Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nobelio premijų skandalo veikėjas už išžaginimą nuteistas kalėti dvejus metus

Švedijos teismas pirmadienį Nobelio premijų skandalo centre atsidūrusį prancūzą už išžaginimą nuteisė kalėti dvejus metus.
Jeanas-Claude'as Arnault
Jeanas-Claude'as Arnault / „Scanpix“ nuotr.

Skandalas, dėl kurio metams buvo atidėtas Nobelio literatūros premijos laureato paskelbimas, kilo per pasaulį nusiritus kampanijos #MeToo bangai.

72 metų Jeanas-Claude'as Arnault ištisus dešimtmečius buvo įtakingas žmogus Stokholmo kultūros scenoje, kol skandalingi kaltinimai lytiniu smurtu Holivudo magnatui Harvey Weinsteinui sukėlė panašių kaltinimų laviną visame pasaulyje.

Praėjusį mėnesį prasidėjo jo teismas dėl dviejų kaltinimų išžaginus, susijusių su 2011 metų incidentais. Tai vienas pirmųjų didelių #MeToo paskatintų procesų.

Stokholmo rajono teismo pirmadienio nutartyje pripažįstama jo kaltė dėl vieno iš kaltinimų; dėl kito jis išteisinamas.

„Pripažįstama atsakovo kaltė dėl išžaginimo, įvykdyto naktį iš 2011 metų spalio 5-osios į 6-ąją; jis nuteisiamas kalėti dvejus metus, – sakoma teismo pareiškime. – Nukentėjusiai šaliai priteista kompensacija už žalą.“

Kaltintojai ragino skirti mažiausiai trejų metų įkalinimo bausmę.

J.-C.Arnault yra Nobelio literatūros premiją skiriančios Švedijos akademijos narės ir poetės Katarinos Frostenson vyras; jis Stokholme vadovavo klubui „Forum“, kur susitikdavo kultūros elitas ir kurį mėgo jauni rašytojai, tikėdamiesi čia užmegzti ryšius su leidėjais bei pripažintais kūrėjais.

Skandalas sukrėtė Švedijos akademiją dėl jos senų ir glaudžių ryšių su J.-C.Arnault. Akademijos vidaus tyrimas parodė, kad kelios narės ir narių žmonos bei dukros patyrė J.-C.Arnault nepageidaujamą ir nederamą elgesį.

Vis dėlto paaiškėjo ir tai, ką kritikai pavadino „tylos kultūra“ ir patriarchalinėmis vertybėmis šioje prestižinėje institucijoje.

Skandalas išprovokavo Akademijos narių nesutarimus, kaip toliau spręsti krizę, ir anksčiau šiemet aštuoni jų, įskaitant nuolatinę sekretorę, nusprendė atsistatydinti ar nusišalinti.

Švedijos akademijai bandant atsigauti, 2018 metų Nobelio literatūros premijos paskyrimas buvo atidėtas iki 2019 metų.

Skandalas kilo 2017 metų lapkritį, mėnuo po viešo H.Weinsteino apkaltinimo.

Tuo metu švedų dienraštis „Dagens Nyheter“ paskelbė 18 moterų liudijimus, kad J.-C.Arnault jas išžagino, prieš jas lytiškai smurtavo arba prie jų priekabiavo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius