Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 01 20 /20:51

Marijampolė paskelbė Lietuvos kultūros sostinės programos pradžią

Šeštadienį Marijampolėje vykusios iškilmingos ceremonijos metu paskelbta 2018-ųjų Lietuvos kultūros sostinės programos pradžia. „Laikas keičiasi ir keičia“ pavadinto projekto atidarymo renginyje pačioje miesto širdyje, Jono Basanavičiaus aikštėje, susirinkusią marijampoliečių minią sveikino ne tik dabartinė savivaldybės merė Irena Lunskienė, Kultūros ministerijos kancleris Laimonas Ubavičius, bet ir garbūs svečiai iš praeities.
Marijampolė paskelbė Lietuvos kultūros sostinės programos pradžią
Marijampolė paskelbė Lietuvos kultūros sostinės programos pradžią / Marijampolės savivaldybės nuotr.
Temos: 1 Marijampolė

„Daugiau nei simboliška, kad 2018, kuomet Lietuva švenčia savo šimtmetį, Marijampolė ya Lietuvos kultūros sostinė. Tiek daug iškilių asmenybių ya kilę iš šio krašto“, – atidarymo šventėje į susirinkusiuosius kreipėsi Kultūros ministerijos kancleris Laimonas Ubavičius.

Kaip rašoma spaudai išplatintame pranešime, atidarymo scenarijų kūręs buvęs marijampolietis režisierius Vytenis Pauliukaitis kiekvienam istorinę asmenybę įkūnijančiam personažui patikėjo kiek skirtingą rolę – iš XVIII a. karieta atvežta grafienė kreipėsi į „mylistas gerbiamuosius ir šviesiausiuosius miesto svečius“, vedinas dviračiu pasirodė J.Jablonskis ir visiems priminė gimtosios kalbos svarbą, kad „Maža garbė svetimom kalbom kalbėti, didi gėda savos gerai nemokėti“.

Kelią liktarna pasišviesdama į sceną atėjo J.Žemaitė, senoviniu automobiliu atvežtas prezidentas K.Grinius su žmona, arklio traukiamu vežimaičiu iš tamsos išniro J.Basanavičius su V.Kudirka. Pravažiuodamas pro žmones V.Kudirka dar ir naujausią „Varpo“ numerį spėjo padalinti, o užlipęs ant scenos smuikele ir Tautišką giesmę sugriežė. Visi renginio dalyviai pagavo melodiją ir sugiedojo valstybės himną.

Šių metų Lietuvos kultūros sostine paskelbta Marijampolė daug dėmesio iš Sūduvos krašto kilusioms ar čią gyvenusiomis istorinėms asmenybėms žada skirti ir programoje.

Vėliau rodyta 3D projekcija, kuri pasakojo Marijampolės miesto kūrimosi istoriją, vyko šokėjų pasirodymas, šventinis fejerverkas.

„Esame išskirtinis miestas. Niekas kitas be mūsų neturi paminklo „Tautai ir Kalbai“. Čia viskas prasidėjo“, - atidarymo kalboje sakė savivaldybės merė I.Lunskienė. Ji kvietė marijampoliečius didžiuotis savo miestu, o visą Lietuvą atvykti jo pasižiūrėti.

Iš viso per metus kultūros sostine tituluotoje Marijampolėje planuojama apie 200 koncertų, akcijų, parodų, forumų ir kitų renginių.

Lietuvos kultūros sostinės idėja gimė rengiantis Vilniui tapti Europos kultūros sostine. Nuo 2008 metų vienas Lietuvos miestų tampa kultūros sostine, kurioje skatinamas Lietuvos miestų ir miestelių gyventojų kultūrinis aktyvumas, plėtojama regiono kultūra ir menas, rengiami šalies svarbos kultūros renginiai.

Kultūros sostinės titulą Marijampolė perėmė Klaipėdos. 2019 metais Lietuvos kultūros sostinė bus Rokiškis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius