Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pavilnio bibliotekos knygos jau pavirto makulatūra

Daugiau nurašytų knygų iš uždarytos Pavilnio bibliotekos išgelbėti nepavyks. Ketvirtadienį atliekų tvarkymo paslaugų įmonė „Ekobazė“ jas sumalė į popieriaus masę. Pavilnio bendruomenės tarybos narys Rytis Pajaujis sakė, kad buvo susirinkusi grupelė žmonių, atvyko ir Pavilnio progimnazijos mokiniai. „Knygas jie nešėsi maišais“, – teigė jis.
Pavilnio knygos. 15min koliažas
Pavilnio biblioteka

Kaip rašė 15min, trečiadienį knygų mėgėjai buvo nustebinti žinios, kad neseniai uždarytos Pavilnio bibliotekos knygos yra nurašomos – jie gelbėjo knygas tiesiai iš konteinerių.

Tuo metu Simona Žilienė, Vilniaus miesto savivaldybės centrinės bibliotekos direktorės pavaduotoja, anksčiau 15min sakė, kad nurašomos tik senos ir nusidėvėjusios. Visgi ketvirtadienį internete ėmė plisti nuotraukos, kuriose – gerai išsilaikiusios kokybiškos knygos.

VIDEO: Knygų konteineriai

Pasak R.Pajaujo, atvykus prie bibliotekos, jis matė žmones besirenkančius knygas, taip pat dalis jų jau ėjo su maišais knygų. Jo žiniomis, kiek anksčiau buvo atvykę ir žmonės iš Pavilnio gimnazijos ir paėmė knygų savo bibliotekai. „Kiek įmanoma tų knygų žmonės stengėsi išsaugoti“, – 15min teigė šios bendruomenės tarybos narys

Norint, kad tokios situacijos nepasikartotų ateityje, jo teigimu, bibliotekos darbuotojai, prieš numatoma uždarymą, galėtų savo rajono bendruomenę informuoti apie tokį faktą, kad žmonės iš anksto galėtų ateiti pasirinkti knygų.

Į šią situaciją galima buvo pažvelgti gerokai ūkiškiau ir knygos būtų labai natūraliai pasiekusios tuos, kam jos būtų reikalingos ir naudingos.

„Į mus kreipiasi ir kitų mokyklų darbuotojai ir teiraujasi, ar galėtų dalį knygų paimti į savo bibliotekas. Tad akivaizdu, kad geros knygos galėtų būti naudojamos gerokai prasmingiau, nei jas utilizuojant. Todėl, mano supratimu, tai yra kraštutinis veiksmas, bet būtina prieš tai išnaudoti visas kitas galimybes, kad knygos gyventų antrą gyvenimą“, – teigė R.Pajaujis.

Pasak pašnekovo, į šią situaciją galima buvo pažvelgti gerokai ūkiškiau ir knygos būtų labai natūraliai pasiekusios tuos, kam jos būtų reikalingos ir naudingos.

„Dabar mes net turime keistą situaciją – žmonės, kurie buvo anksčiau pasiėmę skaityti knygas iš šios bibliotekos, teiraujasi, kaip galėtų jas grąžinti. Vadinasi, jie net nebuvo iš anksto supažindinti su bibliotekos situacija“, – teigė R.Pajaujis.

Nors bendruomenei jau nuo spalio mėnesio buvo žinoma, kad šio bibliotekos pastato nebeliks, o jo vietoje iškils naujas, modernus centras, kuriame veiks ne tik biblioteka, bet ir dienos centras, tačiau apie knygų utilizavimą bendruomenės nariai sužinojo tik išvakarėse.

Jei apie šį faktą būtume sužinoję anksčiau, tikrai būtume radę būdų, kaip jas visas išsaugoti.

„Jei apie šį faktą būtume sužinoję anksčiau, tikrai būtume radę būdų, kaip jas visas išsaugoti. Bet, tikėtina, yra teisės aktai, pagal kuriuos bibliotekų darbuotojai šioje situacijoje negalėjo niekaip kitaip pasielgti“, – kalbėjo Pavilnio bendruomenės tarybos narys.

Tačiau, jo teigimu, pasklidus žinioms apie utilizavimui išmestas knygas, net ir per trumpą laiką, žmonės gan sparčiai ėjo prie bibliotekos jų pasirinkti. R.Pajaujo teigimu, tikėtina, kad didžioji dalis knygų buvo išgelbėta vietinių gyventojų, o makulatūra paversta tik mažoji jų dalis.

Biblioteka: į jautrų klausimą pažiūrėjome formaliai

Tuo tarpu ketvirtadienio vakare išplatintame spaudos pranešime Pavilnio biblioteka pripažįsta knygas pirmiau galėjusi pasiūlyti vilniečiams.

Kaip teigiama pranešime spaudai, ateityje, prieš nurašydama knygas, biblioteka jas pirmiausia pasiūlys miestiečiams ir su bendruomene pasitars, kaip knygos gali rasti antruosius namus užuot jas pasmerkus sunaikinimui.

Nors fondų tvarkymo taisyklės netinkamas naudoti knygas įpareigoja nurašyti, išardyti, o liekamąsias medžiagas įtraukti į apskaitą, Pavilnio biblioteka neneigia į netinkamomis pripažintų knygų nurašymą pažiūrėjusi formaliai.

Pavilnio biblioteka pripažįsta knygas pirmiau galėjusi pasiūlyti vilniečiams.

„Kitiems Vilniaus centrinės bibliotekos filialams ir mokyklai atrinkę 1 500 knygų, netinkamomis pripažintas kitas knygas pirmiausia galėjome pasiūlyti bendruomenei, savo skaitytojams, galbūt ugdymo įstaigų bibliotekoms.

Deja, į tokį jautrų klausimą pažiūrėjome tikrai formaliai, o galėjome šią situaciją išnaudoti kūrybiškai, pačią bendruomenę pakviesti „įknyginti“ sulaistytas, suplėšytas, bet tikrai skaitomas knygas.

Nuoširdžiai atsiprašome bendruomenės ir visų knygas mylinčių vilniečių dėl šios situacijos. Sieksime ateityje skirti didesnį dėmesį bendravimui ir tarimuisi su mūsų bendruomene, kd panašių situacijų būtų išvengta“, – sako Vilniaus miesto savivaldybės centrinės bibliotekos direktorės pavaduotoja Simona Žilienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius