Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paskutinio Aukštaitijos partizano A.Kraujelio sodyba pavirs muziejumi

Paskutinio Aukštaitijos partizano Antano Kraujelio atminimui įamžinti, jo sodybą Utenos rajone, Papiškių kaime, planuojama paversti muziejumi. Šiuo metu renkamos lėšos tam, kad iš dabartinių savininkų būtų išpirktas namas, kuriame žuvo partizanas. Pagrindiniu eksponatu jame turėtų tapti atkurta slėptuvė.
Namas Papiškių vienkiemyje, kuriame žuvo Antanas Kraujelis, 1965 m.
Namas Papiškių vienkiemyje, kuriame žuvo Antanas Kraujelis, 1965 m.

Sovietų represinių struktūrų nuolat persekiotas A.Kraujelis visus kovos už Lietuvos laisvę metus buvo priverstas slapstytis. Trumpą gyvenimą kovai su okupantais skyręs partizanas, paskutinę slėptuvę po krosnimi buvo įsirengęs savo name Papiškių kaime.

Už partizano suradimą ir suėmimą sovietų saugumas siūlė dideles premijas, ragino pasiduoti ir patį Kraujelį.

Atminimo įamžinimo labdaros ir paramos fondo vadovas Vilius Aleksandras Maslauskas pasakoja, kad šiame name 1964 m. Kūčių vakarą saugumas ieškojo A.Kraujelio, kuris tuo metu buvo įlindęs į bunkerį, įrengtą po pečiumi. Kraujelis gyvas nepasidavė. Pasipriešinęs sovietų saugumui jis buvo sužeistas, o suprasdamas, kad iš apsupto namo pabėgti nepavyks, nusišovė.

„Norime atstatyti tą krosnį, kurioje buvo įrengtas bunkeris. Galbūt pavyktų jį padaryti be vienos sienos, kad vizualesnis būtų jauniems žmonėms. Bunkeris nebuvo požeminė salė, o tiesiog karstas, į kurį žmogus įlįsdavo pasislėpti”, – LRT TELEVIZIJAI sakė V.A.Maslauskas.

Atminimo įamžinimo labdaros ir paramos fondas yra sutaręs už suaukotus maždaug 23 tūkst. eurų namą išpirkti iš dabartinių savininkų. Šioje sodyboje ketinama atstatyti krosnį, kurioje buvo įrengtas bunkeris, taip pat parengti ekspoziciją apie A.Kraujelį.

Iki šiol nėra žinoma, kur ilsisi šio partizano palaikai. Po mirties jis apdovanotas Vyčio Kryžiaus 3-iojo laipsnio ordinu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius