-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Per dviračio avariją žuvo žymus vokiečių ir amerikiečių architektas Helmutas Jahnas

Vokietijoje gimęs amerikiečių architektas Helmutas Jahnas, garsėjęs postmodernistiniais plieno ir stiklo statiniais, žuvo per avariją Ilinojuje važiuodamas dviračiu, sekmadienį pranešė policija.
Helmutas Jahnas
Helmutas Jahnas / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Avarija

Jam buvo 81 metai.

H.Jahnas žuvo šeštadienio popietę Kampton Hilse, apie 100 km į vakarus nuo Čikagos, „nesustojęs prie „Stop“ ženklo“ sankryžoje, nurodė policija.

Dvi transporto priemonės, susidūrusios su vyro vairuojamu dviračiu, važiavo priešingomis kryptimis, sakė pareigūnai. Pasak policijos, H.Jahnas žuvo įvykio vietoje, o vienas vairuotojas buvo nugabentas į ligoninę dėl nesunkių sužalojimų.

1965 metais baigęs mokslus Miunchene, H.Jahnas persikėlė į Čikagą studijuoti Ilinojaus technologijų institute, siejamame su vienu ryškiausių modernizmo architektų Ludwigu Miesu van der Rohe.

H.Jahnas išgarsėjo 8–9 dešimtmečiais savo pastatais Čikagoje, įskaitant prieštaringai vertinamą Thompsono (Tompsono) centrą, kur veikia daugybės vyriausybinių agentūrų biurai, ir „United Airlines“ terminalą O'Hare'o (Oharo) tarptautiniame oro uoste.

Jis taip pat dalyvavo kuriant Federalinio tyrimų biuro (FTB) būstinę Vašingtone, vėliau suprojektavo Miuncheno oro uosto centrą ir Berlyno „Sony“ centrą.

„Jahnas buvo vienas išradingiausių Čikagos architektų, kurio poveikis miestui... niekada nebus užmirštas“, – socialiniame tinkle „Twitter“ sakė Čikagos merė Lori Lightfoot.

„Jo architektūrinis pėdsakas bus jaučiamas ir matomas visame pasaulyje ateinančioms kartoms“, – pridūrė ji.

Blairas Kaminas, buvęs „Chicago Tribune“ architektūros kritikas, sekmadienį šiam laikraščiui sakė, kad H.Jahnas buvo „veržli architektūros žvaigždė“.

„Jo architektūra visada buvo išskirtinė. Laikui bėgant jis buvo laikomas mažiau „Flešo Gordono“ personažu ir labiau modernistiniu meistru“, – sakė B.Kaminas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius