Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Migrenos priepuolius menininkas įamžino fotosesijoje

„Aš esu Alvyda. Kai vieną kartą migrenos priepuolio metu pažvelgiau į veidrodį, pamačiau kitą save. Pusė mano veido nepriklausė man. Tai – ašarų kupinos akys, užkritęs akies vokas. Netrukus pamaniau, kad reiktų visą tai įamžinti“, – sekmadienio vakarą Babtyno – Žemaitkiemio dvaro (Kauno r.) kluone kalbėjo modelis Alvyda Andriekutė.
Performansas "Migrena" Kauno rajone, Babtyno – Žemaitkiemio dvare
IMG_9881

Migrenos priepuolius patirianti mergina kreipėsi į fotomenininką Iridijų Švelnį, ir, prisijungus kitiems kūrybinės komandos nariams, gimė performansas „Migrena“, sekmadienio vakarą pristatytas dvare.

Į vientisą erdvę susijungę muzika, šokis ir fotografija sukūrė vieną nepertraukiamą reginį, prisipildžiusį kenčiančio žmogaus skausmo, tačiau – su išėjimu į šviesą.

„Aš ieškau žmonių su kitais išjaučiais, ir vienas iš jų yra skausmas. Alvyda norėjo fotografuoti savo skausmą. Man nepatinka paprasti dalykai, todėl aš iš karto ir sutikau. Alvyda pastūmėjo mane prie minčių. Ji kalbėjo, o aš mačiau vaizdą“, – sakė I. Švelnys.

IMG_9985
IMG_9985

Šis performansas – apie ligas, kurios turi ryškų charakterį ir dažnai lydi žmogų visą gyvenimą. Nėra prasmės kovoti su jomis, su jomis reikia susidraugauti. Tai nėra tobula mano dalis, bet tai – mano dalis, – kalbėjo A. Andriekutė.

Pasak A. Andriekutės, kai sužinai, kad tavo negalavimų priežastis yra migrena, tu nežinai, ką su ja daryti.

„Nėra stebuklingos piliulės, kurią prarijus pasveiktum. Tačiau šis performansas – apie ligas, kurios turi ryškų charakterį ir dažnai lydi žmogų visą gyvenimą. Nėra prasmės kovoti su jomis, su jomis reikia susidraugauti. Tai nėra tobula mano dalis, bet tai – mano dalis“, – kalbėjo A.Andriekutė.

Pagrindinis performanso tikslas ne tik sukurti interaktyvią aplinką, bet ir pasiekti žiūrovo sielą, sukelti emocijas. Kūriniuose susijungia triada: filosofija, fotografija ir psichologija.

Fotografas kartu su modeliu sukurtame kūrinyje kalba ne tik apie migreną, tačiau apie platesnį aspektą, apie ligas, prieš kurias laimėti kovą gali tik tie, kurie sugeba susidraugauti ar bent susigyventi su jomis. Tai – baimės ir nerimo liga, cukraligė, epilepsija, šizofrenija ir kitos, kurios, atėjusios su trenksmu, palieka nualintą esybę.

IMG_9955
IMG_9955

„Pirmą kartą migrena mane aplankė visai netikėtai, neperspėjusi apie save. Tyliai, bet užtikrintai įžengė ir užsibuvo mano gyvenime. Jau aštuoneri metai, kaip mes esam vienas kūnas, viena siela. Visada jaučiu jos buvimą šalia, kartais ji nutolusi, o kartais girdžiu jos tankų alsavimą visai čia pat. Kai migrena mane aplanko – aš pasikeičiu ne tik emociškai, bet ir fiziškai.

Pasaulyje tiek daug žmonių, kodėl ji pasirinko mane? Šis klausimas nuolatos sukasi mano galvoje, ypač tomis sunkiomis akimirkomis, kuomet nebegaliu kentėti, kada liaujuosi kovoti ir priimu tai kaip neišvengiamybę“, – sako A.Andriekutė.

IMG_9944
IMG_9944

Tiek fotosesiją, tiek patį performansą menininkas vadina ir nelengvu psichologiniu iššūkiu.

Projekte dalyvauja šokėjai Valerija Gneuševa, Ana Novickaja, Greta Bernotaitė, Greta Grinevičiūtė. Elektroninės muzikos kūrėjai Dainora Aleksaitė ir Rytis Verpečinskas.

IMG_9992
IMG_9992

Muzikos kūriniai buvo sukurti specialiai šiam performansui, kurį kūrybinė komanda norėtų pristatyti bei parodyti ir kituose miestuose.

Per dvejus metus Iridijus Švelnys yra surengęs 19 parodų, 3 parodos buvo surengtos Vokietijoje ir Didžiojoje Britanijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius