Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paaiškėjo, kas Vilniuje statys Nacionalinę koncertų salę ir kokia ji bus

Penktadienį buvo pristatytas Vilniuje iškilsiančios Nacionalinės koncertų salės konceptas, kurį įgyvendins konkursą laimėjusi ispanų architektų studija „Arquivio architects“. Pasak spaudos konferencijos dalyvių, miestiečių klausimai dėl apšvietimo bei ant Tauro kalno esančių medžių bus peržvelgti. Tiesa, kol kas dar nėra aišku, kas naująją salę operuos, bet žadama, kad tai kitas valdančiųjų klausimas.

Pristatyme dalyvavo vyriausiasis miesto architektas Mindaugas Pakalnis bei Nacionalinės koncertų salės projektuotojų – ispanų architektūros studijos „Arquivio architects“ – vietinis partneris, studija „Cloud achitektai“.

Kito ir projekto kaina. Pasak mero Remigijaus Šimašiaus, ji pakilo iki 74 mln.

M.Pakalnis: miestiečių klausimai dėl šviesų ir medžių bus peržiūrėti

M.Pakalnis teigė, kad vis dar vyksta korektūros, reikia nuspręsti, ką daryti dėl kalno.

„Kaip architektas noriu pridėti, kad mums pasisekė. Komisijoje ilgai diskutavome – buvo keli projektai, kurie buvo netoli laimėjimo, bet džiaugiuosi, kad jie nepasiūlė vieno didelio pastato, panašaus į deimantą Dubajuje.“

Anot jo, šie architektai dekonstravo tipinę koncertų salės idėją.

Pasiteiravus dėl šviesų, architektas džiaugėsi, kad miestiečiai įsitraukė į ketvirtadienio vakaro diskusiją.

„Mes dar kartą peržiūrėsime kiekvieno išsakytas pastabas. Kalbant apie kalno pokyčius, mums svarbu, kad jų nepastebėtume“, – tikino jis.

Pakilo kaina

Pirmasis žodį tarė kultūros ministras Simonas Kairys, kurio teigimu, šis objektas yra tikrai laukiamas. „Kiekvienas save gerbiantis miestas turi šiuolaikinę koncertų salę“, – sakė jis.

Jo požiūriu, šis objektas jau galėjo būti anksčiau, bet „Lietuva turi tokį procesą kaip krepšinį“.

Jis džiaugėsi, kad „pavyko nuimti įtampas, susijusias su tuo, kas reikalinga kitiems scenos menams“. Patikino, kad kompromisai buvo rasti:

„Galvojant apie tvarų modelį, iš karto matėsi, kad reikalinga galvoti apie repeticijų salę šalia. Kad ir kiti renginiai būtų įmanomi, bet su sąlyga, kad netrukdytų natūraliai akustikai.“

Kol kas dar nežinoma, kas bus Nacionalinės salės operatorius. Tačiau svarbu, kad jis dalyvautų baigiamųjų darbų etape. Tai spręs ministerija, savivaldybė ir Valstybinis simfoninis orkestras.

Dar neaišku, ar bus steigiama atskira institucija, tačiau kol kas manoma, kad multifunkcinis objektas turėtų būti atviras visiems.

Tuo metu meras Remigijus Šimašius: „Manau, kad 2023 metais su miesto garbingu paminėjimu realistiška įgyvendinti šį projektą.“

Vėliau pridūrė, kad reikia ir krepšinio, ir nacionalinės koncertų salės. Meras dar kartą priminė „Tautos namų“ istoriją ir jo sąsajas su Jonu Basanavičiumi.

„Savivaldybei salė aktuali kaip objektas. Tai, kaip jis įsipaišo į Vilniaus kontekstą“, – teigė jis.

Jis reagavo į vakarykščius klausimus, susijusius su aplinka: kalno šlaitu, kapinėmis, Cvirkos skveru, kuris turės kitą pavadinimą.

„Iš vizualizacijų nesimato, bet tarp šių objektų yra tiesus kelias. Mes norime išlaikyti skvero veidą, bet pritaikyti jį žmonėms su individualiais poreikiais.“

Tiesa, Nacionalinės koncertų salės kaina išaugo, atsirado nauji sprendiniai, susiję su energetinės klasės klausimais.

Architektas apie konceptą:

Ketvirtadienį vykusiame susitikime taip pat vyko išsamus salės pristatymas, kurį galite pamatyti čia:

Architektas Danielis Fraile pristatė Nacionalinės koncertų salės projektą. Jis bendradarbiauja su „Cloud“ architektais, o projektas buvo „palaimintas“ tarptautinės architektų asociacijos.

„Kaip žinote, šis projektas atiteko mums laimėjus konkursą, kuris buvo nuostabus – pavyzdys, kaip reikia viską daryti“, – tęsė jis.

Į konkursą registravosi 305 dalyviai, 248 projektai iš 57 šalių.

Laimėję konkurse architektai sudarė komandą. Joje – pirmaujanti akustikos firma pasaulyje „Nagata Acoustics“, viena geriausių apšvietimo firmų „ARUP“. Jie taip pat konsultavosi su lietuviais.

Mums buvo svarbu sukurti unikalią erdvę, bet ne tris atskiras, sakė jis.

VIDEO: Cloud Architektai (09.02)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius