-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Sostinės Vokiečių gatvėje duris dar šiemet turėtų atverti Vilniaus muziejus

Sostinės Vokiečių gatvėje duris dar šiemet turėtų atverti Vilniaus muziejus – laikinoji muziejaus vadovė Rasa Antanavičiūtė žada, jog muziejus jau gruodį startuos su paroda, skirta pastarojo šimtmečio miesto utopiniams projektams.
Vokiečių gatvė
Vokiečių gatvė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Sostinės taryba svarsto, kad muziejui penkeriems metams būtų skiriamos maždaug 750 kv. metrų patalpos, kuriose pastaruoju metu buvo įsikūręs Iliuzijų muziejus, dar anksčiau – vaikų restoranas, bet jau metus jos stovi tuščios. Galutinius sprendimus dėl patalpų politikai turėtų priimti birželio viduryje.

R.Antanavičiūtė sako, kad investavus keliasdešimt tūkstančių eurų, planuojama sutvarkyti ir muziejaus veiklai pritaikyti apie 500 kv. metrų erdvių, nes likusios jų – rūsyje ir muziejui nėra tinkamos.

„Patalpų prašome penkeriems metams ir tikimės, kad per tą laiką atsiras muziejui labiau tinkamos ir labiau reprezentacinės patalpos, kurias per šį laiką būtų galima sutvarkyti ir pritaikyti muziejui. O šiose patalpose iki gruodžio mėnesio tikimės padaryti lengvą remontą, gruodį atidarome parodą Nacionalinėje dailės galerijoje, tuo pačiu atvertumėme ir šias patalpas, su lydinčiais renginiais“, – BNS sakė R.Antanavičiūtė.

Anot jos, paroda bus skirta Vilniaus utopijoms.

„Tai bus paroda apie įvairius neįgyvendintus Vilniaus projektus: ir urbanistinius, ir inžinerinius, ir memorialinius. Tai tokie projektai, kurie buvo sukurti, gal net ir paviešinti, bet neįgyvendinti, pradedant nuo XX amžiaus pradžios mečetės, kuri turėjo būti statoma, tarpukariu taip pat buvo įvairių ambicingų projektų. Turėtumėme apimti ir XX amžių“, – tvirtino laikinoji muziejaus vadovė.

Anot jos, pati paroda vyks Nacionalinėje dailės galerijoje, o parodos, jog katalogo pristatymai, pokalbiai, ir kiti lydimieji renginiai vyktų pačiame muziejuje Vokiečių gatvėje.

„Tikiuosi, kad anksčiau nei gruodį galės pradėti veikti ir muziejaus informacinis centras-kavinė. Tai būtų pirmoji patalpa prie Vokiečių gatvės, kur bus galima įsigyti knygų apie Vilnių, jas pasiskaityti. Tai bus tokia pusiau skaitykla, pusiau kavinė. Ateityje ši vieta turėtų tapti informacijos apie Vilnių centru, norėsime bendradarbiauti ir su „Go Vilnius“, teikti paslaugas ir turistams, ir vilniečiams“, – planus atskleidė ji.

R.Antanavičiūtė taip pat planuoja, kad kitų metų pradžioje muziejuje galėtų būti surengta paroda apie Vokiečių gatvę.

Naujose muziejaus erdvėse turėtų įsikurti ir muziejaus administracija, tyrimų centras, čia bus pradėta rinkti su Vilniumi susijusių artefaktų kolekcija.

Planuojama, kad muziejus kaups, moksliškai tyrinės ir šiuolaikiškai pristatys Vilniaus istoriją, kultūrą, urbanistiką ir architektūrą, socialinius ir demografinius procesus, bendruomenės ir kitus miesto gyvenimo aspektus, su tuo susijusias žinias ir artefaktus, skatins domėjimąsi Vilniaus praeitimi, dabartimi ir ateitimi bei puoselės aktyvų pilietiškumą.

Viena iš muziejaus funkcijų bus rengti ir laikinas parodas bei vykdyti mokslinius tyrimus, skelbti jų rezultatus organizuojant konferencijas, paskaitas, publikuojant akademinius tekstus.

Vilniaus miesto muziejaus steigimas yra viena iš pasirengimo priemonių 2023-aisiais minėti Vilniaus 700-ąjį gimtadienį.

Artimiausiu metu savivaldybė ketina skelbti nuolatinio direktoriaus konkursą, jame dalyvausianti R.Antanavičiūtė sakė, jog tikisi sulaukti konkurencijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius