Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prancūzijos muziejus dėl Kinijos spaudimo atideda parodą apie mongolų karvedį

Vienas Prancūzijos muziejus antradienį sulaukė mokslininkų palaikymo, kai nusprendė atidėti apie mongolų karvedį Čingischaną pasakojančią parodą dėl Kinijos vyriausybės bandymo renginį cenzūruoti.
XIII amžių menanti mongolų imperija
XIII amžių menanti mongolų imperija / „Scanpix“ nuotr.

Prancūzijos vakariniame Nanto mieste esantis istorijos muziejus pirmadienį pranešė, kad daugiau nei trejiems metams atideda legendiniam XIII amžiaus mongolų imperijos įkūrėjui skirtos parodos atidarymą.

Pasiruošimai parodai bendradarbiaujant su Kinijos Hohoto miesto Vidinės Mongolijos muziejumi įstrigo Kinijos kultūros paveldo biurui paraginus pakeisti numatytą renginio planą, „įtraukiant ypač šališko mongolų kultūros perrašymo, palankaus naujam nacionaliniam naratyvui, elementus“, - paskelbė Nanto muziejus.

Nusprendėme sustabdyti jos ruošimą dėl žmogiškųjų, mokslo ir etninių vertybių, kurias mes giname.

Kinijos pareigūnai reikalavo, kad iš ekspozicijos būtų pašalinti tam tikri žodžiai, įskaitant tokius žodžius kaip „Čingischanas“, „imperija“ ir „mongolų“, o vėliau paprašė leidimo kontroliuoti parodos tekstus, žemėlapius, brošiūras ir komunikaciją, nurodė muziejus.

Šis ginčas kilo 1,4 mlrd. gyventojų turinčiai Kinijai sugriežtinus poziciją 6,5 mln. joje gyvenančių etninių mongolų atžvilgiu.

Vidinės Mongolijos provincijoje, kur gyvena didžioji dalis Kinijos mongolų, jau kelios savaitės vyksta protestai ir mokyklų boikotai dėl Kinijos švietimo politikos, pagal kurią mokyklose istorija, politologija ir literatūra turi būti dėstomos mandarinų, o ne vietos kalba.

„Kinijos režimas draudžia istorinį naratyvą, kuris neatitinka jo oficialaus pasakojimo. Tą patį bando daryti ir užsienyje“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Prancūzijos strateginių studijų fondo Azijos ekspertė Valerie Niquet.

Kitas šio fondo mokslinis bendradarbis Antoine'as Bondaz (Antuanas Bonda) taip pat palaikė muziejaus sprendimą ir savo tviterio žinutėje pavadino Kinijos reikalavimus „beprotiškais“.

„Nanto muziejus ir Hohoto muziejus palaikė gerus darbo santykius, kol Pekinas pakeitė savo politiką ir pabandė primesti savo naratyvą užsienyje“, – pridūrė jis.

„Šią vasarą sugriežtėjusi Kinijos vyriausybės pozicija mongolų mažumos atžvilgiu“ privertė stabdyti parodą“, - paskelbė muziejus.

„Nusprendėme sustabdyti jos ruošimą dėl žmogiškųjų, mokslo ir etninių vertybių, kurias mes giname“, – sakoma muziejaus direktoriaus Bertrand'o Guillet pranešime.

Kitą savaitę turėjusi atsidaryti paroda jau buvo perkelta į 2021 metų pirmąjį pusmetį dėl koronaviruso pandemijos.

Tačiau muziejus pranešė, kad dabar „yra priverstas atidėti parodą iki 2024 metų spalio“.

Per tą laiką bus sukurta nauja ekspozicijas, kurioje bus demonstruojami Europos ir Amerikos kolekcininkų sukaupti meno kūriniai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius