-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ramūnas Karbauskis: Lukiškių aikštės įstatymo projektas aikštę depolitizuoja

Ketvirtadienį, sušaukus neeilinį Kultūros komiteto posėdį, jame buvo svarstomas Lukiškių aikštės Vilniuje memorialinio statuso įstatymo projektas. Jo metu buvo nepritarta daliai pastabų, kurias išsakė Seimo kanceliarijos Teisės departamentas, o komiteto pirmininkas, valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis Ramūnas Karbauskis teigė, jog šis įstatymo projektas, priešingai nei teigia kritikai, depolitizuoja Lukiškių aikštę ir jos naudojimą.
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Įstatymo projektui Seimo kanceliarijos Teisės departamentas pateikė tris pastabas – dviems iš jų pritarta nebuvo.

Išvadoje teigiama, jog kyla abejonių, ar įstatymo projektas savo turiniu atitinka esminius įstatymo požymius ir gali būti įstatymo reguliavimo objektu. Be to, anot Teisės departamento, priėmus įstatymą, Lukiškių aikštės funkcijos būtų nustatytos dviejuose Seimo priimtuose teisės aktuose. Išvadoje taip pat atkreipiamas dėmesys, kad Seime jau yra įregistruotas panašaus turinio Lukiškių aikštės Vilniuje įstatymo projektas. Šioms pastaboms komitetas nepritarė.

VIDEO: Nuogi kūnai sostinės širdyje: kaip reaguoja vilniečiai?

Tiesa, ne visų komiteto narių pozicijos dėl įstatymo projekto sutapo.

Kaip teigė konservatorius Mantas Adomėnas, nors jis nepritaria pačiam pliažo Lukiškių aikštėje įrengimui, pritarti negali ir registruotam Lukiškių aikštės įstatymui.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Mantas Adomėnas
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Mantas Adomėnas

„Aš manau, kad įstatymu reguliuoti Lukiškių aikštės naudojimą, vis dėlto, yra būdas, kuris politizuoja patį sudėtingų, labai kontroversiškų istorinių klausimų sprendimo procesą. Jis yra trumpalaikis, nes pasikeitus politinei konsteliacijai, iš karto yra galimybė jį atšaukti. Kas dar blogiau, jis užkerta kelią tikro konsensuso atsiradimui, kuris gali kilti tik per diskusiją, tik per visuomenines – kad ir aštrias – kontroversijas. Galų gale, patiems miestiečiams išsiginčijus ir suradus sutarimą, ko jie nori iš Lukiškių aikštės, kokias jie matytų istorinės atminties įtvirtinimo ribas, galų gale, ir tas pačias teritorijas.

Manau, yra ydingas būdas iš viršaus imperatyviai nuleisti [įstatymą]. Tai užkerta kelią pilietinei visuomenei dalyvauti [procese] ir smarkiai ideologizuoja tokio klausimo sprendimą“, – kalbėjo M.Adomėnas, sakęs, kad balsuos prieš įstatymo projektą.

Tačiau tokiai pozicijai nepritarė komiteto pirmininkas R.Karbauskis: „Galėčiau pasakyti, kad yra atvirkščiai. Turim situaciją, kada užkertamas kelias politizavimui. Jeigu šnekėti apie diskusijos procesą, jis prasidėjęs dar gerokai iki 2016 m. ir tęsiasi iki šiolei. Tik dabar mes matome pasekmes to, kad nėra sureguliuotas šitos aikštės naudojimas taip, kad joje negalėtų vykti tokie žeminantys Lietuvos istorinę atmintį dalykai.“

Konservatorius Vytautas Kernagis kultūros komiteto posėdyje teigė, jog balsuodamas susilaikys: „Manau, kad čia yra Šimašiaus ir jo komandos akcija, kuri pavyko puikiai – rašau dešimtuką. <...> Šitas įstatymo projekto teikimas yra dar vienas didelis pliusas Šimašiaus komandai. Tai ir yra tai, ko jie siekė. Aš tiesiog atsisakau tame žaidime dalyvauti.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytautas Kernagis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytautas Kernagis

Jam iš dalies pritarė valstiečių ir žaliųjų atstovas Robertas Šarknickas: „Yra tam tikrų niuansų dėl pavykusio projekto. <…> Paminėjo Mantas [Adomėnas klausimą], kokią Vilnius nori matyti aikštę. Tai aš noriu pasakyti, kad Lukiškių aikštė yra Lietuvos aikštė, [todėl svarbu], kokią ją nori matyti Lietuvos žmonės.“

15min primena, kad įstatymo projektą dėl Lukiškių aikštės sutvarkymo ir memorialinio statuso ketvirtadienį Seime pristatė Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė, „valstietė“ Agnė Širinskienė. Įstatymo projektas buvo pateiktas po to, kai Vilniaus miesto savivaldybė Lukiškių aikštėje įrengė laikiną pliažą.

Valdančiųjų teiktomis pataisomis siūloma leisti Lukiškių aikštę naudoti ir tvarkyti laikantis šių principų:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius