-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Pirmąją tapybos parodą atidaręs T.Tručilauskas: „Tikiu, kad vaizdas gydo“ 

Paauglystės svajones tapti mediku į visišką atsidavimą tapybai išmainęs Tadas Tručilauskas tiki, kad harmoningas vaizdas gydo. Šios idėjos vedamas jis pastaruosius porą metų intensyviai kūrė kasdien. Produktyvus menininkas savo tapybą penktadienio vakarą pirmą kartą pristatė plačiajai visuomenei – „Grafo galerijoje“ Vilniuje atidaryta personalinė jo paroda kodiniu pavadinimu „U3M“. 
Tadas Tručilauskas
Tadas Tručilauskas / Parodos organizatorių nuotr.

Paveiksluose susilieja realybė ir sapnai

T.Tručilauskas atskleidžia, kad didžioji dalis jo darbų gimsta susipynus ryškioms realybės ir sapnų patirtims. „Mano tikslas – suteikti kuo daugiau teigiamų emocijų parodos lankytojams. Tikiu, kad harmoningas vaizdas gali gydyti. Pristatydamas savo pirmąją parodą siekiu, kad kiekvienas užsukęs į galeriją, išeidamas jaustųsi geriau“, – pasakoja T.Tručilauskas, paauglystėje svajojęs apie neurochirurgo ar psichiatro karjerą.

Menininkas sako, kad kodinis parodos pavadinimas, „U3M“, gimė neatsitiktinai. „Mano kasdienybėje gausu simbolių – raidės, skaičiai, figūros nuolat lydi mano kūrybą. Parodos pavadinimas – tai lakoniškas trijų man svarbių simbolių derinys, neįpareigojantis ir neužkertantis kelio interpretuoti. Sąmoningai nenorėjau apriboti lankytojų vaizduotės“, – teigia T.Tručilauskas.

Parodos atidaryme tapytojas pristatė 43 darbus, išsiskiriančius ne tik siurrealistinių pasakojimų elementais, susipynusiais realaus pasaulio ir sapnų motyvais, bet ir unikaliu stiliumi – didelė dalis paveikslų yra sudėlioti koliažo principu. „Tapydamas sugretinu asmeninio gyvenimo įvykius ir iš jų kilusias asociacijas su kitų meno kūrinių, menininkų, subkultūrų pasakojimais ar vizualiais ženklais“, – sako jaunas menininkas.

Produktyvi darbo diena gali trukti ir 16 valandų

T.Tručilauskas atskleidžia, jog ryškūs ir simboliais turtingi sapnai jį lydėdavo nuo pat vaikystės. „Nors vaikystėje ir mėgdavau piešti įvairius eskizus, paauglystėje į menininkus ėmiau žiūrėti gana skeptiškai ir stereotipiškai. Buvau pasiryžęs siekti neurochirurgo ar psichiatro karjeros, tačiau besimokydamas mokykloje Berlyne ėmiau praleidinėti pamokas – nusprendžiau, jog daugiau išmokstu būdamas vienas, su teptuku. Tapytojo kelią pradėjau šešiolikos“, – pasakoja T.Tručilauskas.

Menininkas kūryba užsiima kasdien, jam neegzistuoja nei išeiginės, nei savaitgaliai. Idealiais atvejais, kaip sako pats T.Tručilauskas, jo darbo diena trunka 15-16 valandų. Tapytojas tiki, kad kūryba reikalauja ne tik dvasinės, bet ir fizinės stiprybės, todėl jis ne tik nuolat tobulina akademines žinias individualiai mokydamasis pas dėstytoją A.Joniką, tačiau ir intensyviai sportuoja.

„Kuriant man reikalinga dinamika. Beveik visada tapydamas klausau muzikos, dažnai imu ir šokti. Dažniausiai vienu metu tapau kelis paveikslus – tai leidžia išvengti monotonijos, o ir dirbti tampa linksmiau. Kūrybos procesas mano galvoje niekada nenutrūksta – nesvarbu, ar dirbu studijoje, ar keliauju, ar vartau knygas bibliotekoje, ar sapnuoju… Dabartinis mano gyvenimas – tai nuolatinė naujų įspūdžių, idėjų, faktūrų paieška“, – pasakoja tapytojas.

Svajonė sukurti tapybos imperiją

T.Tručilauskas prasitarė svajojantis ne tik apie asmeninį ir profesinį tobulėjimą ateityje – didžiausia jo svajonė yra sukurti palankias kūrybos sąlygas ateinančioms menininkų kartoms. „Didelė dalis menininkų potencialo yra tiesiog iššvaistoma, nes nėra palankių sąlygų jį puoselėti ir auginti. Svajoju užsitikrinti gerovę pats ir motyvuoti kitus, tiek menininkus, tiek biurų darbuotojus. Noriu parodyti, kad aukšto lygio menas gali būti puikus pragyvenimo šaltinis“, – atvirauja tapytojas.

Į debiutinės T.Tručilausko tapybos parodos „U3M“ atidarymą susirinko būrys meno gerbėjų, tarp kurių ir menininkė Danguolė Pečiukonytė – Juan Font, aktorė Kristina Kazlauskaitė, grupės „Garbanotas Bosistas“ vokalistas Šarūnas Joneikis, Vilniaus privačios gimnazijos įkūrėja Tatjana Liubertienė, profesionalus kovotojas Sergejus Moslobojevas, verslininkė Simona Klevinskė, scenografas Lukas Randers, bendrovės „Ekokonsultacijos“ vadovaujanti partnerė Lina Šleinotaitė-Budrienė ir kiti. Paroda „Grafo galerijoje“ Vilniuje bus eksponuojama iki kovo 9 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius