-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

L.Ruokytė-Jonsson apie J.Vaitkui mestus kaltinimus: lauksime prokuratūros išvadų

Lietuvoje netylant moterų prisipažinimams apie iš Vilniaus dailės akademijos dėstytojų bei režisieriaus Jono Vaitkaus patirtą galimą seksualinį priekabiavimą, kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson ketvirtadienį paskatino netylėti ir kitas aukas, tačiau prieš imantis veiksmų teigė lauksianti prokuratūros išvadų.
Liana Ruokytė – Jonsson
Liana Ruokytė – Jonsson / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Džiaugiuosi, kad banga pasiekė ir Lietuvą. Reikia kalbėti viešai apie visuomenėje esančias problemas, nes tos problemos ir yra. Lietuva šiek tiek vėliau prisijungė prie judėjimo #metoo. Iš ministerijos pusės dar prieš tai bangai prasidedant į mus kreipėsi viena aktorė, prie kurios seksualiai priekabiavo teatro vadovas. Ir, kaip žinote, mes atlikom savo darbą ir šis vadovas jau nebedirba“, – sakė ministrė, prisimindama Erikos Račkytės kaltinimus tuometiniam Juozo Miltinio teatro vadovui Linui Zaikauskui.

Pasak ministrės, atvejų, kai aukos išdrįs prabilti apie patirtą seksualinį priekabiavimą, tikėtina, bus ir daugiau: „Manau, kad šis procesas gali gerokai akceleruoti, jei nuskriaustieji, moterys ir vyrai, išdrįs kalbėti, nebijos pasakyti savo vardų, pavardžių, nes viešumas turi didelę galią.

Manau, kad neteisinga, jei žmogus galios pozicijoje naudojasi savo situacija ir vienaip ar kitaip priekabiauja prie savo pavaldinių. <...> Mes turime apsivalyti nuo šios blogybės mūsų visuomenėje.“

Paklausta, ar ministerija imsis veiksmų dėl šiuo metu Lietuvos rusų dramos teatro vadovo pareigas užimančio Jono Vaitkaus, apie kurio nederamą elgesį prabilo jau keturios moterys, L.Ruokytė-Jonsson sakė: „Šį atvejį tiria prokuratūra. Teisėsaugos institucijos turi tam tikrus įgaliojimus ištirti vieną ar kitą atvejį.“

Į klausimą, ar neigiamos prokuratūros išvados paskatintų ministeriją imtis sankcijų, ministrė atsakė: „Neskubėkime, palaukime išvadų.“

Trečiadienį Vilniaus apygardos prokuratūra paskelbė vertinsianti viešai paskelbtus pranešimus apie galimą seksualinį priekabiavimą. Pasak prokuratūros pranešimo, tai padaryta atsižvelgiant į viešai skelbiamų pranešimų dėl galimai patirto seksualinio priekabiavimo mastą ir nurodomas aplinkybes.

Ketvirtadienį patyrusios režisieriaus, Lietuvos rusų dramos teatro vadovo, Nacionalinės premijos laureato Jono Vaitkaus seksualinį priekabiavimą prabilo dvi buvusios studentės, skelbia portalas Delfi.lt. Šiuo metu apie režisieriaus nederamą elgesį pranešė jau keturios moterys.

Seksualinio priekabiavimo skandalai neaplenkė ir Vilniaus dailės akademijos – pirmadienį iš pareigų pasitraukė seksualiniu priekabiavimu kaltinamas akademijos psichologas, istorikas Arvydas Liepuonius, praėjusią savaitę savo postą paliko dėstytojas, dailininkas Jonas Gasiūnas.

Galimai pažeidęs akademinę etiką prisipažino ir dėstytojas, fotomenininkas Gintautas Trimakas, kuriam kitą savaitę turėtų būti įteikta Nacionalinė kultūros ir meno premija. Ar G.Trimakas toliau dėstys akademijoje, spręs VDA Etikos komitetas, kurio posėdis vyks vasario 12 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius