-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kultūrininkai piketuos dėl per mažų algų

Protestuodami dėl per mažų ir pernelyg lėtai augančių atlyginimų pirmadienio vidurdienį į piketą prie Vyriausybės renkasi kultūros ir meno srities darbuotojai.
Liana Ruokytė – Jonsson
Liana Ruokytė – Jonsson / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Pasak protestuotojų, Kultūros ministerija neatsižvelgė į reikalavimus kelti sektoriaus darbuotojų atlyginimus po 150 eurų jau kitąmet, ministerija įsipareigojo juos padidinti vidutiniškai po 21 eurą, tam skirdama 3,5 mln. eurų.

Kultūros darbuotojų profesinių sąjungų teigimu, pernai Lietuvoje kultūros srities darbuotojų vidutinis mėnesinis atlyginimas buvo 593 eurai atskaičius mokesčius, jis buvo trečioje vietoje pagal mažumą Europos Sąjungoje. Šalyje pernai iš viso buvo 13,3 tūkst. kultūros ir meno darbuotojų.

Kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson penktadienį po susitikimo su profesinėmis sąjungomis pabrėžė, kad ministerija sieks vykdyti įsipareigojimus kultūros ir meno sektoriaus darbuotojams.

„Savaime suprantama, kad atsiradęs didelis darbo užmokesčio finansinis atotrūkis nuo kitų sektorių netenkina kultūros darbuotojų, tačiau šį atotrūkį sunku išlyginti per vienus metus. Todėl darbo užmokesčio didinimą tikslinga išdėlioti per trejus metus“, – kalbėjo L. Ruokytė-Jonsson.

Savo ruožtu premjeras Saulius Skvernelis nemano, kad kultūros atstovams yra pagrindo nuomonę reikšti piketuojant, nes pastaruoju metu Vyriausybė nuolat didino kultūrininkų užmokestį, o kitąmet algas žadama pakelti 21 euru.

„Jeigu 21 euras yra trupinys, na atleiskite“, – Žinių radijui praėjusią savaitę kalbėjo premjeras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius