-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Koronavirusas paveikė ir teatrų veiklą: LNOBT prarado 20 tūkst. eurų, o daiktai – jau Kinijoje

Lietuvos nacionaliniam dramos teatrui (LNDT) pranešus, kad dėl koronaviruso protrūkio atšaukiamos mėnesio gastrolės Kinijoje, 15min domisi, ar su panašiomis problemomis nesusidūrė kitos Lietuvos kultūros institucijos.
Asociatyvi nuotrauka
Asociatyvi nuotrauka / 123RF.com nuotr.

Lietuvos Nacionalinis operos ir baleto teatras (LNOBT) nepaisydamas finansinių nuostolių šio pusmečio spektaklius atšaukia, kiti bando kelti į vasarą.

Kokie renginiai bus atšaukti?

Kultūros atašė Kinijoje Tomo Ivanausko teigimu, renginiai bus atšaukiami tol, kol neliks nė mažiausios grėsmės.

Balandžio mėnesį turėtų vykti Šeiko šokio teatro spektaklis „Baltoji lopšinė“, tačiau teatras šiuo metu derina vizito perkėlimą į liepą–rugpjūtį. Teatro vadovė Goda Giedraitytė patikslino, kad visoje Kinijoje turėjo vykti 20 pasirodymų, o Uhano teritorijoje pasirodymai nebuvo planuojami.

Kultūros ministerijos nuotr./Tomas Ivanauskas
Kultūros ministerijos nuotr./Tomas Ivanauskas

Balandžio pradžioje turėtų vykti Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro gastrolės. „Kalbėjau su Šenzenio muzikos festivalio Kinijoje atstovais. Jie dar negavo patvirtinimo, todėl yra linkę tikėti, jog koncertas įvyks. Tačiau atšaukiami kiti kultūriniai renginiai ir net „Formulė-1“ – panašu, jog ir šis renginys neturėtų įvykti”, – sakė T.Ivanauskas.

Tarp renginių birželį taip pat buvo numatytas knygų iliustratoriaus Kęstučio Kasparavičiaus vizitas.

„Negaliu pamatuoti, kokia tai piniginė žala, tikiuosi, kad renginiai bus nukelti ir teatrai galės gastroliuoti kitais metais“, – teigė T.Ivanauskas.

LNOBT daiktai jau Kinijoje

Dėl koronaviruso plitimo Kinijoje LNOBT atšaukė 3 baleto „Snieguolė ir septyni nykštukai“ spektaklius, turėjusius vykti kovo mėnesį. Rudenį į Kiniją planuojama vežti „Romeo ir Džuljetą“, tačiau dėl to, jog neaišku kaip vystysis virusas, teatras sprendimo nevykti dar nepriėmė. „Gali būti visko, todėl pavasario pabaigoje prieš pakraunant konteinerius priimsime sprendimą“, – sakė LNOBT direktorius Jonas Sakalauskas.

Jo teigimu, tiesioginiai nuostoliai jau patirti – teatrui jau nepavyks susigrąžinti 20 tūkst eurų. Teatras taip pat negaus 80–100 tūkst. eurų pajamų, kurios turėjo būti surinktos už pačias gastroles.

J.Sakalausko teigimu, apie sprendimą LNOBT informuos Kultūros ministeriją, o sutrikimų teatro veikloje – tikrai nebus.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Jonas Sakalauskas
Arno Strumilos / 15min nuotr./Jonas Sakalauskas

„Manome, kad į mūsų prašymą bus atsižvelgta ir metų pabaigoje sprendžiant dėl biudžeto bus pridėtas finansavimas dalinai sumažinant mūsų nuostolius“, – teigė jis.

Gastrolių nutraukimą trupė taip pat turėtų pajusti finansiškai. Tačiau J.Sakalauskas akcentuoja, jog tai nėra ilga kelionė ir nuostoliai nebus dideli. Papildomo „Snieguolės“ rodymo Lietuvoje dėl teatro užimtumo irgi nebus.

Nevykti į Kiniją dėl plintančios ligos buvo bendras prodiuserių, medicinos punkto bei baleto trupės sprendimas. „Baleto trupės nariai išreiškė susirūpinimą ir netgi baimę vykti į Kiniją, todėl pamatę bendras nuotaikas nusprendėme nerizikuoti. Kinijos pusė tai suprato ir tikisi bendradarbiavimo ateityje“, – sakė direktorius.

Nors apie gastrolių nutraukimą LNOBT pradėjo mąstyti prieš tris savaites. Galutinį sprendimą priėmė prieš pusę mėnesio. Tačiau teatrą ištiko kita problema – kroviniai su scenografija jau prieš 3 mėnesius buvo išgabenti į Kinijos uostus. Kaip sakė J.Sakalauskas, kol kas dėl mokesčių lengvatų iš Kinijos gautas tik žodinis susitarimas: „Tikimės, kad jie bus geranoriški.“

Ar daiktai bus pargabenti saugiai? „Žinau, kad patys daiktai ir konteineriai į teritoriją, kur yra žmonės, nepateko <...>. Manau, kad visos tarnybos imsis visų saugumo priemonių“, – pasakojo J.Sakalauskas.

LNOBT teigimu, paprastai scenografija transportuojama jūromis, o garantinis laikas, kurį gali užtikrinti logistinės kompanijos, yra 3 mėnesiai. Vadinasi norėdami rodyti spektaklį laiku, LNOBT krovinį pradėjo krauti spalio-lapkričio mėnesiais. „Net, jei ir būtume nusprendę nevykti sausio pradžioje, laivai dėl mūsų nebūtų sustoję“, – sakė direktorius.

Šokio teatras „Low Air“ vyks į Aziją

Vilniaus miesto šokio teatro „Low Air“ gastrolės į Honkongą ir Pietų Korėją numatytos rugsėjo 14–20 ir spalio 11–24 dienomis. Šiuo metu datos su organizatoriais yra tikslinamos.

„Aziją ir visą pasaulį užklupusi epidemija pradeda neraminti ir mus, nes artėjant pasirodymų terminui gali tekti pasirinkti ar vykti, ar ne. Kol kas pasirodymų atšaukti negalvojame, tačiau viskas priklausys nuo realios epidemijos situacijos vasaros pabaigoje. Jeigu tektų atšaukti pasirodymus, būtų labai liūdna, nes šie kontaktai ir pasirodymo galimybės buvo derinamos dvejus metus“, – teigė vienas iš „Low Air“ įkūrėjų Laurynas Žakevičius.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./„Low Air“ šokio teatro kūrėjai Airida Gudaitė ir Laurynas Žakevičius
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./„Low Air“ šokio teatro kūrėjai Airida Gudaitė ir Laurynas Žakevičius

Spektaklio „Žaidimas baigtas“ data Pietų Korėjoje vykstančiame festivalyje „SIDance“ dėl finansavimo pavėlinta vieneriais metais (iš 2019 į 2020 metus).

Pasirodymas Honkonge teatrui suteikė svarbų kontaktą su naujai vystomu kultūros regionu „West Kowloon cultural district“. Kaip sakė L.Žakevičius, abu pasirodymai yra svarbus ne vien „Low Air“ kaip šokio trupei, bet ir strategiškai, nes tai būtų pirmieji lietuvių pasirodymai šiose organizacijose.

LNDT atšaukia gastroles

LNDT pirmieji pranešė, jog atšaukia mėnesio trukmės spektaklio „Lokis“ gastroles Kinijoje.

Buvo numatyta, kad spektaklis aplankys penkis Kinijos miestus ir bus parodytas iš viso aštuonis kartus. Į kai kuriuos rodymus bilietai jau buvo išpirkti. Sprendimas atšaukti gastroles buvo priimtas kartu su gastrolių organizatoriais Kinijoje, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Oskaro Koršunovo teatras šiuo metu gastrolių į Kiniją neplanuoja, o ketverius metus Kinijoje gastroliavęs Vilniaus mažasis teatras šiais metais vyks į Italiją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius