Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Oficialu: kultūros taryba viešins ekspertus

Įgyvendindama nuo pat įstaigos įkūrimo deklaruotą atvirumo principą Lietuvos kultūros taryba (LKT) nuo kitų metų viešai skelbs ne tik paraiškas vertinančių kultūros ir meno ekspertų duomenų bazę, bet ir personalines konkrečių darbo grupių sudėtis, praneša LKT.
Kultūros taryba
Kultūros taryba / Kultūros tarybos nuotr.

Šiuo naujosios kadencijos LKT sprendimu atliepiamas ne kartą viešojoje erdvėje išsakytas kultūros bendruomenės poreikis. Nuo kitų metų visuomenė galės susipažinti su konkretiems finansavimo konkursams pateiktas paraiškas vertinusių ekspertų sąrašais. Šiuo klausimu su kultūros bendruomenės atstovais ir politikais nemažai diskutuota ir šių metų pavasarį vykusio „LKT Forumo“ metu.

Nusprendė pasitraukti 4 ekspertai

Ilgai svarstyto ekspertų viešinimo klausimu buvo konsultuotasi ir su buvusiais bei esamais LKT ekspertais. Iš šią vasarą atliktoje apklausoje dalyvavusių beveik 300 kultūros ir meno ekspertų 75 proc. sutiko su darbo grupių viešinimu.

Iš dabartinės LKT ekspertų duomenų bazės dėl besikeičiančių viešumo standartų nusprendė pasitraukti 4 ekspertai.

Lietuvos kultūros tarybos pirmininkė Asta Pakarklytė džiaugiasi šalies kultūros bendruomenės branda ir atvirumu:

„98 proc. dabartinėje duomenų bazėje esančių ekspertų atsiuntė raštiškus sutikimus dėl jų tapatybės atskleidimo darbo grupių sudėtyse. Tikrai nesitikėjau tokių stulbinančių rezultatų, todėl nepaprastai didžiuojuosi Lietuvos kultūros tarybos ekspertais, kurie išryškino kultūros bendruomenės brandą, išreiškė atvirumą ir pasitikėjimą, ypač šiais laikais, kai viešoje erdvėje ir socialiniuose tinkluose, atrodytų, siautėja nepasitikėjimas.“

Personalinės LKT ekspertų darbo grupių sudėtys bus pradėtos skelbti nuo 2022 metų. Remiantis apibendrinta užsienio šalių kultūros ir meno tarybų patirtimi ir praktika, ekspertų darbo grupės bus viešinamos praėjus trims mėnesiams po finansavimo rezultatų paskelbimo. Ekspertų duomenų bazė nuo 2022 m. bus atnaujinama kasmet.

Nuo pat įsteigimo 2013 m., LKTsavo veikloje vadovaujasi skaidrumo, pasitikėjimo ir atvirumo principais. Kaip kultūros bendruomenės savivalda funkcionuojanti Lietuvos kultūros taryba nuolat ieško kultūros organizacijų ir meno kūrėjų poreikius geriausiai atliepiančių sprendimų ir komunikacijos formų. Tad ekspertų darbo grupių personalinių sudėčių viešinimas – logiškas žingsnis, sekantis po ekspertų duomenų bazės paviešinimo prieš trejus metus. Šiuo metu Lietuvos kultūros tarybos ekspertų duomenų bazę sudaro 190 kultūros ir meno profesionalų.

Lietuvos kultūros tarybą sudaro: pirmininkė, muzikologė Asta Pakarklytė, tautinių mažumų (bendrijų) atstovas Dainius Babilas, aktorė dr. Elzė Gudavičiūtė-Puskunigė, teatro ir kino kritikas Vaidas Jauniškis, muzikologė Jūratė Katinaitė, istorikas dr. Rimvydas Laužikas, skulptorius ir kino kūrėjas Deimantas Virgilijus Narkevičius, architektas Rolandas Palekas, literatūrologas dr. Dainius Vaitiekūnas, kultūros vadybininkė Rita Valiukonytė, etnologė dr. Aušra Žičkienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius