Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kauno savivaldybė sumažino finansuojamus kultūros projektus, paramos negavo ir žurnalas „Nemunas“

Kauno miesto savivaldybė šiemet neskyrė paramos Kaune leidžiamam kultūros žurnalui „Nemunas“. „Man tai buvo labai didelis netikėtumas. Situacija Kaune, Europos kultūros sostinės kontekste, yra apverktina“, – 15min sakė žurnalo vyriausioji redaktorė Erika Drungytė. Dėl susidariusios situacijos E.Drungytė ketina viešu laišku kreiptis į kultūros ministrą Mindaugą Kvietkauską, jai nerimą kelia ir apskritai Kaune sumažintas finansavimas kultūros projektams ir objektams.
Erika Drungytė
Erika Drungytė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Mintimis apie situaciją E.Drungytė pasidalino ir socialiniame tinkle.

„Kaunas pasakė, kad vienintelio šiame mieste leidžiamo profesionaliosios kultūros leidinio „Nemunas“ miestui nereikia.

Nereikia Europos kultūros sostinei kultūros. Nes kultūra mūsų miestą slegia. Yra baisi našta. Ir jokia istorija bei geras vardas nieko čia neišgelbės – jei kultūros spaudos nesugebate parduoti kaip šou vakarėlio, jūs miestui nereikalingi. Nuo 1967 m. Kaune kuriamas „Nemunas“ Kauno savivaldybės paramos negaus, nes tai neapsimoka“, – rašė ji .

Kaip 15min pasakojo E.Drungytė, tai, kad šiemet negaus finansavimo iš Kauno miesto savivaldybės, ji sužinojo tik liepos mėnesį, pati paskambinusi į savivaldybę.

„Galvojome, kad nors nedidelę dalį iš Kauno miesto, kaip palaikymo ženklą, gausim.

Vasario mėnesį buvo patektos paraiškos. Po to savivaldybė pasakė, kad dėl pandemijos nėra kam dirbti ir vertinti paraiškų. Birželio mėnesį mūsų paklausė, kiek mes gavome iš kitų fondų. Ir nutarė, kad mums pakanka pinigų. Jie tiesiog nevertina projektų, o žiūri, kiek tu gavai iš kitur“, – kalbėjo E.Drungytė.

Žurnalas „Nemunas“ finansavimą dar gauna iš Spaudos rėmimo fondo ir Lietuvos kultūros tarybos, o kasmet leidiniui iš savivaldybės skiriama suma, anot E.Drungytės, nebūdavo didelė.

„Labai nedidelė biudžeto dalis būdavo. Bet tai išreikšdavo savivaldybės požiūrį, poziciją. Juk visi kultūros leidiniai, kurie yra Lietuvoje, leidžiami Vilniuje.

„Nemunas“ yra čia vienintelis toks ir, man atrodo, turintis geros atminties šleifą leidinys. Jis buvo išleistas sudėtingais laikais, tarybmečiu, ir reprezentavo modernią jaunimo kultūrą. Visada buvo drąsus, kitoks. Nuo 2017 metų jis grįžo į žurnalo formatą, vėl tapo ypač šiuolaikinis leidinys. Mums atrodė, kad Kaunui tai yra pasididžiavimas“, – kalbėjo pašnekovė.

Pernai Kauno savivaldybė žurnalo leidybą buvo parėmusi 13 tūkst. eurų.

Kalbėdama apie bendrą situaciją Kaune E.Drungytė sako, kad nerimą kelią gerokai sumažėjęs finansavimas ir kitiems kultūros projektams.

Kaip skelbiama Kauno miesto savivaldybės tinklapyje, pernai metais savivaldybė vadinamiems „mažiems kultūros projektams“ skyrė kiek daugiau nei pusę milijono eurų, o šiemet tokiems kultūros projektams skirta tik 218 tūkst. eurų.

„Pasižiūrėjus į bendrą finansuotų kultūros projektų ir objektų lentelę matyti, koks menkas yra biudžetas, skirtas kultūrai. Tiesiog juokinga. Visos institucijos – ir ministerija, ir fondai – per šią pandemiją supratę kultūros padėtį, mėgina paremti ir kaip tik skirti papildomus finansavimus. Savivaldybė atvirkščiai – viską mažina ir visą profesionaliąją kultūrą Kaune spaudžia į kampą“, – kalbėjo E.Drungytė.

Kalbėdama apie savo leidžiamo žurnalo ateitį pašnekovė teigė, jog šiuos metus užbaigs ir nutraukti žurnalo leidybos neketinama.

„Nuo vasario mėnesio laukiame atsakymo ir mums ne tik nepranešė, bet aš pati turėjau domėtis, skambinti, kad sužinočiau, ar skyrė finansavimą, ar ne. Tik liepos mėnesį sužinojau, kad neskyrė, o mes juk planuojame net ir menką paramą.

Kažkokiu būdu pabaigsime šiuos metus, tikimės, kad gal kažkas iš kitur mus parems. Esame įsipareigoję mokėti honorarus autoriams, esame ne biudžetinė įstaiga, nesame nei renginys, nei tokio apčiuopiamo materialaus produkto pardavėjas. Mes atspindim Lietuvos profesionaliąją kultūrą. Nes „Nemunas“, nors ir kalba ne tik apie visos Lietuvos, bet ir apie pasaulio lietuvių, užsienio menininkų kūrybą, bet jis visada buvo sietinas su Kaunu. Kaip kokybės ženklas

Tiesiog labai apmaudu, kad miestas išsižada jį labai reprezentuojančių ženklų, ypač dabar, gavęs Europos kultūros sostinės titulą“, – sakė E.Drungytė.

15min situaciją pakomentuoti paprašė Kauno miesto savivaldybės specialistų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius