-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Šalies vadovai reiškia užuojautą dėl J.Meko mirties

Šalies vadovai trečiadienį pareiškė užuojautą mirus žinomam menininkui, filmų kūrėjui Jonui Mekui.
Jonas Mekas
Jonas Mekas / Vida Press nuotr.

Jonas Mekas savo namuose mirė trečiadienio rytą, eidamas 97-uosius metus.

Pasak prezidentės Dalios Grybauskaitės, laisvos dvasios asmenybė J.Mekas net ir toli būdamas nuo gimtinės visada buvo artimas Lietuvai ir nuolat kūrė ypatingą, savitą avangardinio meno pasaulį, kuriame atsispindėjo „nepaprasta gyvenimiška ir kultūrinė patirtis bei didelis jautrumas ir atvirumas“.

Prezidentė pabrėžė, kad menininko kūryba tapo įkvėpimo šaltiniu daugeliui įvairių kartų kūrėjų. Tai buvo nuolat girdimas ir pasaulyje atpažįstamas lietuviškas balsas, kuris visiems laikams išliks meno istorijoje.

Dėl šios skaudžios netekties valstybės vadovė nuoširdžiai užjautė J.Meko artimuosius, draugus, mokinius visą Lietuvos kultūros bendruomenę.

„Jonas Mekas sugebėdavo paprastuose dalykuose įžvelgti daugiau nei kiti, išvysti juose kažką išskirtinai gražaus ir ypatingo. Tuo jis dalindavosi su mumis visais. Visą gyvenimą jis mus stebino, skatino žavėtis, atrasti ir pažinti kitaip. Viso to mums labai trūks, kaip ir paties nuostabaus kūrėjo bei menininko, palikusio tik gražiausius prisiminimus“, - rašoma premjero Sauliaus Skvernelio užuojautoje.

Jis J.Meko artimiesiems, bičiuliams, bendražygiams ir talento gerbėjams linki didžiausios stiprybės ir susitelkimo.

Pasak Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio, J.Mekas kine priversdavo kiekvieną pamatyti pasaulį kitaip.

„Jo žvilgsnis ne be reikalo tapo laisvės simboliu tiek iš sovietų jungo laisvėjančiai Lietuvai, tiek kiekvienam susiduriančiam su primetamomis ribomis. Tikiu, kad Jono Meko atminimas palaimins lietuvius visame pasaulyje ir nuoširdžiai užjaučiu jo artimuosius bei talento gerbėjus,“ – sako jis.

Pasak Seimo pirmininko, pasaulis neteko unikalios asmenybės, dovanojusios savitus ir ypatingai aukštos meninės vertės kūrinius.

Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, poetas ir publicistas J.Mekas mirė trečiadienio rytą savo namuose Niujorke, eidamas 97-uosius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius