-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Nacionaliam muziejui vadovausianti R.Kačkutė Signatarų namuose nori kavinės

Nacionalinio muziejaus vadovo konkursą laimėjusi prezidentės patarėja Rūta Kačkutė Signatarų namuose Vilniuje ateityje įsivaizduoja tarpukario laikotarpį menančią kavinę.
Rūta Kačkutė
Rūta Kačkutė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Aš labai tikiuosi, kad Lietuvos verslininkai susidomės. Man bus svarbu iškelti konkrečias sąlygas: tai nėra tik maitinimo įstaiga, jos tikslas būtų – pratęsti muziejaus istoriją. Gerai apgalvojus sąlygas, bus skelbiamas konkursas“, – BNS sakė R.Kačkutė.

Ji teigia, kad konkursas kavinei Signatarų namuose įrengti ir administruoti galėtų būti skelbiamas šį rudenį, ši kavinė būtų įkurta pirmame aukšte.

Taip pat R.Kačkutė ketina inicijuoti ir kavinės įrengimą Gedimino kalno papėdėje esančiame Pilininko name.

„Aš įsivaizduoju, kad rudenį galėtų būti paskelbtas pirkimas. Kiek laiko užtruks, galiausiai ir verslininkams pasiruošti šitam darbui, aš negaliu atsakyti. Dabar galiu susiplanuoti tik savo darbus, ir tai bus vienas pirmųjų žingsnių, kad aš inicijuosiu tokių kavinių atsiradimą“, – teigė būsima muziejaus vadovė.

R.Kačkutė teigia nemananti, kad įrengti kavines verslininkams prireiks daug investicijų, tai priklausys nuo būsimų kavinių tikslios koncepcijos.

„Tai bus ir verslininkų fantazijos klausimas. Man svarbu, kad ta kavinė (Signatarų namuose – BNS) atspindėtų tarpukario dvasią. Jeigu mums pavyktų sukurti tą dvasią, kokia buvo tuo laikotarpiu, tai man atrodo, kad visiems būtų įdomu – tiek užsienio turistams, tiek lietuviams“, – sakė R.Kačkutė.

Tarpukariu Signatarų namuose veikė kavinė „Baltasis Štralis“, pavadinta pastato savininko, pirklio Kazimiero Štralio vardu. Kavinė veikė ir tuo metu, kai 1918 metų vasario 16 dieną buvo pasirašytas Valstybės atkūrimo aktas.

„Pirmiausia, tiek man, tiek verslininkams, kurie susidomės, reikės pastudijuoti, kokia buvo ta Štralio kavinė. Reikėtų pasikelti istorinę medžiagą. Kai mes tą padarysime, tada ir skelbsime konkursą, pats verslininkas spręs, ar pardavinėti tik pyragus, ar tik kavą“, – teigė būsima muziejaus direktorė.

Ji ketina inicijuoti ir specialių parduotuvėlių įrengimą, kuriose būtų prekiaujama su muziejaus ekspozicija susijusiomis prekėmis.

„Tokios parduotuvėlės turėtų pardavinėti kažką unikalaus, o ne masinę produkciją“, – teigė R.Kačkutė

Taip pat Nacionaliniame muziejuje ketinama įrengti vaikų kambarius bei atnaujinti programas – ypač pritaikant jas daug laiko muziejui lankyti neturintiems žmonėms. Būsima muziejaus vadovė ketina imliau išnaudoti ir socialinius tinklus bei platformas – „Facebook“, „Instagram“, „Youtube“ – muziejaus eksponatų istorijoms pasakoti.

Prieš tai Nacionaliniam muziejui daugiau nei du dešimtmečius vadovavo Birutė Kulnytė. Vadovo konkursą R.Kačkutė laimėjo vasario pabaigoje. Šias pareigas ji turėtų pradėti eiti balandžio viduryje.

Iki šiol istorijos mokslų daktaro laipsnį turinti R.Kačkutė dirba prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius