Parlamentarai kreipėsi į V.Pranckietį dėl ignoruojamos Seimo valios Lukiškių aikštėje pastatyti Vyčio paminklą

Šeši Seimo nariai ketvirtadienį, spalio 12 d., kreipėsi į Seimo Pirmininką Viktorą Pranckietį klausdami, kodėl vykstantis Lukiškių aikštės memorialo konkursas ignoruoja pavasarį parlamento išreikštą valią aikštėje įamžinti Vytį, rašoma Seimo narių išplatintame pareiškime.
Vytis Lukiškių aikštėje
Vytis Lukiškių aikštėje / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Kreipimąsi pasirašė Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nariai Audronius Ažubalis, Arvydas Anušauskas, Laurynas Kasčiūnas, Stasys Šedbaras, Žygimantas Pavilionis ir Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos atstovas, Švietimo komiteto pirmininkas Eugenijus Jovaiša.

Rašte teigiama, kad Kultūros ministerijai inicijavus kūrybines dirbtuves buvo išrinkti penkti projektai, tačiau tik viename iš jų numatytas Vyčio paminklas. Konkurso nugalėtoją išrinkti visuomenės balsavimu per elektroninę sistemą, nepaisant nei aiškios visuomenės, nei Seimo narių, kaip tautos atstovų, nuomonės.

„Seimo nariai primena, kad tiek visuomenė, tiek Seimas yra aiškiai pasisakęs už Vyčio paminklą Lukiškių aikštėje. Šių metų kovą „Vilmorus“ atlikta reprezentatyvi visuomenės nuomonės apklausa parodė, kad 76 proc. respondentų pritaria Vyčio paminklui Lukiškių aikštėje“, – teigiama pareiškime.

Gegužės 2 d. Seimas kone vienbalsiai (91 – už, 0 – prieš, 1 – susilaikė) priėmė rezoliuciją „Dėl neatidėliotinų veiksmų siekiant sutvarkyti Lukiškių aikštę Vilniuje ir pastatyti kovotojų už Lietuvos laisvę atminimo įamžinimo memorialą Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio progai“, kurioje pasisakė, kad Lukiškių aikštėje turi būti atidengtas paminklas tautos ir valstybės simboliui Vyčiui, Lietuvos Respublikos Vyriausybė buvo pakviesta ir paraginta užtikrinti sklandų šio proceso organizavimą. Šią rezoliuciją savo balsu parėmė ir Seimo Pirmininkas V.Pranckietis.

Seimo nariai teigia, kad „iš toliau sekusių tiek Vyriausybės, tiek už šį projektą atsakingos Kultūros ministerijos, veiksmų, susidaro įspūdis, kad Seimo nuomonė nebuvo išgirsta arba yra sąmoningai ignoruojama“.

Parlamentarai kviečia V. Pranckietį „imtis atitinkamų veiksmų siekiant, kad tiek visuomenės, tiek Seimo valia būtų išgirsta ir Vyčio paminklas Lukiškių aikštėje būtų pastatytas“.

„Regint tai, kaip Vyriausybė ir Kultūros ministerija organizuoja Lukiškių aikštės memorialo konkursą, ignoruojant tiek piliečių, tiek Seimo aiškiai išreikštą valią, man kyla pagrįstas klausimas, ar Seimo teisės aktai, šiuo atveju – rezoliucija, valstybės vykdomajai valdžiai dar turi kokią nors reikšmę, ar tai laikoma tik kokiu nors vandens drumstimu? Norėčiau tikėti, kad Seimo Pirmininkui šiuo klausimu bus svarbu apginti Seimo reputaciją ir jis imsis aktyvių veiksmų, kad tautos ir valstybės simbolis Vytis stovėtų Lukiškių aikštėje“, – kreipimosi motyvus apibendrino jo iniciatorius Seimo narys Audronius Ažubalis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius