-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Naujuoju Architektūros fondo direktoriumi tapo Martynas Germanavičius

Aktyviai architektūros lauke veikiančiai viešajai įstaigai Architektūros fondas nuo rugsėjo mėnesio vadovaus Martynas Germanavičius. Neseniai vykusiame direktoriaus konkurse M.Germanavičiaus kandidatūrą išrinko įstaigos valdyba. Jis pakeis „Architektūros fonde“ laikinai direktoriaus pareigas einantį Mindaugą Reklaitį.
Martynas Germanavičius
Martynas Germanavičius / Giedriaus Akelio nuotr.

Pastaraisiais metais Architektūros fondas išaugo į organizaciją dirbančią tarptautiniu mastu ir organizuojančią tūkstančius žmonių pritraukiančius architektūros renginius. Išsiplėtę Architektūros fondo projektai Keliaujančios architektūros dirbtuvės ir Open House Vilnius tapo tokiomis pačiomis tradicijomis, kaip ir organizacijos pradžioje vizitine kortele buvo Architektūros [pokalbių] fondo ciklai. Du sukurti Lietuvos paviljonai Venecijos architektūros bienalėje išplėtė organizacijos veiklas tarptautiniu lygiu, o įsitraukimas į Future Architecture Platform tarptautinį architektūros organizacijų tinklą išplėtė ryšių ir partnerių tinklą, atvėrė naujas galimybes.

Visa tai buvo pasiekta organizacijos komandos ir nesuskaičiuojamos daugybės savanorių dėka. Architektūros fondo veikla 2018 metais buvo įvertinta Šv. Kristoforo apdovanojimu. Šiuo intensyviu augimo laikotarpiu Architektūros fondui vadovavo Sandra Šlepikaitė.

Iztok Dimc nuotr./Sandra Šlepikaitė
Iztok Dimc nuotr./Sandra Šlepikaitė

„Norime nuoširdžiai padėkoti Sandrai už, kartais atrodytų, neįmanomą darbą, kurį ji atliko Architektūros fondui ieškant naujų galimybių ir leidžiantis į iki tol netyrinėtas veiklas pastaruosius 8 metus. Be jos kantrybės, vargu ar būtų pasiektas toks rezultatas“, – pokyčius komentavo organizacijos valdybos narys Andrius Ropolas.

Sandra Šlepikaitė vylėsi, kad naujieji pokyčiais organizacijoje leis pažvelgti į architektūros procesus naujai: „Norėčiau padėkoti Architektūros fondui ir visiems bendražygiams, su kuriais kartu ėjome šią atkarpą, už galimybes kurti, neįkainojamą patirtį ir visus organizacijos vardu nuveiktus darbus bei pasiekimus, kurie pasilieka. Džiaugiuosi, kad Architektūros fondas šiandien yra pasirengęs žengti naujus žingsnius, dar ryžtingiau įgyvendinti savo tikslus ir atsinaujinusiu žvilgsniu tyrinėti nuolat kintantį ir įdomų architektūros pasaulį. Ši organizacijos branda nebūtų įmanoma ir be 2019 m. Lietuvos kultūros tarybos skirto strateginio kultūros organizacijų finansavimo."

Naujasis Architektūros fondo direktorius M.Germanavičius yra architektūros bakalauras baigęs Vilniaus Gedimino technikos universitetą. Jis yra savanoriavęs Open House Vilnius, Keliaujančiose architektūros dirbtuvėse ir kuravęs 25-tąjį Architektūros [pokalbių] fondo ciklą „Gražu/negražu“. M.Germanavičius direktoriaus konkurso metu pristatė „jungiančios organizacijos“ viziją.

„Architektūrą suprantu kaip socialinį procesą, kurio metu visuomenė keičia savo aplinką. Kuo šiame procese daugiau skirtingų asmenų, organizacijų ar institucijų dalyvauja, tuo įvairesnėms jungtims įmanoma megztis ir turėti turtingesnę architektūrą. Architektūros fondas turėtų užimti jungiančiosios organizacijos poziciją, skatinti į procesą įtraukti skirtingus dalyvius – architektūros mokyklas, meno institucijas, užsienio partnerius, skirtingas visuomenes grupes“, dėstė naujasis organizacijos direktorius.

Vadovo pasikeitimas yra ne vieninteliai pokyčiai Architektūros fonde. Iš organizacijos valdybos pasitraukus nuo pat įkūrimo joje buvusiam Audriui Ambrasui atėjo nauji nariai – Rasa Antanavičiūtė (Vilniaus miesto muziejaus direktorė), Vytautas Biekša (Processoffice architektų biuro partneris) ir Andrius Ropolas (Office De Architectura architektų biuro partneris). Valdyboje taip pat liko Sandra Šlepikaitė (architektė, kultūros vadybininkė) ir Julija Reklaitė (rezidencijų, meno ir edukacijos centro Rupert vadovė). Architektūros fondo valdybą nuo šiol sudaro penki nariai.

Architektūros fonde šiuo metu aktyviai plėtojami Open House Vilnius, Keliaujančių architektūros dirbtuvių, Architektūros [pokalbių] fondo, Aikštėje, Pastatai kalba ir Eksperimentų platformos projektai. Juos kuruoja šešios projektų vadovės – Adelė Dovydavičiūtė, Vita Soltonaitė-Puslienė, Indrė Ruseckaitė, Sandra Šlepikaitė, Margarita Kaučikaitė ir Evelina Vasiliauskaitė.

Viešoji įstaiga Architektūros fondas yra nevyriausybinė, pelno nesiekianti viešoji įstaiga, veikianti architektūros, kultūros ir edukacijos srityse. Pastarąjį dešimtmetį organizacija veikia kaip atvira platforma, jungianti ir skatinanti įvairias iniciatyvas ir projektus, skirtus architektūros kultūrai puoselėti. Nuo įkūrimo 2004 metais jai vadovavo Darius Osteika, Julija Reklaitė ir Sandra Šlepikaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius