-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

VDU dėstytojai V.Žiūraitei – ordino kryžius iš Ispanijos ambasadoriaus rankų

Ispanijos ambasadorius Lietuvoje José María Robles Fraga už Ispanijos ir Lietuvos draugystę bei Ispanijos kalbos ir kultūros puoselėjimą Karalienės Izabelės Katalikės ordino kryžiumi apdovanojo Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Užsienio kalbų instituto (UKI) ispanų kalbos dėstytoją, VDU Politikos mokslų ir diplomatijos fakulteto (PMDF) doktorantę Vigiliją Žiūraitę, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Vigilija Žiūraitė
Vigilija Žiūraitė / Jono Petronio nuotr.

Karalienės Izabelės Katalikės ordinas – seniausias Ispanijos Karalystės ordinas, teikiamas už nuopelnus Ispanijos Karūnai. Didysis ordino magistras yra Ispanijos karalius Felipe VI.

Kaip sako V.Žiūraitė, ispanų kalbos ir kultūros puoselėjimas Lietuvoje, o ypač Kaune, yra neatsiejama jos gyvenimo dalis. Tačiau skirtas apdovanojimas ją visgi maloniai nustebino, kadangi Izabelės Katalikės ordino kryžiumi dažniausiai įvertinami asmenys už viso gyvenimo darbus, o ji pati – viena jauniausių gavusių šį apdovanojimą.

„Tikrai buvo smagu, kad mano darbai buvo pastebėti ir įvertinti. Su Ispanijos ambasada Lietuvoje daug bendraujame dėl bendrų veiklų ir renginių, kurių šiais metais dėl pandeminės situacijos buvo kur kas mažiau, todėl tokiu metu gautas apdovanojimas – kaip pragiedrulis mano kasdienybėje. Įteikdamas apdovanojimą Ispanijos ambasadorius Lietuvoje J.M.R.Fraga kalbėjo, kad aš esu tarsi jo Ispanijos ambasadorė Kaune – tai ypač sušildė širdį“, – šypsosi jaunoji VDU ispanų kalbos dėstytoja, kuri teigia, kad apdovanojimu įvertintas ne tik jos, bet ir viso universiteto indėlis stiprinant Lietuvos ir Ispanijos ryšius.

V.Žiūraitė Vytauto Didžiojo universitete (VDU) baigė sociologijos ir antropologijos bakalauro studijas, žurnalistikos ir medijų analizės magistrantūros studijas, o dabar paskutiniame kurse studijuoja politikos mokslų doktorantūroje ir rengia disertaciją apie Ispanijos politikos permainas.

Visus šiuos studijų metus V.Žiūraitė aktyviai dalyvauja Miguelio de Cervanteso ispanų kalbos ir kultūros klubo veikloje, prisideda prie kasmetinio ispaniškos kultūros festivalio „Primavera en español“ ir dėsto studentams ispanų kalbą. Be to, kaip pati sako, pirmiausia ji pradeda mokyti nuo savo jau padarytų klaidų, stengiasi perduoti tai, su kuo susidūrė pati besimokydama ispanų kalbos ir studijuodama Ispanijoje.

„Ispanų kalbos galutinai išmokau kasdienėse situacijose, todėl studentams sakau: nuvažiavę į Ispaniją kalbėkite tik ispaniškai, nes ispanai visuomet jus palaikys ir nekritikuos, visuomet džiaugsis, kad bandote bendrauti jų kalba, o taip viską išmoksite žymiai greičiau“, – pasakoja ji. V.Žiūraitės svajonė – pasiekti, kad VDU būtų ispanų kalbos studijų programa.

Vaikystės meilė

V.Žiūraitė ispanų kalbą atrado labai seniai. „Kalbos grožis yra specifinis dalykas – graži ji tau arba ne. Ispanų kalba man patiko nuo pat vaikystės, kai žiūrėdavau telenoveles ar klausydavau ispaniškų dainų. Žinoma, žavėjo ir visa Lotynų Amerika, žmonių temperamentas. Būdama dar moksleivė jau žinojau, kad įstojusi į universitetą būtinai mokysiuosi ispanų kalbos, kuri man labiausiai patinka būtent dėl gražaus skambesio“, – pasakoja lektorė ir prisimena, kad studijų pradžios laukė nekantriai, o prasidėjus mokslams į ispanų kalbos mokymąsi nežiūrėjo kaip mañana, todėl suprasti ir kalbėti ispaniškai pradėjo gana greitai.

„Tačiau viena reiškia mokėti „vadovėlinę kalbą“, o kita – ją naudoti sklandžiai bendraujant realiose situacijose. Būtent todėl ispanų kalbą toliau mokiausi Ispanijoje, kur teko studijuoti ne viename universitete, taip pat atlikti praktiką ir dirbti. Visų labiausiai mane su Ispanija susiejo daktaro disertacija, kurioje analizuoju Ispanijos politiką. Teko imti interviu iš įvairių Ispanijos politikų, kas buvo nemenkas iššūkis, kita vertus galėjau puikiai įsivertinti savo ispanų kalbos žinias“, – prisimena V.Žiūraitė.

Visgi VDU lektorė pripažįsta, kad meilė Ispanijai nėra akla. „Žinau, kad tai nėra tobula šalis, ypač jos politika, kurią tenka analizuoti, tačiau man labiausiai patinka jos kontrastai ir žmonių atvirumas. Tai daugialypė, daugiakultūrė, tolerantiška šalis. Joje kalbama keturiomis oficialiomis kalbomis (katalonų, baskų, galisų ir ispanų), o kiekvienas Ispanijos regionas – tarsi atskira šalis su savo tradicijomis, papročiais netgi skirtingais žmonių charakterio bruožais. Visų šių kontrastų samplaika mane ir užburia“, – atskleidžia V.Žiūraitė ir papildo, kad ir visus ispanus apibrėžti pagal vieną vyraujantį stereotipą kaip labai šiltus, linksmus, draugiškus, tačiau neatsakingus ar išsiblaškiusius žmones, būtų neteisinga. „Jie visi labai skirtingi, kaip ir pati šalis. Tačiau negali paneigti, kad tai labai draugiški, atviri ir tolerantiški žmonės“, – įsitikinusi VDU ispanų kalbos lektorė.

Asmeninio archyvo nuotr./Apdovanojimo įteikimas VDU dėstytojai V.Žiūraitei
Asmeninio archyvo nuotr./Apdovanojimo įteikimas VDU dėstytojai V.Žiūraitei

Ispaniškos tradicijos VDU

V.Žiūraitė jau aštuonerius metus koordinuoja M. de Cervanteso klubo veiklas. Ši organizacija buvo įkurta VDU dėstytojų ir studentų iniciatyva, siekiant populiarinti ispanakalbių šalių kultūrą, istoriją ir tradicijas universitete ir Kaune. Klubas suorganizavo per 100 įvairių renginių ir veiklų, kurios įtraukė ir Lietuvoje gyvenančius ispanakalbius.

„Nuolatos vyksta kultūriniai mainai, visada stengiamės užmegzti ryšį su Kaune ir visoje Lietuvoje gyvenančiais ispanais ir kitais ispanakalbiais. O jeigu norime aptarti kokią ypatingą temą, tuomet lektorius kviečiamės iš užsienio. Taip VDU studentai sužino daugiau apie ispanakalbes šalis, o svečiai ir klubo draugai atranda mūsų universitetą ir Kauną“, - džiaugiasi V.Žiūraitė.

Visas klubo veiklas palaiko ir padeda organizuoti Ispanijos Karalystės ambasada Lietuvoje. Žymiausia klubo tradicija – kiekvieną pavasarį kelias savaites vykstantis festivalis „Primavera en español“ (liet. Ispaniškas pavasaris). Nuo 2017 metų VDU organizuojama pirmoji Lietuvoje tarptautinė konferencija, skirta ispanų kalbos specialistams – „Foro de español en Kaunas“ (liet. Ispanų kalbos forumas Kaune).

„Manau, mums sekasi neblogai, nes netgi sulaukiame palaikymo ir pripažinimo iš kitų Lietuvos universitetų, kurie, deja, negali pasigirti panašiomis veiklomis. Nors ispanų kalbos VDU galima mokytis nuo pat universiteto atkūrimo, t. y. daugiau nei 30 metų, ir ispanų kalba yra pati populiariausia tarp studentų pasirenkamų mokytis kalbų universitete, mes vis dar svajojame, kad universitete atsirastų studijų programa, susijusi su ispanų kalba ir ispanakalbių šalių kultūra“, – atskleidžia ispanų kalbos lektorė V.Žiūraitė.

Apie tai, kodėl VDU dar nėra ispanų kalbos specialybės, teiravosi ir Ispanijos ambasadorius Lietuvoje J.M.R.Fraga. „Praėjusių metų pavasarį, ambasadorius buvo atvykęs į VDU ir susitikime su rektoriumi prof. J.Augučiu ir Tarptautinių ryšių prorektore prof. I.Dabašinskiene klausė, kodėl šiame universitete, kuriame tiek daug ispaniškų veiklų, vis dar nėra studijų programos. Susitikimo metu priėjome prie išvados, kad tai – tik laiko klausimas“, – tikina V.Žiūraitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius