-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lvive, prie muziejaus, iškeltos svarbiausių Ukrainą remiančių valstybių vėliavos

Lvive, prie nacionalinės Boryso Voznyckio dailės galerijos, Potockių rūmų, iškelta Lietuvos vėliava. Taip kolegos muziejininkai išreiškia padėką už paramą su rusų okupantais kovojančiai Ukrainai ir siunčia sveikinimą šv. Velykų proga, rašoma Valdovų rūmų muziejaus pranešime spaudai.
Vėliavos prie muziejaus Lvive
Vėliavos prie muziejaus Lvive / Taraso Vozniako nuotr.

Muziejaus vadovas dr. Tarasas Vozniakas rašo, kad svarbiausių Ukrainą palaikančių valstybių vėliavos – muziejininkų padėkos ženklas: „Esame dėkingi mūsų sąjungininkėms, Didžiajai Britanijai, Australijai, Kanadai, Lietuvai, Lenkijai ir Jungtinėms Valstijoms, padedančioms Ukrainai šiomis sunkiomis dienomis. Iškeltos Jūsų vėliavos – kukli mūsų padėka. Artėjančių šv. Velykų proga nuoširdžiausi sveikinimai Jums! Dabar visi mes – Ukraina.“

Nacionalinį muziejų Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmus su Lvivo nacionaline Boryso Voznyckio dailės galerija sieja ilgametė draugystė, bendra istorija ir kultūra. Šiuo metu Valdovų rūmų muziejuje eksponuojamos įspūdingos Vakarų Ukrainoje sukurtos vėlyvojo Baroko skulptūros iš Lvivo. Jas ukrainiečiai muziejininkai sovietmečiu išgelbėjo nuo okupantų iš Rytų sunaikinimo. Lietuvos istorija nuo XVII a. vidurio labai ryškiai parodo, ką reiškia griaunantys grobikiškos valstybės veiksmai, okupuotas tautas naikinanti Maskvos jėga. Ir ši Rusijos agresija prieš Ukrainą mus vienija.

Valdovų rūmų muziejus nuo pirmųjų karo Ukrainoje dienų bendrauja su eksponatus slepiančiais, šalies vertybes saugančiais muziejininkais. Darbuotojai remia ukrainiečius asmeninėmis lėšomis, muziejuje rengiami labdaros koncertai, o karo pabėgėliai iš Ukrainos Valdovų rūmų muziejuje gali lankytis nemokamai.

Ukrainiečiai išsiskiria iš kitų lankytojų

Muziejininkai pastebi, kad į Lietuvą iš karo niokojamos Ukrainos atvykę pabėgėliai išsiskiria aukšta kultūra, aktyviai domisi Lietuvos gyvenimu. Pavyzdžiui, kovo mėnesį Valdovų rūmų muziejų ukrainiečiai aplankė beveik du tūkstančius kartų. Balandį šis srautas pastebimai didėja – ukrainiečių šeimoms šeštadieniais pradėti rengti ir nemokami edukaciniai užsiėmimai.

„Galvojome, kad užtruks, kol nuo karo pabėgę žmonės nurims, įsikurs Vilniuje, tačiau jau pirmosiomis dienomis jie patys rado kelią pas mus. Žinoma, tarp lankytojų – daugiausia mamos su vaikais, dažnai dar ir su seneliais“, – sako Valdovų rūmų muziejaus Edukacijos skyriaus vedėja Lirija Steponavičienė. Pasak jos, ukrainiečiai nemažai žino apie mūsų bendrą istoriją, Lietuvos Didžiąją Kunigaikštystę. Ilgėliau stabteli prie vaizdingo žemėlapio maketo Archeologijos ekspozicijoje. Jame – ir dalis šiandieninės Ukrainos žemių. „Nejauku, kai rodo pirštu į istorines vietoves, iš kurių jie kilę ar gyveno iki karo, nes prieš akis iškyla medijose matyti vaizdai, kaip tos vietos atrodo šiandien, nusiaubtos orkų“, – pastebi L.Steponavičienė.

Ji teigia, kad muziejuje ukrainiečiai bent trumpam užmiršta karą, patiria gerų emocijų: „Stengiamės nekalbėti apie įvykius Ukrainoje, sąmoningai pasirinkome pasakoti ir diskutuoti apie mūsų bendrą istoriją, gyvenimą bendroje valstybėje.“

„Nuo balandžio kiekvieną šeštadienį, išskyrus šį prieš Velykas, rengiame ir nemokamus edukacinius užsiėmimus“, – vardija L. Steponavičienė. Šie užsiėmimai organizuojami kartu su „Lietuvos tūkstantmečio vaikų“ savanoriais – ukrainiečių šeimos, atvykusios į Šiuolaikinio meno

centrą, gali rinktis iš siūlomų daugelio veiklų. Jau pasibaigus pirmajam šeštadieniui ukrainiečiai išreiškė norą vėl ateiti kitą savaitgalį. Kūrėme su jais valdovo karūnos modelį, skydelius su Gediminaičių stulpais, kurie tamsoje šviečia. Kaip sakė mamos, ukrainiečiams labai patinka Gediminaičių stulpai, nes primena ukrainietišką istorinį trišakį. Vis dažniau ukrainiečių vaikų galima sutikti ir tarp šiokiadieniais į edukacinius užsiėmimus atvykstančių Lietuvos mokinių su mokytojais. Ukrainiečių vaikams apsilankymas ir veiklos pas mus – nemokamos.

Valdovų rūmų muziejus – didžiulis. Per vieną kartą su mažamečiais vaikais ar pradinukais sunku viską apžiūrėti. Neseniai atidaryta Lietuvos didžiojo kunigaikščio ir Lenkijos karaliaus Žygimanto Augusto (1544/1548–1572) vaikiškų šarvų paroda, lankytojai iš Ukrainos net po kelis kartus ateina į Atkurtų istorinių interjerų ekspoziciją.

Jautri iš Lvivo nacionalinės Boryso Voznyckio dailės galerijos atvežta Ukrainos Baroko skulptūros paroda. Vyrą fronte palikusi Olena pasakoja, kad įsikūrusi Vilniuje pirmiausia atėjo į šią parodą. „Prieš keletą metų buvau Lvive, muziejuje, kur eksponuojami Johano Georgo Pinzelio darbai. Atėjau čia, pamačiau skulptūras, jų aprašus ukrainiečių kalba ir pradėjau raudoti. Lyg būčiau Ukrainoje“, – sako lankytoja.

Valdovų rūmų muziejaus Lankytojų vestibiulyje atidaryta paroda, kurioje eksponuojami pasaulyje itin reti ankstyvieji Ukrainos valstybės ordinai. Žurnalistas, faleristikos tyrinėtojas Vilius Kavaliauskas šiuos XX a. pradžios Ukrainos valstybės apdovanojimus paskolino parodai, kad kiekvienas lankytojas galėtų susipažinti su modernios Ukrainos valstybės nepriklausomybės pradžia, kurią šiandien siekia paneigti ir sunaikinti Rusija.

Ukrainiečiams muziejuje rengiamos nemokamos ekskursijos, galima naudotis audiogidu anglų ar rusų kalbomis, taip pat – žiūrėti vaikų pamėgtą virtualų pasakojimą su 3D akiniais apie Vilniaus Žemutinės pilies teritorijos istoriją.

Visą festivalį paskyrė Ukrainai

Karas Ukrainoje pakeitė kovo mėnesį vykusio tarptautinio Marco Scacchi senosios muzikos festivalio organizatorių planus. Matant Rusijos karinę invaziją į Ukrainą, šalį, kurioje Valdovų rūmų muziejus turi daug bičiulių, buvo nuspręsta, kad festivalio koncertai bus nemokami. Pasak festivalio vadovo Vytauto Gailevičiaus, festivalio atidarymo vakaro lėšos už bilietus buvo skirtos koncerto partnerei – Lietuvos Raudonojo Kryžiaus draugijai, o likusiais vakarais apie pusantro tūkstančio klausytojų buvo kviečiami bilieto kainą aukoti Ukrainos laisvės kovotojams padedančioms organizacijoms.

Vėliau senosios muzikos atlikėjai sujungė jėgas ir parengė dar vieną labdaros koncertą – surinkti ir Ukrainai padedančioms organizacijoms perduoti du tūkstančiai eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius