-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 03 05 /12:25

Operos ir baleto teatro salėje – atsisveikinimas su solistu V.Noreika

Pirmadienį pradedamas atsisveikinimas su šeštadienį mirusiu vienu garsiausių Lietuvos operos solistų, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatu Virgilijumi Noreika. Atsisveikinti su šviesaus atminimo maestro bei pareikšti užuojautos atvyko ir Dalia Grybauskaitė bei Viktoras Pranckietis.
Atsisveikinimas su Virgilijumi Noreika
Atsisveikinimas su Virgilijumi Noreika / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Prezidentė: praradome Lietuvos šimtmečio legendą

Luko Balandžio / 15min nuotr./Atsisveikinimas su Virgilijumi Noreika
Luko Balandžio / 15min nuotr./Atsisveikinimas su Virgilijumi Noreika

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė Nacionaliniame operos ir baleto teatre jau nuo pat ryto pagerbė įžymaus operos solisto Virgilijaus Noreikos atminimą.

„Prisiminimai tikrai geri ir netgi šviesūs, o praradimas labai skausmingas. Mes prarandame žmogų legendą, mūsų šimtmečio Lietuvos legendą“, – pirmadienį atvykusi atsisveikinti su Operos ir baleto teatre pašarvotu velioniu žurnalistams sakė prezidentė.

„Turbūt daugelis kartų užaugome su juo, Lietuva užaugo su juo, daug mokinių, daug balsų, kurie dainuoja ne tik Lietuvoje, o ir pasaulyje. Ilgam atsiminsime šį žmogų, o mūsų istorijoje jis įrašytas amžiams“, – kalbėjo prezidentė.

Valdas Adamkus: V.Noreikos išėjimas yra didelis nuostolis visai mūsų tautai

Į operos ir baleto teatrą atvykęs prezidentas Valdas Adamkus kalbėjo: „Man su juo teko bendrauti labai artimai. Buvo šilta asmenybė, besirūpinanti lietuvių kultūra. Praleidom ne vieną valandą su juo kalbėdami bendrom lietuviškom temom, ne vien apie meną ir kultūrą.

Jo įnašas, manau, yra neįvertinamas. Aš galvoju, kad praeis daug laiko, kol vėl gims toks talentas, koks buvo jis, ir praturtins bei toliau tęs lietuviškas meno ir kultūros tradicijas, kuriomis jis gyveno ir augino jaunąją kartą. Aš dalinuosi tuo pačiu skausmu su visa tauta, kaip ir jo šeima, nes jo išėjimas yra tikrai didelis nuostolis visai mūsų tautai.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Valdas Adamkus
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Valdas Adamkus

Savo užuojautą išreiškė ir premjeras Saulius Skvernelis. Paklaustas, su kokiomis mintimis palydi maestro, jis sakė: „Visų pirma – didžiulis liūdesys. Žmogus – neeilinė asmenybė, neeilinis profesionalas. <...> Nėra žmogaus šalyje, kuris nežinotų, kas yra maestro Noreika, ir nebūtų girdėjęs bent vieno jo kūrinio. Tai yra didžiulė netektis ir nemanau, kad artimiausiu metu turėsime kuo ją užpildyti.“

Kolegos prisimena kaip išskirtinio talento solistą

Atsisveikinti su maestro atvyko Seimo narys, operos solistas Vytautas Juozapaitis.

„Pastaruoju metu labai retai jį mačiau, ko gero, paskutinį kartą matėmės Operos ir baleto teatre, kur buvo jo vardo tarptautinis konkursas ir jis buvo pagerbtas pačiam aukščiausiam lygyje.

Noreika lydėjo mano gyvenimą kaip saulė, kaip mėnulis. Jis buvo visada – aš gimiau, Noreika buvo, aš anūkus užauginau, Noreika buvo, jis yra ir bus. Tas vardas jau yra tapęs tikriniu, bendriniu. Kaip profesijos sinonimas – dainininko, vokalo meistro. Tai yra asmenybė, kurios tikrai labai trūks Lietuvai“, – kalbėjo V.Juozapaitis.

Pasak jo, V.Noreikos talentas buvo unikalus: „Tikriausiai Lietuvos istorijoj yra kelios asmenybės, kurios reprezentuoja mūsų valstybę tūkstantmečio ar šimtmečio kontekste. Noreika yra vienas iš tų, kurio pavardė iškart ateina į galvą, kai tavęs paklausia: „Kas yra Lietuva?“ <...> Noreika vienareikšmiškai reprezentuoja visą aukštąją kultūrą, aukštąjį meną. Ir ne tik. Jis buvo ir populiariosios muzikos propaguotojas, tikrasis tautos numylėtas dainius, be kurio bus tikrai labai liūdna.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vytautas Juozapaitis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vytautas Juozapaitis

Kita vertus, jis tikrai buvo kelrodė žvaigždė, į kurį norėjo, tebenori ir, esu tikras, norės lygiuotis jaunoji karta. Tai žmogus, kuris sujungia kartas. Jis sulaukė garbaus amžiaus, bet buvo be galo jaunatviškas. Tai, kad jis iki paskutinės savo gyvenimo dienos dirbo su jaunais studentais, rodo jo paties žingeidumą ir norą būti su jaunom sielom. Jis toks išliko iki paskutinių dienų.“

V.Juozapaitis gyrė ir unikalų V.Noreikos balso tembrą: „Turbūt pasaulyje ant penkių pirštų galima suskaičiuoti tokio amžiaus žmones, kurie galėtų pasididžiuoti tokia Dievo dovana ir aukštu meistriškumu.“

Operos dainininkas Vladimiras Prudnikovas, dalindamasis savo prisiminimais apie kolegą, sakė: „V.Noreika buvo labai linksmas, labai bendraujantis žmogus, turėjęs gražių pasiekimų, daug gerų studentų, kurie dainuoja pasaulio garsiausiose scenose. <...> Mes daug laiko praleisdavom kartu ir repeticijose, ir operos scenoje. Ir „Trijų tigrų“ projekte, kuris mus surišo į darnų kolektyvą. Bendravimo buvo daug ir šiandien labai liūdna.“

Paklaustas, kokią V.Noreikos savybę galėtų išskirti, V.Prudnikovas paminėjo, jog maestro buvo reiklus ir sau, ir kitiems. „Buvo labai švarus, labai tikras žmogus. Kai šiandien kalbame apie žvaigždes, tai V.Noreika buvo tikra žvaigždė.“

Laidotuvės – antradienį

Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras (LNOBT) pranešė, kad atsisveikinimas su V.Noreika vyks LNOBT Didžiojoje salėje pirmadienį nuo 9 val. iki 20 val. ir antradienį nuo 9 val.

Šv. Mišios už velionį bus aukojamos Vilniaus arkikatedroje bazilikoje antradienį 10 val.

Karstas iš teatro bus išnešamas antradienį 13 val.

Laidotuvės įvyks antradienį 14 val. Antakalnio kapinėse, Menininkų kalnelyje.

82-ejų V.Noreika mirė šeštadienio rytą.

V.Noreika yra dainavęs daugelyje pasaulio teatrų scenų: Maskvos didžiajame teatre (daugiau kaip 50 kartų), Berlyno valstybės operoje, Paryžiaus „Grand Opera“, Buenos Airių „Teatro Colon“, Stokholmo, Sofijos, Belgrado, Budapešto, Bukarešto, Varšuvos, Prahos, Bratislavos, Kijevo, Minsko, Talino, Rygos, Čikagos lietuvių operoje ir kitose scenose.

Solistas yra sukūręs daugiau kaip 50 vaidmenų, surengęs daugiau kaip 700 solinių koncertų.

V.Noreika Operos ir baleto teatro solistu tapo 1957 metais. 1975-1991 metais buvo šio teatro direktorius, meno vadovas. Pirmasis iš pokario Lietuvos solistų stažavosi Milano teatre „La Scala“.

Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje V.Noreika pradėjo dėstyti 1976 metais. Tarp jo mokinių yra Edgaras Montvidas, Merūnas Vitulskis, Vaidas Vyšniauskas (Kristian Benedikt), Tomas Pavilionis, Laimonas Pautienius, Arūnas Malikėnas, Sergejus Larinas, Algirdas Janutas, Liudas Norvaišas, Eugenijus Chrebtovas, Audrius Rubežius, Jonas Sakalauskas, Arvydas Markauskas, Bronius Tamašauskas, Mindaugas Žemaitis.

V.Noreika yra pelnęs daugybę apdovanojimų, tarp jų – 2010 metais įteikta Lietuvos nacionalinė kultūros ir meno premija „už aukščiausią vokalinį meistriškumą ir neblėstantį talentą“. Taip pat – ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Didysis kryžius, Estijos „Baltosios žvaigždės“ ordinas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius