Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Kultūros statybos“: kultūros bendruomenė protestuoja prie Vyriausybės

Antradienį prie Vyriausybės vyko akcija „Kultūros statybos“ – jos metu, pasipuošus statybų atributika, buvo reiškiamas nepritarimas šalies ir miesto valdžios sprendimui skirstant paramą kultūrai daugiau nei pusę lėšų skirti infrastruktūros reikmėms.

Protesto organizatoriai reiškė nepasitenkinimą Vyriausybės sprendimu, kai, mažinant neigiamus COVID-19 padarinius kūrėjams bei kultūros organizacijoms, daugiau nei 60 proc. paramos (43 mln. eurų) atitenka Kultūros ministerijos ir savivaldybės žinioje esančių kultūros įstaigų infrastruktūros atnaujinimui bei turto įsigijimo projektams.

„Didžioji numatytos paramos dalis nepasieks kūrėjų ir kultūros žmonių, nes Vyriausybė nusprendė investuoti į sienas“, – akcijos kvietime teigė organizatoriai.

Savo ruožtu Vilniaus miesto savivaldybė, mažindama koronaviruso padarinius kultūros laukui, iš 1 mln. numatytos paramos 60 proc. ketino skirti „pastatyti laikinas arba pritaikyti esamas patalpas“. Tiesa, meras Remigijus Šimašius jau paskelbė, jog atsižvelgus į pastabas savivaldybė koreguoja savo planus.

G.Jaunius: šuo metu ne pastatams bėda, o žmonėms

Kūrybos namų „Elitaz“ vadovas ir Vilniaus miesto tarybos narys Gediminas Jaunius teigė, jog šios akcijos dalyviai nėra prieš kultūros infrastruktūros gerinimą: „Labai gerai, kad tie procesai yra numatyti. Tačiau labai svarbu suprasti, kad šiuo metu kalbame apie specialų gelbėjimo paketą būtent šiai situacijai, o šiuo metu ne pastatams yra bėda, o žmonėms, kurie veikia kultūros ir kūrybiniame sektoriuje. Jiems pirmiausia reikia padėti.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gediminas Jaunius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gediminas Jaunius

Paklaustas, kas yra šios akcijos organizatoriai, G.Jaunius teigė, jog vieno juridinio organizatoriaus nėra: „Yra atskiri individai, kurie sutarė, kad galbūt toks pasivaikščiojimas būtų reikalingas, siekiant atkreipti Vyriausybės dėmesį į mūsų kritikuojamą paramos pakete esančią proporciją, skirtą labiau ne žmonėms padėti, o infrastruktūrai plėtoti. O palaiko šitą akciją Renginių industrijos asociacija, Muzikos vadybos asociacija, tai tų organizacijų palaikančių yra. <…>

Mums svarbu, kad tie, kad kurie yra suinteresuoti infrastruktūrinių pinigų atkeliavimu į įstaigas, nepradėtų kalbėti kultūros vardu. Mes tikrai nesame tie, kurie bando privatizuoti žodį „kultūra“. Mes žinome kolegas, su kuriais diskutuojame, ir kurie galbūt nepritaria buvimui čia, tai yra jų teisė. Bet, kaip suprantu, vienas iš argumentų yra, kad jie būtent ir kaunasi, kad į jų objektus ir būtų investuojama – kam mes nepritariame.“

V.Kernagis: gal ministras norėtų tris mėnesius negauti atlyginimo ir pabandyti išgyventi?

Prie Vyriausybės taip pat atėjęs Seimo kultūros komiteto narys, konservatorius Vytautas Kernagis teigė, jog prie akcijos prisijungė, nes ji – laiku ir vietoje:

„Niekas nesako, kad nereikia kultūros namų ir teatrų, bet ar tikrai šiuo metu, prisidengiant pandemijos situacija, reikia skirti tuos pinigus? Kodėl nebuvo galima jų skirti prieš pusę metų? Ar tų pinigų nebuvo? Aš manau, kad žmonėms šiuo metu reikia išgyventi, o ne galvoti, kokiuose teatruose jie vaidins. Todėl be galo palaikau šią akciją ir manau, kad šaunu, jog kultūros žmonės pagaliau išėjo į gatves ir pradėjo apie tai kalbėti.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytautas Kernagis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytautas Kernagis

Komentuodamas ministro teiginius, jog investicija į infrastruktūrą yra ilgalaikė pagalba kultūros sektoriui, V.Kernagis teigė, jog taip ministerija sukasi iš situacijos.

„Norėčiau ministrui pasiūlyti – gal jis norėtų, pavyzdžiui, tris mėnesius negauti atlyginimo ir pabandyti išgyventi? Pasižiūrėsime, ar tada jam rūpės naujos kėdės, ar iš ko būtų galima gyventi šiandien“, – teigė V.Kernagis.

Paklaustas, kokia paramos dalis, jo nuomone, turėtų atitekti kūrėjams, V.Kernagis teigė: „Sakyčiau, kad, tarkime, 10 mln. eurų, kurie keliauja į vieną savivaldybę naujam kultūros centrui, galėtų tikrai keliauti stipendijoms išmokėti. Manau, kad būtent stipendijų didinimas, gal 10, gal 15 mln. eurų, būtent ir išsuktų kultūrą, padėtų žmonėms gyventi dabar.“

Anot V.Kernagio, kol kas signalų, kad Vyriausybė planuotų keisti savo sprendimą dar nėra: „Aš tikiuosi, kad jie kažką bandys daryti, nes tai būtų logiška. Mes bet kokiu atveju netylėsime, Seime opozicijoje kiek įmanoma, tiek darome.“

Kultūros ministras: tai protestas prieš naudą sau patiems

Kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas protesto akcijoje nepasirodė, tačiau 15min atsiųstame komentare teigė, jog kai kurie menininkai nėra iki galo įsigilinę į situaciją ar reaguoja pernelyg greitai.

„Vyriausybė suteikė itin didelę paramą kultūros sektoriui. Meno kūrėjų ir organizacijų veikloms iš viso skirta 25 milijonai eurų. Vien individualių meno kūrėjų stipendijoms, išmokoms, prastovoms apmokėti iš viso sudėjus skirta per 5 milijonus eurų. Tai didžiulė suma.

Investicijos į infrastruktūrą yra bendro Vyriausybės ekonomikos skatinimo plano dalis, valstybės investicijų dalis. Tam kultūros sektoriui buvo skirta ženkli suma – daugiau kaip 40 milijonų eurų. Investicijos į pačių menininkų namus – tai investicijos į erdves, kuriose jie galės sėkmingai kurti, į geresnes sąlygas žiūrovams, geresnę kultūros veiklą ateityje, tai ilgalaikės kultūros investicijos.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Mindaugas Kvietkauskas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Mindaugas Kvietkauskas

Valstybė skiria 830 tūkstančių eurų naujiems muzikos instrumentams įsigyti. Nežinau, kada tokia didelė suma buvo skirta. Regionų kultūra yra tokia pat svarbi kaip didmiesčių, siekiame sudaryti tolygesnes sąlygas kultūros veikloms ne tik didžiuosiuose centruose, bet ir savivaldybėse“, – teigė M.Kvietkauskas.

Anot ministro, pirmąsias lėšas Kultūros ministerija nukreipė į Meno kūrėjų socialinės apsaugos programą, kuri iki šiol aktyviai naudojama. Taip pat veikia specialios individualių stipendijų programos. M.Kvietkausko teigimu, dėl individualių stipendijų, kurioms iš viso skirta 2,7 milijono eurų, gali kreiptis visi menininkai: „Jau dabar sulaukėme apie tūkstantį individualių stipendijų paraiškų, kurių daugumą galėsime tenkinti.”

Vis tik kovojant su pandemijos padariniais, ministro teigimu, reikia galvoti ir apie ilgalaikę pagalbą: „Čia yra derinys: trumpalaikės pagalbos priemonės – nežinioje ir sunkioje situacijoje atsidūrusiems meno kūrėjams, ilgalaikės – tam, kad galėtume atnaujinti ar dar labiau sustiprinti kultūros veiklą visoje Lietuvoje po to, kai pandemija pasibaigs. Tikrai įveiksime šią situaciją.

Kūrėjams siekiame padėti ne tik per minėtas programas, bet ir per didesnį projektų finansavimą. 10 milijonų eurų skirta programai, skatinančiai kurti naujus projektus šioje sudėtingoje situacijoje. Taigi paramos formų yra labai daug, labai skatinčiau menininkus, meno kūrėjus domėtis, sekti informaciją ir prireikus kreiptis į Kultūros ministeriją ar Lietuvos kultūros tarybą.

Galbūt kai kurie kūrėjai nėra iki galo įsigilinę ar reaguoja pernelyg greitai. Jei šis protestas nukreiptas prieš ilgalaikes investicijas į kultūros infrastruktūras, tai kartu protestas prieš naudą sau patiems, prieš naudą ilgalaikei savo kultūrinės veiklos perspektyvai, prieš geresnes sąlygas. Man atrodo, kad meno kūrėjams reikėtų dar kartą įsigilinti ir nereaguoti emocingai“, – teigė M.Kvietkauskas.

Vilniaus savivaldybė savo planus keičia

Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius antradienį paskelbtame feisbuko įraše teigė, jog sulaukus pastabų savivaldybės paramos planas kultūrai bus koreguojamas.

„Gavome pastabų, kad iš milijono eurų, kurie numatyti kultūros pagalbos priemonėms, net 60 proc. – 600 tūkst. eurų – sudaro pagalba per infrastruktūrą, tai yra naujų erdvių kultūrai sukūrimas, ir kad šis santykis neproporcingas.

Ačiū už pastabas, apsvarstėme kartu su kultūrą Vilniuje kuruojančia vicemere Edita Tamošiūnaite ir reaguojame: didiname paramą kultūros turiniui ir menininkams, mažiname investicijas į infrastruktūrą. Atnaujintame plane pagalbos kultūrai priemonių biudžetas bus ne mažesnis nei 1,7 mln. eurų, iš jų infrastruktūrai numatyti tik 200 tūkst. Suprantu, kad ir atlyginimai, ir infrastruktūra yra svarbu, bet šiandien pirmiausia reikia kultūrai išgyventi. Taigi, kultūros turiniui ir menininkams skirta 1,5 mln. eurų.

Ir tai net neįvertinus finansiškai kai kurių plane minimų priemonių, kurių skaičiai bus žinomi vėliau.“

Protesto nepalaikė nevyriausybinio profesionalaus scenos meno iniciatyvinė grupė

Apie tai, kad nei vienos iš antradienį vykusių akcijų (vidurdienį vyko piketas dėl Lietuvos kultūros tarybos veiklos) nepalaiko nevyriausybinio profesionalaus scenos meno iniciatyvinė grupė, pranešė jos atstovė Gintarė Masteikaitė:

„Norime atkreipti dėmesį, kad paskutiniu metu suintensyvėjo įvairių interesų grupių veiklos viešoje erdvėje ir dažnai jos naudojasi profesionalios kultūros, jos įstaigų, sričių bei pasiekimų vardu. Šiuo metu aktyviai dirbame kartu su Kultūros ministerija, Lietuvos kultūros taryba, ir Lietuvos Respublikos Prezidentūra siekdami trumpalaikų ir ilgalaikių strateginių sprendimų, kurie gerintų NVO sektoriaus padėtį ir kuo greičiau sudarytų visas galimybes dirbti ir pristatyti savo paslaugas žiūrovams.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius