Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 05 06 /2021 05 07

Kultūros ministras: „Faktas, kad Naujoji LNDT salė duris atvers vasarą“

Kultūros ministras Simonas Kairys ketvirtadienį susitiko su Lietuvos nacionalinio dramos teatro (LNDT) direktoriumi Martynu Budraičiu. Interviu 15min teigė – dėl pandemijos kultūros infrastruktūrai skirtos lėšos pagreitino LNDT rekonstrukciją. Jis taip pat užsiminė apie sektoriaus finansavimo plano pokyčius.
Simonas Kairys
Simonas Kairys / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Apie LNDT

Tą pačią dieną vykusios spaudos konferencijos metu M.Budraitis išreiškė džiugesį dėl rekonstrukcijos, tačiau taip pat teigė, kad šįmet LNDT nesukaupė jokių pajamų.

„Mes apžiūrėjome kaip vyksta teatro rekonstrukcija. Ten atliekami tikrai įspūdingi ir reikalingi darbai. Atsikuria naujos erdvės, o pats teatras ruošiasi atsidaryti savo Naująją salę, į kurią galės įleisti žiūrovus, – sakė S.Kairys. – Aptarėme viską – statybų eigą, planus, kaip sekėsi gyvuoti karantino metu. Taip pat truputį pakalbėjome apie ateitį.“

„Be abejo, kad neveikiant teatrui, jie pajamų iš žiūrovų neturi, bet metų pradžioje ministerija paskyrė papildomus 5 mln. eurų būtent toms įstaigoms, kurios negauna pajamų iš žiūrovų. Svarbu paminėti, kad dažnai neįvertiname, kad pajamos, gautos iš žiūrovų, biudžetinėms įstaigoms labai svarbios. Nes valstybės biudžeto lėšos nepadengia būtinųjų poreikių ir įprastomis sąlygomis“, – tęsė ministras.

Pasak LNDT, rugpjūtį turėtų atsidaryti Naujojį salė (turės 350 vietų), o rudenį – Mažoji salė (turės 120 vietų).

2020-ųjų rugpjūtį buvo numatyta, kad teatras atsidarys 2022-ųjų rudenį. Ar pavyks įgyvendinti pažadą?

„Apie terminus neskubėčiau kalbėti, nes atsidarys tik Naujoji salė, o norint pabaigti visą objektą, dar yra ką padaryti. Matysis viskas proceso metu.“

Pasak jo, „finansavimas ir taip juda šiek tiek sparčiau, nes teatras buvo gavęs papildomų lėšų jau anksčiau“.

S.Kairys priminė, kad LNDT gavo papildomą finansavimą iš Vyriausybės kultūros infrastruktūros plėtrai ir atnaujinimui dėl COVID-19 pandemijos – teatrui atiteko 10,8 mln. eurų. Kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas teigė, jog ši parama padės paspartinti teatro rekonstrukciją.

„Kažkas atkreipė dėmesį, kad tai pinigai statyboms ir ne kam kitam. Bet šiuo atveju pamatėme, kad tai leido judėti į priekį sparčiau“, – sakė S.Kairys.

Į klausimą, ar ministerijoje atsirastų papildomų lėšų, jeigu jų teatrui prireiktų, ministro požiūriu yra per ankstyvas. „Mes tik ką susidėliojome šių metų situaciją. Yra daug įvairiausių projektų ir pažadų su nenumatytu finansavimu“, – teigė jis.

Teigia, kad bus pristatytos aiškesnės finansinės galimybės kultūrai

Spaudos konferencijos metu premjerė Ingrida Šimonytė teigė, kad „Naujos kartos Lietuvos“ fondo lėšos tik maža kultūros finansavimo dalis.

S.Kairys užsiminė, kad jau dėliojasi naujas investicijų į kultūros industrijas planą. Tačiau nepatikslino kada.

„Kol kas dar negirdėjau I.Šimonytės komentaro, bet esmė ta, kad mums jau pavyko susitarti su Finansų ir Ekonomikos ir inovacijų ministerijomis. Sugrįžus iš derinimo su Europos komisija, paaiškės planas.“

Jis teigė, kad po 30 mln. bus skirta e-kultūrai – skaitmenizavimui, technologiniam lietuvių kalbos adaptavimui. „Taigi, lėšų kultūroje atsiranda“, – sakė jis.

„Be to, yra horizontalios galimybės. Pavyzdžiui, sakyti, kad RRF fonde visiškai nėra kultūros, būtų netikslu. Manau, kad po diskusijų visi pamatys turimas galimybes.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius