-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 04 13 /14:36

Nacionalinio diktanto finale – Vaižganto „Pragiedrulių“ tekstas

Šeštadienį daugiau kaip šimtas geriausiai nacionalinį diktantą pirmame etape parašiusių žmonių dalyvavo Nacionalinio diktanto konkurso finale. Jie rašė Juozo Tumo-Vaižganto tekstą – romano „Pragiedruliai“ ištrauką. 12-us metus rašomo diktanto finalas vyko Nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje Vilniuje. Tekstą skaitė Televizijos diktorius ir laidų vedėjas Marijus Žiedas. 
Vilniečiai rašė Nacionalinį diktantą
Vilniečiai rašė Nacionalinį diktantą / Luko Balandžio nuotr.

Šiemet yra minimos 150-osios J.Tumo-Vaižganto gimimo metinės. 2019-ieji Seimo nutarimu yra paskelbti J.Tumo-Vaižganto metais.

Prieš diktanto pradžią Lietuvių kalbos komisijos vadovas Audrys Antanaitis palinkėjo padaryti kuo mažiau klaidų. „Klaidos nesutepa, jeigu jos nėra daromos antrą kartą“, – tvirtino A.Antanaitis.

Jis taip pat pareiškė, kad rašantieji nacionalinį diktantą „pagerbia kalbos, jos grožio, jos taisyklingumo ir pasakyti, kad negalima kalbėti bet kaip, mąstyti bet kaip ir rašyti bet kaip ir negalima žaidimo kalba paversti kalbos netvarka“.

„Nacionalinis diktantas rodo kiekvieno iš mūsų pasiryžimą savo kalbą branginti ir saugoti, o kai saugome, turtiname ją ir pritaikome prie labai greitai kintančio šių dienų pasaulio“, – kalbėjo A.Antanaitis.

Į diktanto finalą varžytis dėl nugalėtojų vardo pakviesti 107 geriausiai diktantą pirmame etape parašę žmonės, tačiau savo dalyvavimą patvirtino 96. Į finalą buvo kviečiami dalyvauti tie, kurie pirmame etape padarė iki keturių klaidų.

Finalo dalyviai varžysis raštingiausio moksleivio, raštingiausio suaugusiojo bei raštingiausio užsienio lietuvio kategorijose.

Anot organizatorių, pirmame etape geriausiai sekėsi dalyviams iš Mažeikių, Akmenės, Marijampolės. Jie turėtų dalyvauti ir finaliniame etape. Jame turėtų dalyvauti ir lietuviai iš užsienio.

„Iš užsienio į finalą yra pakliuvę po du žmones iš Vokietijos ir Vengrijos bei vienas iš JAV“, – teigė organizatorė Vytautė Šmaižytė.

BNS ji teigė, kad preliminarūs diktanto rezultatai bus žinomi jau šeštadienį.

Nacionalinio diktanto nugalėtojai bus apdovanoti gegužės 7 dieną Prezidentūroje.

Pernai diktantą rašė daugiau nei 30 tūkst. žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius