali įsitraukti ir tik šiam savaitgaliui atsiveriančios erdvės.

Kaune galerijų nėra tiek daug, kaip Vilniuje, todėl stengiamės įtraukti ekspozicines erdves, kultūrines iniciatyvas, taip pat parodyti platesnį lauką, kur meno kūriniai gali atsiskleisti, kur renkasi ir savo kūrybą pristato menininkai.

Vienas iš pavyzdžių: pristatysime Petro Lincevičiaus ir Eglės Norkutės parodas buvusiose sinagogoje, Žaliakalnyje. Vienai dienai sinagogą paversime galerija.

Siekiame platesnio lauko – į galerijų savaitgalį įtraukti ir muziką, ir performansą, ir kitus formatus“, – sakė V.Stepanovaitė.

Miestai turi savo specifiką

GWK, kaip ir kai kurie Europos miestai, kviečia ne pasitikti, o į vasarą išlydėti galerijų sezoną.

„Berlyno galerijų savaitgalis yra vienas žymiausių, profesionalus renginys, kuris taip pat vyksta pavasarį.

Pernai pati lankiausi Berlyno galerijų savaitgalyje, taip pat esame platformos dalis, kuri siekia jungti pasaulyje vykstančius galerijų savaitgalius.

Galima lyginti Kauną, Vilnių ar Berlyną. Bet nemanau, kad tai yra teisinga. Visi galerijų savaitgaliai turi savo specifiką“, – sakė V.Stepanovaitė.

Kauno galerijų savaitgalio programa: https://www.galleryweekendkaunas.lt/

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius