-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seimas įteisino bibliotekų ir muziejų vadovų darbo kadencijas

„Kultūros įstaigų valdyme bus daugiau atvirumo ir skaidrumo, o ambicingiems jauniems kultūros lyderiams – atviri keliai įgyvendinti savo idėjas, – sako kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson, Seimui šiandien  patvirtinus įstatymų paketą, įteisinantį kultūros įstaigų vadovų kadencijas. Visiems bibliotekų, muziejų vadovams įvedamos penkerių metų kadencijos, o nacionalinių įstaigų – kadencijų ribojimas. Jie šias pareigas galės eiti ne ilgiau kaip dvi kadencijas iš eilės – dešimt metų, teigiama pranešime žiniasklaidai.
Akcija kviečianti nusifotografuoti su Gedimino pilimi
Akcija kviečianti nusifotografuoti su Gedimino pilimi / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Kadencijų ribojimo išimtis taikoma savivaldybių pavaldumo įstaigoms. Ministrė pažymi, kad buvo atsižvelgta į tai, kad regionuose trūksta profesionalių kultūros įstaigų darbuotojų.

Kaip rašo BNS, į pareigas neterminuotai priimti bibliotekų, muziejų vadovai jų sutikimu pareigas eitų iki 2023 metų birželio 30 dienos. Tai būtų laikoma jų pirmąja darbo kadencija.

Kultūros įstaigų vadovams leista dirbti kitą darbą ir už šį darbą gauti atlyginimą, jeigu jis nesukelia interesų konflikto, nediskredituoja kultūros centro autoriteto.

Daugelyje viešojo sektoriaus institucijų – nacionaliniuose, valstybiniuose teatruose ir koncertinėse įstaigose, Specialiųjų tyrimų tarnyboje, Valstybės kontrolėje, Valstybinėje mokesčių inspekcijoje, Lietuvos darbo biržoje ir kitur vadovų kadencijos jau yra ribojamos iki dviejų. Pasak ministrės L. Ruokytės-Jonsson, terminuota kaita viešajame sektoriuje yra teigiamas veiksnys, padedantis įstaigai atsinaujinti, sumažinti piktnaudžiavimų tikimybę, išvengti nepotizmo praktikų.

Įstatymuose vadovams nustatyti nepriekaištingos reputacijos reikalavimai. Kultūros įstaigos reprezentuoja šalį ir jos kultūrą, todėl tai – pagrįstas, teisingumo, protingumo, sąžiningumo principus atitinkantis teisinis reguliavimas, kuris yra taikomas daugeliui viešajame sektoriuje dirbančių asmenų. Nepriekaištingos reputacijos reikalavimus reglamentuoja ir kultūros įstaigų darbuotojų profesinės veiklos bei etikos taisyklės. Pavyzdžiui, asmuo negalės dirbti vadovu arba pretenduoti į vadovus, jeigu bus padaręs tyčinį, korupcinio pobūdžio nusikaltimą, arba, pripažinus jį šiurkščiai pažeidus profesinės veiklos ir etikos taisykles.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius