Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Palydėti vasarą Trakų rajone kvies „Laumių pieva“: visų lauks įvairios edukacijos bei koncertai

Laumės, pieva ir paplūdimys – šie trys dalykai susijungs rugpjūčio 28-ąją Trakų rajone, Grendavės kaime, kur prasidės atviros kultūros festivalis „Laumių pieva“. Kartu audringai užbaigsime „Trakai – Lietuvos kultūros sostinė 2020“ vasaros renginių ciklą, kviečia organizatoriai.
Festivalyje Laumės juosta bus galima pasimokyti kepti duoną ir išgirsti mėgstamų grupių muzikos (1)
Festivalyje Laumės juosta bus galima pasimokyti kepti duoną ir išgirsti mėgstamų grupių muzikos

Kaip pasakojo Trakų kultūros rūmų direktoriaus pavaduotoja ir festivalio sumanytoja Meida Mikučionienė, festivalis kviečia susipažinti arba prisiminti tradicines kultūros vertybes – dainas, sutartines, instrumentinę liaudies muziką, žaidimus, šokius, amatus. Būtent tai atsispindės ir programoje – „Laumių pievoje“ lankytojų visą dieną lauks įvairūs renginiai.

Edukacijose – nuo duonos kepimo iki batikos

Festivalyje itin daug dėmesio bus skirta edukacijoms. Kauno taikomosios dailės mokyklos Alytaus filialo amatininkai kvies kartu nusipiešti įvairius senovės lietuvių simbolius ant marškinėlių, supažindins su batikos menu. Alytaus dailiųjų amatų mokykla 2018 m. tapo Kauno taikomosios dailės mokyklos filialu ir jau trečią dešimtmetį ruošia meninio profilio amatininkus, liaudies meistrus, ne tik puoselėjančius tautinę kultūrą, bet ir kuriančius šiuolaikiškus meno dirbinius, bei reprezentuojančius Lietuvos taikomąją dailę šalyje ir užsienyje.

Festivalio edukacinėse erdvėse vyks duonos kepimo ant laužo edukacija, kurią ves duonos kepėja ir ūkininkė Elvyra Vasiliauskienė. Išsikepti duoną, minkant ją rankomis ir įmaišant meilės, galės visi norintys.

Ant scenos lips ir „Skylė“, ir akordionistų trio

Koncertinėje dalyje lankytojus džiugins įvairios muzikos grupės. Pirmieji pasirodys grupė „Folk Trio“. Tai gerai Lietuvoje žinomi muzikantai, susibūrę kitomis spalvomis ir netradiciniais sąskambiais perteikti lietuvių liaudies dainas bei jų interpretacijas. Senosiose dainose užfiksuota mūsų tautos istorija, o išgirstas legendas dar ne vieną dieną nešiositės širdyse. Akordeonas – Nerijus Bakula, saksofonas – Janas Maksimovičius, dainos – Ineta Meduneckytė Tamošiūnienė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Sigita Jonynaitė-Būdienė ir Robertas Semeniukas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Sigita Jonynaitė-Būdienė ir Robertas Semeniukas

„Laumių pievą“ pernai drebino žymiausia Lietuvos folk roko grupė „Žalvarinis“. Šiemet scenoje pasirodys „Žalvarinio“ lyderių duetas Sigita Jonynaitė ir Robertas Semeniukas pasivadinę „Siga & Rob acoustic duo“. Duetas susivienijo, nes abu dievina kokybišką muziką, amerikietišką Rock, Pop, Country ir Blues stilius. Festivalyje jie atliks perkusijai aranžuotas garsiausių pasaulio žvaigždžių hitus bei vieną kitą lietuviškos muzikos hitą.

Pirmą kartą Trakų rajone savo muzika mus šildys grupė „Skylė“ su grupės vokaliste Aiste Smilgevičiūte.

Nendrės Žilinskaitės nuotr./Grupės „Skylė“ koncerto akimirka
Nendrės Žilinskaitės nuotr./Grupės „Skylė“ koncerto akimirka

Šios grupės istorija prasidėjo Vilniuje 1991 metais. Jau pačioje grupės egzistavimo pradžioje suformuluoti pagrindiniai principai – alternatyvios muzikinės ir poetinės minties, paremtos filosofija, mitologija ir istorija, sklaida – nepakito iki šių dienų. Grupės kūrybiniame bagaže jau daugiau nei dvidešimt albumų, tarp kurių ir muzika renginiams-spektakliams. Su A.Smilgevičiūtės atėjimu 1997-aisiais muzikiniame ir tekstiniame audinyje išryškėjo gaivališka baltiškoji linija. Instrumentuotę nuolat spalvina akustiniai instrumentai – smuikas, akordeonas, fleita, violončelė, kanklės, dambrelis.

Festivalį pabaigs ugnies ir šokių studijos „Čiutyta“ kulminacinis pasirodymas ežero pakrantėje.

Prašo laikytis SAM reikalavimų

„Festivalis puoselėja ir įtvirtina Lietuvoje esantį įvairų kultūrinį palikimą. Jis turi ir socialinį aspektą – į programą įtraukiame Lietuvos bei Trakų miesto ir rajono kaimų jaunimo atstovus, kitus bendruomenių narius, kviečiame prisidėti čia gyvenančias šeimas. Festivalis yra nemokamas, tai suteikia didesnį veiklų prieinamumą regiono vietovėse gyvenantiems, socialinės atskirties grupėms“, – sakė festivalio sumanytoja Meida Mikučionienė. Planuojama, kad šis renginys taps kasmetiniu.

Dėl pandemijos šiemet jo datą teko perkelti. Koronavirusas diktuoja ir kitus dalykus: kaip ir visuose masiniuose renginiuose „Laumių pievoje“ lankytojų ir dalyvių bus prašoma laikytis Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) nurodytų reikalavimų: laikytis 1 metro socialinio atstumo, čiaudėjimo/kosėjimo etiketo; karščiuojantys asmenys arba turintys kitų infekcinėms ligoms būdingų simptomų nebus įleidžiami į renginio teritoriją. Bus matuojama kiekvieno festivalio svečio temperatūra.

Organizatoriai nerekomenduoja lankytis rizikos grupės asmenims ir (arba) sergantiems lėtinėmis ligomis. Teritorija bus aptverta ir suskirstyta į saugias zonas, lankytojams rekomenduojama turėti ir teisingai dėvėti apsaugines veido kaukes.

Festivalio organizatorius Trakų kultūros rūmai. Festivalio partneriai – Grendavės seniūnija, Restoranas „Pilialaukis“, Reklamos paslaugų ekspertai „Adamos“, Kauno taikomosios dailės mokykla. Festivalio informaciniai rėmėjai – Trakų Žemė, Trakai Visit, We Love Lithuania. Festivalį remia LR Kultūros ministerija ir Trakų rajono savivaldybė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius