Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Per 8 metus finansavimas etninei kultūrai išaugo 68 proc.

Lietuvos kultūros tarybos Stebėsenos ir analizės skyrius atliko etninės kultūros finansavimo analizę ir nustatė, kad per pastaruosius 8 metus jis nuolat ir ženkliai augo.
Pinigai
Pinigai / 123RF.com nuotr.

2015–2021 m. Lietuvos kultūros tarybos skiriamas finansavimas visiems kultūros ir meno projektams bei stipendijoms kultūros ir meno kūrėjams augo nuo 15,4 iki 21 mln. eurų. Etninės kultūros projektų ir stipendijų finansavimas šiuo laikotarpiu išaugo 67,6 procento.

Projektų finansavimas

Pasak stebėsenos ir analizės skyriaus analitikų, etninės kultūros projektams meno sričių ir kultūros programų konkursuose skiriamas finansavimas nuo maždaug 670 tūkst. eurų 2015 m. iki 1,08 mln. eurų 2021 metais. Kitaip tariant, finansavimas etninės kultūros ir tautodailės projektams šiuo laikotarpiu augo 60 procentų. Prie šio augimo prisideda ir tai, kad etninės kultūros projektai finansuojami ne tik šiai kultūros sričiai skirtos atskiros programos, bet ir kitų kultūros finansavimo programų, ypač Tolygios kultūrinės raidos konkursuose. Visų apskričių regioninės kultūros tarybos etninę kultūrą yra įtraukusios į finansuojamų veiklų sąrašus. Etninės kultūros projektai taip pat finansuojami ir strateginio finansavimo programų, bendruomenių iniciatyvų, mėgėjų meno finansavimo priemonėmis.

Stipendijos

Stipendijų kultūros ir meno kūrėjams konkursuose 2015–2019 m. etninės kultūros ir tautodailės kūrėjų stipendijoms vidutiniškai per metus buvo skiriama apie 38,4 tūkst. eurų. Vertinant pastarųjų dvejų metų (2020–2022) laikotarpį pastebima, kad etninės kultūros ir tautodailės kūrėjų stipendijoms finansavimas išaugo net 3,5 karto, tad per metus vidutiniškai skiriama jau apie 132,2 tūkst. eurų. Lyginant 2015 ir 2021 m., matyti, kad skiriamas finansavimas etninės kultūros ir tautodailės stipendijoms išaugo apie 75 tūkst. eurų, t. y., 201 procentu.

Apibendrinant stipendijų ir projektų finansavimą, matyti, kad 2015–2021 m. laikotarpiu etninės kultūros ir tautodailės iniciatyvoms skiriamas finansavimas reikšmingai išaugo. 2015 m. finansavimas buvo apie 709 tūkst. eurų, o 2021 m. – jau beveik 1,19 mln. eurų. Taigi, nagrinėjamu laikotarpiu finansavimas etninės kultūros iniciatyvoms padidėjo net 67,6 procento.

Vertinant šių, 2022 m., finansavimo duomenis matyti, kad jau per pirmąjį finansavimo etapą etninės kultūros srities projektams skirta daugiau nei 2015 m. buvo skiriama per visus metus. Etninės kultūros projektams šiais metais jau skirta virš 830 tūkst. eurų, o stipendininkams paskirstyta beveik 100 tūkst. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius