-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 03 01 /17:31

Panevėžio „Garso“ kino teatras pradedamas griauti ruošiantis naujo menų centro statyboms

Pirmadienį pradedami Panevėžio „Garso“ kino teatro pastato griovimo darbai ruošiantis vietoje jo statyti Stasio Eidrigevičiaus menų centrą, BNS patvirtino Panevėžio savivaldybės administracijos direktorius Tomas Jukna.
Panevėžio kino centras „Garsas“
Panevėžio kino centras „Garsas“ / K.Mikoliūnaitės nuotr.

Griovimas atidėliotas apie mėnesį dėl visuomenininkų priešinimosi ir neaiškumų dėl paties menininko pozicijos.

„Nuo kovo 1-osios darbai vyksta pagal sutartį, taip, kaip pasirašyta su rangovu. Eidrigevičiaus yra sutikimas iš principo dalyvauti projekte, jis jį išrašęs. Aišku, tame sutikime jis nenori, kad jo vardas būtų naudojamas šiose rietenose, konfliktinėje situacijoje sprendžiant statybų klausimą, bet pačioje diskusijoje jis dalyvauja, manau, viskas turėtų būti gerai“, – sakė T.Jukna.

Anot jo, paruošiamieji darbai, t.y. griovimas, atliekų ir grunto išvežimas, turėtų trukti iki trijų mėnesių. Projekte numatyta išsaugoti senojo sovietmečiu statyto pastato fragmentus.

„Pradedant statybas, turi pirma viską išvežti. Kadangi yra požeminė aikštelė, bus dideli kiekiai ir grunto, tie darbai požeminiai yra imlūs laikui: išliejimas pamatų. Iki pilno išvežimo ir pamatų liejimo turėtų būti apie du-tris mėnesius“, – tvirtino T.Jukna.

Panevėžio savivaldybė patikslino, kad „jokių konstruktyvo demontavimo darbų rangovas nevykdė“, o iškėlus įstaigą iš pastato demontuota vidaus įranga, kabeliai, instaliacinės bei garsą slopinančios medžiagos, „reikalingos įstaigos veiklai pratęsti“.

„Dėl šios priežasties neišvengiamai demontuotos ir visa tai dengusios apdailos medžiagos“, – teigia savivaldybė.

Pasak jos, rangovas – „Panevėžio statybos trestas“ informavo, kad fasado apdailos demontavimo darbus savo iniciatyva vykdė kino centro „Garsas“ darbuotojai.

Iniciatyvinė grupė „Išsaugoti Garsą“ protestais ir kreipimasis į teisėsaugos ir kitas institucijas siekė stabdyti pastato griovimą ir įrodyti, kad sprendimai statyti menų centrą yra neteisėti. Projektui priešinasi dalis miesto savivaldybės tarybos opozicijos, prieš kino teatro pastato griovimą yra pasisakiusi ir Valstybinė kultūros paveldo komisija.

Į diskusijas įsitraukė ir Kultūros ministerija, subūrusi darbo grupę dėl būsimo centro erdvių panaudojimo galimybes, joje dalyvauja savivaldybės, ministerijos vadovybė, meno ekspertai, S. Eidrigevičiaus atstovai.

Griaunamame pastate veikusiam „Garso“ kino centrui rastos laikinos nuomojamos patalpos miesto pakraštyje, netoli vienintelės likusios komercinio kino salės Panevėžyje. T.Jukna sako, kad patalpų pritaikymui bus skirta apie 100 tūkst. eurų, pagrindinę salę kinui tikimasi paruošti per mėnesį.

Numatoma, kad užbaigus naują pastatą, nekomercinis kinas grįš į kino salę 80-čiai žiūrovų, ji būtų įrengta šalia menų centro. Vėliau numatyta ir kita didesnė daugiafunkcinė erdvė, kurioje taip pat bus galima rodyti nekomercinį kiną, organizuoti kitus renginius.

S.Eidrigevičius, sutikdamas dalyvauti projekte, žadėjo suteikti savo vardą ir skirti dalį savo kolekcijos, tačiau vasarą pareiškė persigalvojęs, dėl to kilo abejonių, ar pavyks užsitikrinti apie 3 mln. eurų europinę paramą.

Anot T.Juknos, šiuo metu Centrinei projektų valdymo agentūrai yra pateikti visi paaiškinimai, kuriuos buvo prašoma pristatyti iki kovo vidurio, laukiama agentūros atsakymo.

Sovietmečiu statytas „Garso“ kino teatras duris atvėrė 1968-aisiais.

3,7 tūkst. kvadratinių metrų ploto dabartinio kino centro „Garsas“ pastatą Respublikos gatvėje rangovas „Panevėžio statybos trestas“ įsipareigojo už daugiau kaip 9 mln. eurų rekonstruoti per 20 mėnesių, vėliausiai darbai gali būti baigti 2023-iųjų pavasarį.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Piketas „Išsaugokime kino teatrą „Garsas“
Luko Balandžio / 15min nuotr./Piketas „Išsaugokime kino teatrą „Garsas“

Pastate planuojama įkurti muziejų, ekspozicijų sales, transformuojamas edukacijų erdves, atsiras ir holai, infocentras, meno knygynas, mediateka, vėliau – antstatas su stogu, pritaikytas apžvalgos aikštelei, ekspozicijoms ir kameriniams renginiams.

Numatyta, kad muziejaus nuolatinės ekspozicijos pagrindą sudarys menininko multifunkcionalisto S.Eidrigevičiaus darbų kolekcija. Taip pat bus pristatomi Panevėžyje vykstančių meno bienalių, simpoziumų metu sukurti profesionaliojo meno kūriniai.

Sovietmečiu statytas „Garso“ kino teatras duris atvėrė 1968-aisiais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius